Само 9% от българите се определят като запознати с последиците от влизането на България в еврозоната

9 от всеки 10 български граждани не са запознати и много лесно могат да бъдат манипулирани по темата
4 сеп 2018 17:23, Екип на Bloomberg
21
Само 9% от българите се определят като запознати с последиците от влизането на България в еврозоната

 Само 9% от българите се определят като запознати с последиците от влизането на България в еврозоната, показа проучването, поръчано от евродепутата Ева Майдел. Целта на Майдел е да се увеличат познанията на гражданите по темата, тъй като правителството работи много активно в тази посока. Това каза Нено Ненов, съветник на евродепутата Ева Майдел, вв ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това означава, че 9 от всеки 10 български граждани не са запознати и много лесно могат да бъдат манипулирани по темата. Ползите могат да бъдат извлечени максимално, ако хората са запознати и не се страхуват, тъй като всички аспекти показват, че ползите надвишават многократно потенциалните негативи".
Според Ненов цените на стоките няма да се повишат.

"Един от най-големите митове е, че ще обеднеем двойно след влизането в еврозоната. Може би абсолютната стойност ще спадне двойно заради обменния курс, но цените на стоките и услугите ще се понижат".
Съветникът на Ева Майдел направи сравнение и с балтийските страни.

"Проучването показва, че в балтийските държави, които са приели еврото, нивото на инфлация е нищожно – средно около 0.3%, което може да се дължи на други фактори. Поради това не се повишават и цените на стоките".
Ненов отбеляза, че България няма да последва примера на Гърция.

"България няма да бъде новата Гърция, тъй като Гърция имаше висок дълг преди да се присъедини към еврозоната, а нашите правителства пазят изключително стриктна бюджетна дисциплина".

Повече за проучването гледайте във видеоматериала на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
32
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗНАЕМ ЛИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЧИЯ СОБСТВИНОСТ Е ЕВРОЗОНАТА ?!?! КОЙ ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА И КОЙ Е ГОСПОДАРЯ ...А...А ???!!! АЙДЕ СТИГА ФРАНКО-ЩВАБСКА /ПОДПРАВЕНА СЪС САКСО-ГОТО - КОБУРГО -ПОДПРАВКА / !?!? БЪЛГАРИ СМЕ ,НАРОД СМЕ ,ИМАМЕ ЕЗИК И ТРАДИЦИИ И ПЕНСИОННА И ЗДРАВНА СИСТЕМА ЗА НАС СИ- КОЛЕКТИВНО ---БЕЗ ЕВРОПЕДЕРИТЕ !!!!!!!!!!!!!!
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 9% от българите не са прости.
16
0
 
33
 
! Отговори
Bacillus bulgaricus преди 5 години
Не може да бъде. Бай *** е всепризнат Економически хекспертин.
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От *** Майдел съвет не искам. От нищо не разбира, за да дава съвети.
14
0
 
44
 
! Отговори
Мда преди 5 години
На *** народ какво да обясняваш, пък и като обясниш какво ... нищо.Още продължават да хвърлят пари през терасите. Младите гледат да избягат през Терминал 2 и много малко ги интересува какво е в държавата цирк.Остават дебелите политици дето крадат като за световно, тях не ги интересува защото са откраднали за 3 поколения напред. Еми това е с 2 думи, положението е цирк.
13
1
 
40
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Ляба ша им стане две евро и четвъртина!
12
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ползи има ама не за хората, които плащат данъци. Поредният грабеж се заформя, аз също съм за референдум, надявам се здравият разум да надделее!
11
3
 
46
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Бойко поне един фиктивен референдум да беше направил. Ясно е че 99% ще а съгласни с приемането на еврото. Така ще има повече за крадене. Защо никой не казва колко държави искат да се върнат към старата си валута. И колко не си и помислиха да го приемат по разбираеми причини. Разни проценти се подхвурлят в медиите. Как всичко ще цъфне и върже като приеме еврото. Отговорете ми на най-важния въпрос. Защо Батето се натиска толкова да ни вкара в тази схема
10
1
 
39
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
За момента перспективата ни за влизане в еврозоната е същата като за влизането ни в Шенген - "Ще влезем, ама друг път!".А иначе ако се вземат адекватни мери и се осигури приток на инвестиции, оптимистичния вариант е 2-3% средна инфлация, 8-10% в услуги, лихви за дългосрочни кредити 3-4%,
9
3
 
41
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Значи, срещу приемането на еврото от България е, например Джефри Сакс. А "за" Менда Стоянова... и всички без изключение тьотки и калинки на ББ. Те са, естествено, компетентни.
8
2
 
53
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Най-големият проблем от приемането на еврото е,че после не можем да се измъкнем ако се наложи!Допреди няколко години всичко в ЕС изглеждаше чудесно,но сега далеч не е така!Лошите неща следват едно след друго и нищо чудно един ден да се наложи бързо бягство!По-добре да си имаме известна самостоятелност и възможности за маневра!Впрочем,Полша,Чехия,Унгария и дори Румъния въобще не се натискат за еврото...За богатите Норвегия,Швеция,Дания да не говорим.
7
1
 
38
 
! Отговори
До номер 1 преди 5 години
Тоз пък и тоз лудия ...
6
1
 
43
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Откога Майдел стана българска фамилия?
5
4
 
45
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тия са доста нагли лъжци!Какво ни навират в очите прибалтийските страни,дето заедно не правят колкото България!?Дайте да видим какво стана в Гърция,Италия,Испания!Имам колеги работили в тия страни точно като се приемаше еврото и информацията е от първа ръка.Та какво се получава-рязък скок на стоките от първа необходимост и леко повишение при другите,т.е. бедните и средни поемат удара!Виж растежът на доходите изостава от 2 до 4 години.Ама не е това най-големия проблем,преживява се.
4
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А СЕГА НЕ СИ ЛИ ЗАЛОВЕН ЗА СЪЩИЯ ТРЪН, ПАРДОН ГЛОГ.
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От трън, че на глог.
2
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О ЩЕ НИ ПРИЕМАТ, НИЩО ЧЕ НЯКОИ БЕСНЕЯТ- ЗАЩОТО НЯМА ДА МОГАТ ДА ПРАВЯТ ДАЛАВЕРИ, А ЩЕ ИМА ЖЕЛЯЗНА ДИСЦИПЛИНА.
1
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ли си мисли някой, че ще ни приемат? На лицемерите просяци не им трябват. Те каквото искаха вече си го взеха. Трябваше им територията, взеха си я.