Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"

Снимат при Деветашката пещера през летаргията на прилепите
Обновена: 14 ное 2011 14:44 | 14 ное 2011 11:46,
57
Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"
Деветашката пещера преди. Снимката е предоставена от Националния природонаучен музей.

Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"
Деветашката пещера сега. Снимката е предоставена от Националния природонаучен музей.

Звездната продукция „Непобедимите“ си създаде врагове сред природозащитниците, след като се оказа, че сцени от филма ще бъдат снимани в Деветашката пещера – третото по значимост местообитание на прилепи в Европа.

Пещерата е защитен обект, част от Натура 2000 и дом на 13 вида прилепи, три от които са записани в международния червен списък на застрашените видове.

Точно сега, когато прилепите спят зимния си сън, е най-неподходящото време да бъдат безпокоени, а присъствието на много хора и шумът най-вероятно ще причинят смъртта на много индивиди, обясни пред Dnes.bg Николай Симов от Националния природонаучен музей.

Площадката за снимките вече се подготвя и дърветата пред входа са изсечени, готов е и мост, достатъчно голям да мине танк, разказват експерти от природонаучния музей, които проверили нещата на място.

Всички видове прилепи в България са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а съзнателното или несъзнателно им унищожаване е нарушаване на закона.

Продуцентите на филма, събрал екшън звезди като Силвестър Сталоун, Чък Норис, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис и Джейсън Стейтъм, имат разрешение да снимат. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен, която следи за спазването на Закона за биологичното разнообразие е издала разрешението.

Все пак има някои условия – да не се снима в тъмната част на пещерата, а след приключване на снимките да бъде изчистено пространството и всичко да бъде върнато в предишния му вид, обясни за Dnes.bg пресаташето на РИОСВ Плевен Аделина Цветанова.

Що се отнася за евентуалното измиране на прилепи, от инспекцията в Плевен обясниха, че размножителният им период е от 1 юни до 31 юли и само тогава е забранено влизането в пещерата. По всяко друго време „тя може да бъде посещавана и това не им пречи“.

Думата „посещавана“ трудно може да бъде използвана, когато става въпрос за заснемане на екшън филм, но инспекцията получила уверение от продуцентите, че снимките по никакъв начин няма да застрашат прилепите. Със сигурност около Деветашката пещера нямало да има сцени с взривове, заяви пресаташето на регионалната инспекция.

До публикуването на материала така и не получихме отговора на продуцентите на филма по тези въпроси, включително дали не се тревожат, че екопротести могат да се отразят на имиджа на лентата.

В РИОСВ в Плевен нямат ясен отговор на въпроса какво ще стане, ако все пак умрат прилепи, което ще е нарушаване на закона.

„Предполагам, че ние ще бъдем уведомени, ще има сигнали, ще отидем на проверка и съответно ще бъдат предприети санкции“, обясни пресаташето на инспекцията.

Междувременно Националният природонаучен музей смята да се обърне към Европейската комисия, европейски и американски организации за защита на прилепите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Abe maloumnici kato vi cheta komentarite losho mi stava!!!Mi daite da izbieme vsichki jivotni nared i da izsechem vsichki gori ta da mirjasate nakraja!!!
32
3
 
16
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Леле, защо ме изтрихте. Нима не е вярно, че Караджова лобира за ГМО и за златни концесии, и че е време да я изритата от МОСВ и заради този случай.
31
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека рушат, природа нали бол имаме.. То така мислехме и за плажа, морето и сините вълни, които станаха ад, но хей, бат` ви Арни е тук, какво са няколко прилепа на фона на такъв приятен за вас *** за ***
30
0
 
8
 
! Отговори
mi преди 12 години
ама кой им разрешава на тия да правятподобни работи - някакви кинаджии да си правят каквото искат - я да се пробват да го направят това в холивууд да видим колко кинти ще им излезе
29
0
 
11
 
! Отговори
TPE3BEH преди 12 години
Викнете БАТМАН!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми пипайте прилепчетата!
27
43
 
15
 
! Отговори
Розов пеликан преди 12 години
Вчера видях , как едни изверги убиха една оса в трамвая!!!!Представяте ли си!Не сме народ!ББ е виновен!На протест за осите!
26
26
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
зелената *** пак се разшава
25
0
 
37
 
! Отговори
На държавна служба преди 12 години
Значи тия от РИОСВ "предполагат, че ще бъдат уведомени"... ако умрат прилепи.Те не мислят, че е тяхна работа, да наблюдават и да контролират - ако се намери някой да ги уведоми, те ще отидат и ще "предпишат санкции"... Ако направят нещо превантивно, ще се пресилят, преработят и преизразходват... пък без да вземат за това нито лев...
24
5
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Още не си сменил гънката!Ползвай поне тоалетна хартия!
23
2
 
5
 
! Отговори
Петък преди 12 години
и като копирате бТВ също ми е интересно ставате ли по-актуални
22
2
 
7
 
! Отговори
петък преди 12 години
Интересно като си триете коментарите без да са нарушили правилата на сайта вярвате ли че сте достатъчно актуални
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за кво са им прилепи,да не снимат Батман
20
4
 
40
 
! Отговори
бивш българин преди 12 години
Ай сиктир, бе, "Непобедимите", дето в същност са "Заменимите" ("The Expendables"). Да им сменят снимачната площадка и да оставят прилепите на мира. А тия, дето са им дали разрешение и са им позволили да изсекат дървета пред пещерата и да нарушат природната среда, са за съд. Но, в катуна България лижат *** на мегаломана Варод ("Ню Имидж"), който е инвалид и си избива страданието като съсипва българската природа, за пари.Да ходят да снимат в пещера в Карпатите, ако им позволят румънските ***.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сигурен съм, че няма да измрат от няколко сцени, а и на моя таван виреят няколко за зор заман:)
18
2
 
7
 
! Отговори
танкист преди 12 години
до м 21, ей ти си много ама много тъпо парче, направо се чудя как си се научил да пишеш, аман от *** ами бетонирай си един бункер и се сври там с простия си мозък да разсъждаваш на йъде е тръгнал светътъ , ей аман оот простаци.
17
27
 
9
 
! Отговори
М21 преди 12 години
Като видиш крава на пътя, спри и избърши *** и!да се забрани клането на пилета, *** и ***!Никакво строителство на територията на Бг, никакви снимки неа филми, никакъв риболов, за ски да не говорим!Гейпаради през ден във всички гродове и села!Където няма ***, за да се назначат такива!Е това ще е толерасткия рай!
16
1
 
9
 
! Отговори
танкист преди 12 години
до герберугера *** М21, уважаеми *** първо попрочети малко за проекта как с е развивал във времето и какви позиици са се излагали после плещи глупости и май че тука говорим за пещера а не за тунел дето я го има я не някога.
15
0
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Не се справих с домашното.Та кой ще спечели от бетонирането на Банско-както Слънчев бряг???Освен шепа престъпници/политици????? Мале па си кухина!
14
8
 
6
 
! Отговори
М21 до танкист преди 12 години
Гънката, която ползваш /мозъчната де/ е за сране!Включи другата!Тук все пак не е ***!!