Да уловиш Осама

Джесика Частейн по следите на "Враг номер едно"
Обновена: 13 фев 2013 15:17 | 13 фев 2013 07:00, Петя Славова
15

Снимка: Форум Филм

Доста тежки критики получи Катрин Бигълоу за сцените от новия й филм „Враг номер едно“("Zero dark thirty"). Моментите, които предизвикаха недоволство, са показването как американски агенти на ФБР измъчват заложниците си.

Режисьорът не изтърпя критиките и заяви, че не хората на изкуството, а именно тези, които са отговорни за изтезанията, трябва да предизвикват недоволството в обществото. Историята в последния филм на носителката на „Оскар“ за „Войната е опиат“ ни запознава с жената с кодово име „Мая“, която открива скривалището на Осама бин Ладен и заради която той намира смъртта си.

Мая е посветила 12 години от живота си, за да намери отговорниците за атентата на 11 септември 2001 г. В хода на разследването става свидетел на много нелицеприятни събития. Принудена с колегите си да прибягва до крайни методи за изкопчване на информация, героинята е самотник, подобно на фанатизираните си противници.

Тя посвещава живота си на своите обществени врагове и не мирясва, докато не постигне целта си. Дори споделя вярването, че не е загинала досега именно защото съдбата й е да залови Осама.

В ролята на Мая ще видим крехката Джесика Частейн („Дървото на живота“, „Южнячки“, "Мама"), която показва яростта и негодуванието на героинята си, дори когато работи със своите колеги. Бигълоу, която има доста опит в екшъните („Точка на пречупване“), умело ни води в своята история, като не разрешава и миг отегчение, въпреки че филмът трае цели 157 минути.

Историята се развива предимно в Пакистан, където агенти търсят хора, имали връзка с най-големия им враг. Бигълоу ще ни поведе из улиците, изпълнени с хора, ще ни стресне с неочакваните бомби, които гърмят из заведения и хотели, ще ни подскаже как ще свърши военна операция, ако ни мине черна котка път и ще ни опише колко жесток може да бъде човек, докато изпълнява служебния си дълг.

За този свой проект Катрин Бигълоу спечели симпатията на нюйоркските критици, които й дадоха приза си за режисура. „Враг номер едно“ получи и пет номинации за „Оскар“. Една от главните задачи, която бившата съпруга на Джеймс Камерън си е поставяла, била да улови духа на онова време – успява и то по доста успешен начин, като ни спестява до болка познатото рухване на търговския център. Атентатът е припомнен от фонограма на черен фон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 1Не, там не е казано всичко. По-точно не са казани всички лъжи, но всичко което е казано там, това което ни препоръчваш са долни лъжи!Истината е казана обаче в друг филм и той се казва: "Майкъл Мур мрази Америка".Горещо го препоръчвам на хората от рода хомо сапиенс, тоест хора които имат мозък и го използват за да мислят с него!!!
10
1
 
1
 
! Отговори
.!. преди 11 години
Always look on the bright side of life ! Понеже великодушните американци стигнаха първи до ЦРУ-рист номер 1 , той умря достойно (щото му свърши ролята) и бе погребан в морето , опакован като гей списание в чантата на български депутат. Осама имаше щастието да го убият АМЕРИКАНЦИ ! Ами ако беше попаднал в ръцете на онези гадни арабски варвари като Кадафи , да се върти клипчето с убийството му в ютуб (без да се сметне за нецензурно) и да стои в хладилник една седмица. Е вярно, че Килъри го поръча
9
2
 
3
 
! Отговори
.!. преди 11 години
Този филм не може да е истина , тези хора са предатели и децата знаят , че американците никога не мъчат хора в специялно създадени за целта затвори и че спечелиха войната във Виетнам и че спечелиха в Ирак и ще спечелят и в Афганистан (и Иран) ,те са едни прекрасни демократично настроени небесни ангели , които също така ни пазят от лошите *** , брадати чичковци-терористи , които инъче същите те обучават. Вече знам този филм е финансиран от иранците , те искат да унищожат Америка , СМЪРТ!
8
2
 
5
 
! Отговори
Фор шор преди 11 години
Тая ми изглежда голяма *** и през целия филм исках да я шляпам. Не ми дремеше за фабулата!
7
3
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 11 години
Номер 5, ти вече подреди световната икономика, че и сметка търсиш, кой откъде има пари. Че и си загрижен за Китайската и световната икономики.Евала!
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много омраза срещу тези американци.Направо не зная от къде българина толква омраза таи в себе си.Какво ви бърка вас от къде американците имат пари, че какви филми правят.Ами, правят си филми, защото 11 септ. 2011 ударите небостъргачите в NY, не в София.Правят си, защото могат.Ние, защо не направим един хубав филм, за нещо, което сме постигнали или направили като държава?Защо, като сме толкова умни???Само да плюете знаете, ***!Могат, правят си, въпреки ганьовските ви мнения.
5
1
 
4
 
! Отговори
) преди 11 години
e тоя нема да го гледам......
4
6
 
14
 
! Отговори
за това ли? преди 11 години
за това ли хаамериканците харчат китайски пари които са взели назаем а ний трябва да ги връщааме? по тъпо от такива филми досега не е имало..а най *** и страшното са измислините им войни, само в виетнам са хвърлили 80 000 000 тона бомби което е в 4 пъти повече хвърлили в втората световна която според тях се е водила в тихият океан, а в сърбия а ...........???? докога, докогато китайците си дръпнат париците..
3
3
 
4
 
! Отговори
52776 преди 11 години
За разлика от Арго, филмът е доста добър, препоръчвам.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е художествено произведение преди всичко, не документален филм. Заслужава си да се гледа като такова.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...отговорниците за атентата на 11 септември 2001 г." - и кои са те? Че даже ФБР не знае, а тази буля май е наясно...