Без здравни реформи допълнителното здравно осигуряване би било неефективно

Резултатът ще бъде по-висока здравна вноска срещу същото качество на здравеопазването, смята икономистът Аркади Шарков
14 сеп 2018 16:58, Екип на Bloomberg
4
 Без здравни реформи допълнителното здравно осигуряване би било неефективно

 Ако се приложи моделът на допълнителното задължително здравно осигуряване, без той да бъде придружен от съответните здравни реформи, резултатът ще бъде по-висока здравна вноска срещу същото качество на здравеопазването. Такова мнение изрази здравният икономист от ЕКИП Аркади Шарков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Шарков смята обаче, че доплащането от страна на пациента би имало дисциплиниращ ефект върху него.

„Пациентът ще знае, че неговото здраве струва пари и съответно преди да реши да злоупотребява със здравето си (да пуши, да не тренира), ще се замисли, че винаги ще доплаща от своя джоб“.

Икономистът обърна внимание на проблема с доплащането като цяло в здравната ни система и социалнозначимите заболявания.

„Най-високата смъртност е при сърдечно-съдовите заболявания – 75 хил. човека на година умират от или от инфаркт, или от инсулт. След като процентът за доплащане на лекарствата от страна на пациента е в рамките на 60-65%, много от пациентите отпадат от терапия. Така на по-късен етап има или летален изход, или опират до болничната помощ, където тяхното лечение е много по-скъпо. Това са много сериозни проблеми, които следва да бъдат решени. Те са добре познати на нашите законотворци и управленци. Въпросът е до каква степен имат финансовата и политическа воля да бъдат те решени“.

По темата - очаквайте видео на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 5 години
Много реформи станаха!
3
0
 
3
 
! Отговори
Шъ съ дигаме преди 5 години
Стига!Какви са тези заплати по 50 60 000 на шефове на държавни болници?Що няма прогресивен данък за тях?Какви са тези заплати на банкерите по 60 000 - 120 000 и пак няма прогресивен данък.Какви са тези безумни заплати в застраховане?Ще почнете от А, В - държавата длъжна ли е да плаща на частни клиники пътеки - НЕ.Ей това го научете.Докога ще плащате на търтеи и далавераджии хиляди левове заплати.А субсидиите на депутатите, а чиновниците?Я... Прекалявате!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пладнешки обир.Събиране на калпак за здраве ДА СПРЕВЕЧЕ! И пак да преливат пари от едно място на друго! И да бъркат парите за здраве на хората! Герберски му работи!
1
0
 
11
 
! Отговори
Банчо преди 5 години
Давайте вдигайте цените и данъците и пенсионните и здравните...те магаретата здрави..и прости..хахахаха...