Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"

Снимат при Деветашката пещера през летаргията на прилепите
Обновена: 14 ное 2011 14:44 | 14 ное 2011 11:46,
57
Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"
Деветашката пещера преди. Снимката е предоставена от Националния природонаучен музей.

Природозащитници се изправят срещу "Непобедимите"
Деветашката пещера сега. Снимката е предоставена от Националния природонаучен музей.

Звездната продукция „Непобедимите“ си създаде врагове сред природозащитниците, след като се оказа, че сцени от филма ще бъдат снимани в Деветашката пещера – третото по значимост местообитание на прилепи в Европа.

Пещерата е защитен обект, част от Натура 2000 и дом на 13 вида прилепи, три от които са записани в международния червен списък на застрашените видове.

Точно сега, когато прилепите спят зимния си сън, е най-неподходящото време да бъдат безпокоени, а присъствието на много хора и шумът най-вероятно ще причинят смъртта на много индивиди, обясни пред Dnes.bg Николай Симов от Националния природонаучен музей.

Площадката за снимките вече се подготвя и дърветата пред входа са изсечени, готов е и мост, достатъчно голям да мине танк, разказват експерти от природонаучния музей, които проверили нещата на място.

Всички видове прилепи в България са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а съзнателното или несъзнателно им унищожаване е нарушаване на закона.

Продуцентите на филма, събрал екшън звезди като Силвестър Сталоун, Чък Норис, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис и Джейсън Стейтъм, имат разрешение да снимат. Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен, която следи за спазването на Закона за биологичното разнообразие е издала разрешението.

Все пак има някои условия – да не се снима в тъмната част на пещерата, а след приключване на снимките да бъде изчистено пространството и всичко да бъде върнато в предишния му вид, обясни за Dnes.bg пресаташето на РИОСВ Плевен Аделина Цветанова.

Що се отнася за евентуалното измиране на прилепи, от инспекцията в Плевен обясниха, че размножителният им период е от 1 юни до 31 юли и само тогава е забранено влизането в пещерата. По всяко друго време „тя може да бъде посещавана и това не им пречи“.

Думата „посещавана“ трудно може да бъде използвана, когато става въпрос за заснемане на екшън филм, но инспекцията получила уверение от продуцентите, че снимките по никакъв начин няма да застрашат прилепите. Със сигурност около Деветашката пещера нямало да има сцени с взривове, заяви пресаташето на регионалната инспекция.

До публикуването на материала така и не получихме отговора на продуцентите на филма по тези въпроси, включително дали не се тревожат, че екопротести могат да се отразят на имиджа на лентата.

В РИОСВ в Плевен нямат ясен отговор на въпроса какво ще стане, ако все пак умрат прилепи, което ще е нарушаване на закона.

„Предполагам, че ние ще бъдем уведомени, ще има сигнали, ще отидем на проверка и съответно ще бъдат предприети санкции“, обясни пресаташето на инспекцията.

Междувременно Националният природонаучен музей смята да се обърне към Европейската комисия, европейски и американски организации за защита на прилепите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Това се прави във всички цивилизовани държави бе,умнико,ама за тебе и съседното село е чужбина,май?!!
12
1
 
3
 
! Отговори
do 7 преди 12 години
Tapotata ti do izvestna stepen e zasegnata v edin vitc za edin chukcha deto si reje sobsvenia klon bez da osaznava tova. Molya te odi si u kafeto u mola i ne vzimai uchastie v temi, koito ne sa ti poniatni.
11
26
 
8
 
! Отговори
М21 преди 12 години
Тези "зелени" кой ги финансира?Защоооото!?!Защото кой има интерес да се провалят снимките в Бг?Ами някои съседни страни, които биха се радвали да прилапат снимането на тази високобюджетна продукция на своя територия!Същите "зелени" се опитват да съсипят Банско , като зимен курорт!От което кой ще спечели, а?Хайде този въпрос за домашно!
10
4
 
11
 
! Отговори
танкист преди 12 години
до М21 ти си *** тунела се направи за да може боко тиквата да открадне едни 200 300 милиона отгоре не за друго , и какво на топли че рамбо платил да ползва пещерата пари никой няма да види но на пещерата ще и е...ът майката.
9
1
 
33
 
! Отговори
Кан Севар преди 12 години
Природата е по-важна. Казах.
8
26
 
7
 
! Отговори
М21 преди 12 години
Заради тези "зелени" се направиха тунели под магистрала "Струма" и проекта се оскъпи с десетки милиони, за да можели мишките да се чукат!Идиотии!
7
21
 
9
 
! Отговори
М21 преди 12 години
Пак разни толерастки организации!!До гуша ми е дошло от тях!Ама ако се направи един ГЕЙПарад в пещерата сигурно няма да имат нищо против!Някой хора си измислят кауза и се препитават от нея!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква поредна филмова драма!!!
5
2
 
15
 
! Отговори
tankist преди 12 години
имам въпрос колко от администрацията в БГ са готови да си дадът задния фар буквално да го ползвам срещу заплащане , осигурявам топла водичка за клизми и подмиване , *** и пешкирчета за забърсване . Нужно ли е да ни е...е кой където ни хване за жълти стинки.
4
0
 
26
 
! Отговори
хахо преди 12 години
РИОСВ е взела на два пъти пари- от "държавата"- за да пази и от продуцентите- за да не пази. Продуцентската миза сигурно е била в пъти по-голяма от държавната, заради това РИОСВ ще даде пари на "държавата", тъй като последната ще е дочула нещо за сделката и ще поиска нещо в замяна за да си мълчи. Кръгът се затваря, да му мислят прилепите. А пък природозащитниците ще ги глобят за нарушаване на обществения ред.
3
3
 
35
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Чък Норис тва го изтрива с плюнка бе споко!Ташака на страна сега разбрахте ли защо дойдоха да снимат тука в коя друга държава могат да се осерат така?
2
4
 
24
 
! Отговори
боза преди 12 години
Да си снимат тъпият екшън на фидоска в гъ...зо-напр.!
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво ни е РИОСВ ако не върши работата за която взема пари?Добре че са еколозите.