Британският филмов институт почита сър Кристофър Лий

Прави го свой почетен член
Обновена: 9 окт 2013 11:57 | 9 окт 2013 11:15, Петя Славова
0
Британският филмов институт почита сър Кристофър Лий
Сър Кристофър Лий. Снимка: Reuters

Той се прочу с умението си да се превъплъщава в епохални чудовища на екрана.  Живата екранна легенда сър Кристофър Лий ще стане почетен член на Британския филмов институт, съобщи Контактмюзик.

Почетното членство е най-високото отличие на организацията и се присъжда за изключителен принос към киното, уточнява БТА.

Кариерата на Кристофър Лий започва през 1947 г. Актьорът се прославя с участието си в поредица филми на ужасите на британската компания "Hammer Film Productions". Лий пресъздава на екран прочути хорър образи като чудовището на Франкенщайн, но най-знакова остава ролята му на Дракула.

Участвалият в над 250 филма Кристофър Лий е познат на зрителите и като граф Дуку от "Междузвездни войни" и Саруман от трилогията "Властелинът на пръстените". Извън киното има изяви и на сцената, както и собствени хеви метъл проекти.

"За мен е огромна привилегия да попадна сред тази забележителна група от предшественици, заслужили най-високото отличие на Британския филмов институт", се казва в изявлението, направено от 91-годишния актьор.

Сър Кристофър Лий ще бъде обявен за почетен член на Британския филмов институт на 19 октомври в рамките на 57-ия годишен кинофестивал в Лондон.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари