Почина Малик Бенджелул

Режисьорът печели първия за Швеция "Оскар"
14 май 2014 10:50,
9
Почина Малик Бенджелул
Снимка: Reuters

Режисьорът Малик Бенджелул, спечелил награда "Оскар" за документален филм през 2013 г. с "В търсене на захарния човек", почина вчера в района на Стокхолм на 36 години, съобщиха световните информационни агенции.

Полицията няма подозрения за престъпление, но не даде друга информация.

Филмът "В търсене на захарния човек" е за живота и кариерата на певеца Сиксто Родригес, изчезнал безследно в РЮА. Той спечели също наградите на гилдиите на американските режисьори, продуценти и сценаристи, както и наградата на публиката и специалната награда на журито на кинофестивала "Сънданс".

С него Швеция печели за пръв път "Оскар" от 1984 г. Малик Бенджелул е режисирал също телевизионни документални филми за певците Елтън Джон, Род Стюарт, Бьорк, "Крафтверк".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
иво преди 10 години
оскарът си е лично негов, тъй като е за документален филм. информацията щеше да е вярна ако беше спечелен в категорията на "най-добър чуждоезичен филм", тогава се упоменава и държавата, откъдето идва филма (което пък се определя според това кои са продуцентите) За без пари, толкова!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подзаглавие: Режисьорът печели първия за Швеция "Оскар"Текст: С него Швеция печели за пръв път "Оскар" от 1984 г
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Република Южна Африка (РЮА) мобе би е по-правилно, на световното по футбол 2010 повечето коментатори използваха именно това название. От друга страна официалното име на Холандия е Кралство Нидерландия, но никой в България не я нарича така.
6
1
 
14
 
! Отговори
Avi преди 10 години
РЮА,абривиатура на Република от Африка,може би от северо-южно направление,Мария Захриева с три университета и две гимназии,браво Мария,надявам се че нямаш брада,на лицето.
5
0
 
9
 
! Отговори
Преводач преди 10 години
След всяка новина в БГ сайт влизам да чета нета из света, за да получа достоверна инфо. В търсене на захарния човек не е за изчезването на певеца, а за двама души от ЮАР, които решават да проверят слуховете дали певецът е умрял. Музиката на Сиксто Родригес е популярна в ЮАР, а не толкова в САЩ. Само не разбрах кой е спечелил оскар през 84 г., детето режисьор или някой друг от Швеция?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво е туй РЮА?!
3
2
 
12
 
! Отговори
Дончо преди 10 години
До stamsТо взеха и в училище да го учат РЮА. Ама защо ли?
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя швед май е от кюрдски произход. Лека му пръст, млад си е тръгнал.
1
2
 
24
 
! Отговори
stams преди 10 години
Мария, на български казваме ЮАР !!!