Няма достатъчно български филми, за да има "Златна роза"

Фестивалът за родни продукции ще се състои следващата година
1 сеп 2013 11:48, Петя Славова
2
Няма достатъчно български филми, за да има "Златна роза"
Директорът на НФЦ Марин Марчевски. Снимка: Булфото

Тази година няма да има фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Тази новина събуди недоволството на по-голямата част от кинодейците. Днес от Националния филмов център представиха и официална информация по случая.

"Наложеният с времето двугодишен ритъм на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" очевидно е адекватен на производството в страната, или поне към настоящия момент няма основания за промяната му.", пише в позицията на НФЦ, който е и основен организатор на фестивала, провеждащ се във Варна.

Първото издание на "Златна роза" е през 1961 г. До 1974 г. той се организира всяка година, от 1974 г. - на две
години, като две издания - през 1992 и 1998 г., не са осъществени, припомнят от НФЦ.

През 2011 г. феноменът "независими продукции" извади на екран шест филма, а с държавна подкрепа чрез НФЦ и БНТ бяха завършени още шест, припомня БТА. Поради наличието на 12 филма в конкурсната програма, бе възможно извънредно издание на фестивала.

През следващата, 2012 г., има 14 пълнометражни филма в каталога на фестивала, от които само един е извън конкурса, а осем са с подкрепата на НФЦ, един е международна копродукция с българско участие и четири са без държавна подкрепа.

След последното издание на "Златна роза" досега има завършени един пълнометражен и два късометражни филма с подкрепата на НФЦ. До края на 2013 г. и началото на 2014 г. се очаква да бъдат завършени още девет продукции с подкрепата на НФЦ, се посочва в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Как да няма!! И един да е ще му връчите всичките награди дори и отрицателните :D
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на 50 години да го правите, все тая!