Невероятни открития в нов филм за Вапцаров

Поетът е бил изкупителна жертва, "осребрена" от идейните му съмишленици
9 окт 2012 17:49, Елка Василева
88
Невероятни открития в нов филм за Вапцаров
Паметникът на Вапцаров във Варна. Снимка: архив, Булфото

Никола Вапцаров е изкупителна жертва, "осребрена" от идейните му съмишленици, според новия документален филм за поета "Осем разказа за един романтичен разстрел", научи БТА от режисьора Костадин Бонев.

Сценарият е на Ивайла Александрова, оператор е Константин Занков. Музиката е на Николай Иванов. Надяваме се премиерата да е на "София филм фест" през март, каза в интервю за БТА Бонев.

По думите му след година-две ровене в архивите екипът е стигнал до невероятни открития. Вапцаров е вербуван от Антон Югов и Иван Масларов, съден е заедно с тях и с Трайчо Костов и Цола Драгойчева, но всички без поета остават живи. Поразително е, че в процеса срещу ЦК на БКП се говори за Вапцаров и останалите, а в йерархията той не е бил най-важният. Всички без него си служат с измислени имена и тайни квартири, а той не използва псевдонима си и дава достъп до своята квартира. Така изглежда най-лесно поетът да бъде хванат. Всъщност той е осъден само на базата на самопризнанието му и на намерената голяма сума долари - във Вапцаров, Цвятко Радойнов и семейство Междуречки.

В България в началото на Втората световна война не е имало никаква нелегална конспиративна дейност. Руснаците измислят съпротивата, за да стане "курбан". Руският аташе е получавал взрив, когато е искал, от Павел Шатев - документирано съветски агент от 1923 г., така че не е било нужно да се обръща към други, коментира Бонев.

По думите му нелегалната дейност на Вапцаров се изразява в две пътувания до Варна, за да предаде съобщения, и в скриването на два пистолета, за които не се знае читави ли са били, стреляно ли е с тях - поне със сигурност поетът не ги е използвал.

Вапцаров няма реална подривна дейност, както и никой от групата. Всички са говорили бомбастични неща, но не са вършили нищо. Вършил е само Павел Шатев, който след победата става министър в Македония, каза Костадин Бонев.

По думите му архивите на Коминтерна също свидетелстват за големи разминавания - ярък пример са грамите на Георги Димитров и отговорите, които му изпращат. Той напуска България през 1923 г. и не е знаел нищо за страната през 1942 г.  Грамите му показват абсолютна некомпетентност. Призовава за напълно неосъществими действия в една добре организирана държава, с железен ред в армията - влизайте в казармите, сред войниците, убеждавайте ги да стават сътрудници на компартията, взимайте оръжие. . . Още по-смешни са отговорите до него, че всичко е изпълнено, има разложение в армията и т.н. И за това Димитров получава вила и автомобил в Съветския съюз, купува си влияние в йерархията на Коминтерна. Куриозното е, че грамите продължават и след ареста на Никола Вапцаров - изпраща ги Антон Иванов, каза режисьорът.

Според него филмът представя истинската картина на съпротивата в първите години на войната и митовете за нея, родени след 9 септември 1944 г.

От другата страна е един неудовлетворен и неразбран поет. Вапцаров е искал хората, с които се е чувствал съпричастен, да харесват поезията му. Тодор Павлов дълго е обещавал да напише рецензия за "Моторни песни", но не е написал, защото не е разбирал стиховете. Комунистическата критика не чете модерна европейска и световна поезия, затова не може да съизмери с нея поезията на Вапцаров и да я оцени, коментира Бонев.

Снимките на филма са във Варна, Банско, София и в Македония - ако стигнат парите. За Москва не са стигнали.

Във Варна екипът работи във Военноморския музей. Заснели са една подводница - за пристигането на първата група подводничари. "Възстановяват" тогавашното Военноморско училище /от което е останала само арката/, с изображения от други сгради от епохата.

В София кадрите са от бившата дирекция на полицията на "Лъвов мост" и къщата-музей на Вапцаров, макар че в музеите някак си умира непосредствеността, отбеляза режисьорът.

По думите му най-важни са срещите и разговорите с хора, които имат какво да кажат за онова време - 1941-42 г., макар че вече са малко и на преклонна възраст - над 90 години. Основното във филма са тези разкази. Затова и заглавието е такова - осем истории, които вътрешно са обединени само от връзката с Вапцаров и процеса, макар че са разказани от хора, които може да не се познават.

Някои във Варна сами ме търсят - колекционери, които предоставят непубликувани снимки, документи, дори филмови кадри. Срещам изключително разбиране и съпричасност. Така беше и когато снимах игралния филм за Йовков /"Военен кореспондент"/. Всички много помагат. Мая Вапцарова също обеща съдействие. Много съм благодарен на Катя Зографова и Цвета Трифонова от Националния литературен музей, на Държавния архив, откъдето са основно използваните материали, както и на Държавния архив на Македония, каза Костадин Бонев.

Много преди да започнем снимките, успяхме да запишем последния жив подводничар - Костадин Лагадинов, който почина тази зима на над 95 години. Взехме назаем камера. Все повече се убеждавам, че в България документално кино се прави преди всичко благодарение на приятели - парите закъсняват, но пък от познати можеш да
намериш това, което ти трябва в момента, отбеляза Бонев.

В Банско се надявам да разговаряме с близки на семейството на поета и с хора, които да разкажат за евангелистката църква, където Вапцаров като дете е пеел в неделя, имал е и любими псалми. Баща му е бил много против това занимание, защото е развивало вродената чувствителност на момчето, а той е искал да израсне като суров и непреклонен човек. Затова го е накарал да се запише във Военноморското училище. Заниманията там никак не са допадали на Вапцаров - не е бил добър ученик, освен по литература, както разказват и учителите му, каза режисьорът.

Филмът е финансиран от Националния филмов център и БНТ – като копродуцент. Не съм търсил финансиране от чужбина, защото тази история не ги интересува, но за нас е много важна, коментира Костадин Бонев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
24
 
! Отговори
dp преди 11 години
И без документи, базирано само на това което е написал, е очевидно, че е билкачествен човек попаднал сред долнопробни лъжци и крадци и къде не е успял, къде не е пожелалда ги види такива каквито са (едва ли е имал много богат избор).
30
3
 
6
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
"Защо никой не коментира,че вероятно причината е имот който отказват да продадат на царя."Това не го подозирах. От къде го прочете? Обади се на режисьора, ако имаш някакви документи!
29
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Документален филм?Някой е платил за този "документален" филм.Следващия "документалист" сигурно ще изкара и разстрела на Вапцаров дело на комунистите а не на царистите.Нито дума за царя.Защо не е помилвал поета като са близки с семейството и е гостувал често у тях.Защо никой не коментира,че вероятно причината е имот който отказват да продадат на царя.Пак подмяна на историята.Сценария е подобен на този който се опитаха да направят за Батак.подмяна на историята.
28
13
 
21
 
! Отговори
Антикомунист преди 11 години
Абе какъв комунист е Вапцаров?Вярващ протестант.Ако беше видял какво ще правят комунистите с протестантите след като взеха властта никога нямаше да бъде на тяхна страна."Вяра" не е писано за комунстическата му вяра а, за християнската му вяра.Ама *** всичко изопачават.Не ме учудва, че и тук лъжат.Няма да се променят.Комуниста е като *** - разбира само от бой.Затова те самите казват - "Тази власт с кръв сме я взели, с кръв ще я дадем".Макар че пак лъжат.Тази власт не са я взели, тя им е подарена от болшевиките.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеята на Жак Фреско си е добре гримиран комунизъм. Не, че това е нещо лошо, човечеството все още не е достигнало фазата на обществено съзнание готово да приеме такава идея. Това беше у нас не беше комунизъм даже не беше и социализъм, един бог знае какво беше, но не беше добро. Но едва ли е това което е искал Маркс, доколкото си спомням той е предвиждал комунизма да победи по мирен начин в най развитите държави и така да се наложи в цял свят. Нищо такова все още не се е случило но ...
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен-38 така че не коментирайте и турското присъствие защото също не знаете каква е истината и там има поръчкова история.
25
7
 
20
 
! Отговори
съвет от доброжелате преди 11 години
Оставете Вапцаров! И изобщо не човъркайте раните на перманентната гражданска война в бг!Оставете това за някой по-далечен, по-спокоен и по-трезв период в бъдеще време, иначе ще раздухате отново конфлкти, мъст и омраза!
24
8
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
"КАТО ПОЕТ ВАПЦАРОВ Е ВЕЛИК НО ДУШАТА МУ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОКВАРЕНА!"Все едно, сега да разстрелят Жак Фреско като враг на капиталистическата държава заради идеята му "Цайтгейст"!
23
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За това какви са били нещата през 1941 година право имат да коментират само тези живели през тези години! Всички останали са само локумджии, обсъждащи слухове като селски клюкарки!
22
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодаря на Костадин Бонев!Благодаря на Националния филмов център и БНТ!Много ми се гледа добро наше документално кино. Идеалисти като Вапцаров винаги е имало. И сега има. И все са били неудобни. А "едрите звезди над Фамагуста" и досега са си такива. Видях ги преди няколко години.
21
0
 
1
 
! Отговори
Виктор Данев преди 11 години
...чудесно е човек да е грамотен и да знае да пише, но още по добре е да знае какво пише...да е бил учасник в събитията, да е чел поне много книги.....иначе грамотността може да му служи да се подписва на вратата на някое общинско WC ....
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и Вапцаров, и Ботев са били чисти комунисти,но са дали живота си за доброто на родината ни и затова са достойни за уважение.
19
1
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Комунисти, комсомолци,пионери-ний крадем във студ и зной!!!!!!
18
9
 
10
 
! Отговори
за държавна измяна преди 11 години
Когато си съюзник на фашиста Хитлер и на фашиста Мусолини, ти си фашист. А когато, на всичко отгоре си и монарх, ти си един истински монархо-фашист. А когато доведеш България до национална катастрофа, ти си и престъпник, когото трябва да обесят за държавна измяна!
17
3
 
5
 
! Отговори
Съветската армия преди 11 години
Като чели сте забравили, че Съветската армия се сражаваше на страната на Антихитлеристката коалиция. В която бяха и САЩ, и Франция, и Англия.
16
3
 
10
 
! Отговори
сина на физическия у преди 11 години
Г-н ББ, такива като вас са по репресиите. На 23 юли чествахме 69-та годишнина от разстрела на Вапцаров. Такива като вас, с кафяви убеждения, го разстреляха, и продължават да го разстрелват. А вие сте пълна нула. Защото вие никога няма да застанете с гордост пред дулата на палачите, само за да защитите това, в което вярвате. А Вапцаров го направи. Вие репресирате, най-малко с това, че сте приятелче на Симеон2, на сина на физическия убиец на Вапцаров.
15
6
 
11
 
! Отговори
национална катастроф преди 11 години
Никола Йонков Вапцаров е един от най-добрите български поети, член на Българската комунистическа партия. На 23. Юли 1942 г., той е осъден на смърт, и същият ден разстрелян за участие в съпротивата, на страната на антихитлеристката коалиция, срещу терористичния режим на Борис 3-ти, довел България до национална катастрофа.
14
2
 
2
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Комунисти,комсомолци,пионери.........................
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОЛКО ЛИ МЪНИ СА ПОЛУЧИЛИ ОТ НЯКОЕ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО ДА ОПЛЮЯТ ГЕНИЯ...БЪЛГАРИНА ВИНАГИ Е БЕЛ ПОДЛИЗУРКА И ***...700 ГОД Е БИЛ РОБ-ДУПЕДАВЕЦ.ДА ЖИВЕЕ ВАПЦАРОВ-***-НЕ ПЛЮИТЕ,ЧЕ ВИ ПАДА НА ЛИЦЕТО УРОДЛИВО!!!!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунизмът в идеалния му вид е бил проповядван от Исус (живот в комуни и принципа "раздай имуществото си и ме последвай"). Лошото става, когато *** започват да извращават идеята и да я ползват като висша форма на организационно оръжие срещу народите. Много гои ги последват и започват най-лошото - насилствено налагане на нещо, което трябва да дойде по естествен път - отхвърлянето на собствеността и живот в истинска общност.