Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"

Снимат при Деветашката пещера през летаргията на прилепите
Обновена: 14 ное 2011 14:44 | 14 ное 2011 11:46,
57
Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"
Деветашката пещера преди. Снимката е предоставена от Националния природонаучен музей.

Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"
Деветашката пещера сега. Снимката е предоставена от Националния природонаучен музей.

Звездната продукция „Непобедимите“ си създаде врагове сред природозащитниците, след като се оказа, че сцени от филма ще бъдат снимани в Деветашката пещера – третото по значимост местообитание на прилепи в Европа.

Пещерата е защитен обект, част от Натура 2000 и дом на 13 вида прилепи, три от които са записани в международния червен списък на застрашените видове.

Точно сега, когато прилепите спят зимния си сън, е най-неподходящото време да бъдат безпокоени, а присъствието на много хора и шумът най-вероятно ще причинят смъртта на много индивиди, обясни пред Dnes.bg Николай Симов от Националния природонаучен музей.

Площадката за снимките вече се подготвя и дърветата пред входа са изсечени, готов е и мост, достатъчно голям да мине танк, разказват експерти от природонаучния музей, които проверили нещата на място.

Всички видове прилепи в България са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а съзнателното или несъзнателно им унищожаване е нарушаване на закона.

Продуцентите на филма, събрал екшън звезди като Силвестър Сталоун, Чък Норис, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис и Джейсън Стейтъм, имат разрешение да снимат. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен, която следи за спазването на Закона за биологичното разнообразие е издала разрешението.

Все пак има някои условия – да не се снима в тъмната част на пещерата, а след приключване на снимките да бъде изчистено пространството и всичко да бъде върнато в предишния му вид, обясни за Dnes.bg пресаташето на РИОСВ Плевен Аделина Цветанова.

Що се отнася за евентуалното измиране на прилепи, от инспекцията в Плевен обясниха, че размножителният им период е от 1 юни до 31 юли и само тогава е забранено влизането в пещерата. По всяко друго време „тя може да бъде посещавана и това не им пречи“.

Думата „посещавана“ трудно може да бъде използвана, когато става въпрос за заснемане на екшън филм, но инспекцията получила уверение от продуцентите, че снимките по никакъв начин няма да застрашат прилепите. Със сигурност около Деветашката пещера нямало да има сцени с взривове, заяви пресаташето на регионалната инспекция.

До публикуването на материала така и не получихме отговора на продуцентите на филма по тези въпроси, включително дали не се тревожат, че екопротести могат да се отразят на имиджа на лентата.

В РИОСВ в Плевен нямат ясен отговор на въпроса какво ще стане, ако все пак умрат прилепи, което ще е нарушаване на закона.

„Предполагам, че ние ще бъдем уведомени, ще има сигнали, ще отидем на проверка и съответно ще бъдат предприети санкции“, обясни пресаташето на инспекцията.

Междувременно Националният природонаучен музей смята да се обърне към Европейската комисия, европейски и американски организации за защита на прилепите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе да питам природозащитниците - това първият филм сниман в Деветашката пещера ли е?
52
3
 
3
 
! Отговори
Льольо преди 12 години
Ами... в Деветашката пещера са се снимали не един и две филма... Не мога да схвана как на този точно се вдигнаха "великите" ни еколози? Голям филм - голям отзвук. Малък филм - малък отзвук.
51
2
 
1
 
! Отговори
rambo преди 12 години
за пари бай *** и дупето щте си продаде.непобедимите2 не са никакви звезди те са химици които пият анаболни стероиди-допинг и тренират по стари тренировъчни програми които са неективни и от 100 години.на 11.11.2011г. аз направих наи новата тренировъчна система с коиято не се пият стероиди а се правият мускули само с храна и витамини.освен това не ми е нужна фитнес зала а само нияколко спортни приспособления.пак българин е откривател на наи новата и ефективна програма за боди билдинг и е негова
50
3
 
12
 
! Отговори
! преди 12 години
Щом клекнаха пред Сталоун и компания, направете сметка какво правят пред гигант като "Шеврон" за шистовия газ. За шистовия газ ни пълнят главите с фалшиви обещания за енергийна независимост от Русия, загърбвйки факта, че ще отровят Добруджа, която е житницата на България. Да видим какво ще рекат за прилипите. Сигурно ще се задоволят с факта, че имат разрешение. Срам!
49
1
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Не не , не на всеки българин само на мързеливите -лизлиовци които ги има по цял свят.Това ,че някои мухъл им е готов да продаде природа, род , и всичко не прави всички българи такива ,ето хората са им оказали съпротива.Не сме 5 свят нищо просто имаме някои прекалено продажни сънародници , за долари слава и власт не е важно.Аз бих им предложил да снимат в старчески дом,че там им е мястото .
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какъв им е Деветашката пещера ? С една пачка доларчета ,на всеки българин задникът му зейва като Деветашката пещера !
47
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Прилепите унищожават огромни количества насекоми, много от които са вредители. Едно малко кафяво прилепче, което тежи около 5 гр, изяжда 3000 насекоми на вечер и само за един час може да изяде 1200 комара!". Надявам се това да ограничи малко тесногръдите коментари тук. Много малко хора осъзнават сложната система и баланс в света и мястото на отделните видове в екосистемата с тяхната специфична роля в нея.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак пляскам с ръце , така здраво с крак да се тропа ,че някои като е известен и богат да не е господ.Отпор и толкова , аман от дупедавци за малко слава и да се харесат на гостите.Гледал съм филми в които ми се е повръщало какво правят с предостъпените за снимки места.Така ,че на непобедимите или глоба или отказ да снимат ,ако ще и папта да им е дал разрешение.А някои ако си спомня каква гавра бяха направили в Ал. Невски София , да я опише вместо мен.
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да оставят животинките на мира!!!освен че вече починаха няколко хора,ами сега и прилепите ще избият!!!скапани хамериканци
44
0
 
4
 
! Отговори
do 45 преди 12 години
Няма как да ги накарнят - австрийските ски писти са в км. повече, а картите за ски по-евтини.
43
36
 
5
 
! Отговори
пловдивчанин преди 12 години
Дреме ми на *** за Деветашката пещера!
42
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новите ски писти В бългерия накърняват интересите на Австрийските зимни курорти!Нищо друго не накърняват!
41
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Накрая ще си купят експертното мнение на еколози, които ще преценят, че снимките на филма не пречат на прилепите. Същите тези еколози, които прецениха, че построяването на нови ски писти в Рила и Пирин не накърнява с нищо природата там.
40
26
 
5
 
! Отговори
Страстен гей преди 12 години
Какво ми пука!!Харесвам Силвестър Сталоун!!Оу, бейби!!И на Арни не бих отказал!!Иес, хъни!!
39
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КЪДЕТО СТЪПИ КРАК НА МУТРА ТРЕВА НЕ НИКНЕ.
38
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ме е дерт! Нали и без това си имаме много природа! И Снежанка е мн по-хубава от таз Деветашка пещера!!!!!!!!!!
37
2
 
8
 
! Отговори
dd преди 12 години
Там се е утепало да се снима Батман
36
16
 
6
 
! Отговори
Розов пеликан преди 12 години
Някакви простаци оня ден на пазара се опитаха да попречат на едно куче да се изходи по голяма нужда до сергията със зеленчуци!Представяте ли си?!?!Какво нарушение на правата на горкото животно!!!А бе ей, балкански тъмни субекти , вие знаете ли че в Европа има специална тоалетна хартия за кучета, бе ей!?!?Ха на вас някой така да ви попречи в сюблимния момент, да ви питам как ще се чувсвувате!?!Български, герберясали простаци!
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"НЕПОБЕДИМИТЕ" и от ДДС са освободени ! Каква ни е ползата от тези, освен да ни прецакат природата ?
34
9
 
4
 
! Отговори
до Спонги преди 12 години
Ами не е вярно, разбира се!Вярното е че Костов е ***!