"Госпожица Америка" открива So Independent

Прожекцията е на 22 октомври в "Люмиер"
Обновена: 22 окт 2015 11:16 | 22 окт 2015 10:30, Петя Славова
0
"Госпожица Америка" открива  So Independent
Снимка: So Independen

"Госпожица Америка" на Ноа Баумбах - "комедия за преследване на блянове и кражба на котки", открива 6-ия фестивал на американското независимо кино So Independent - тази вечер от 19.00 ч. в кино "Люмиер", съобщават организаторите.

Лола Кърк, Грета Гъруиг, Хедър Линд, Майкъл Кемас са сред актьорите в забавната история. Когато Трейси, смотана колежанка в Ню Йорк, попада под крилото на бъдещата си доведена сестра - авантюристката Брук, тя е спасена от разочарованието си и е въвлечена в щури приключения.

Фестивалът продължава до 1 ноември. Ще бъдат показани 24 филма, създадени в последните две години - документални и игрални, със силни художествени и социални послания. Прожекциите са още в кино "Одеон" и Дома на киното.

За първи път на So Independent ще бъде връчена наградата "Независим дух на София" - за документален и за игрален филм. Победителите тази година ще бъдат определени от публиката, а от следващото издание ще има жури..
Друга новост е специалната галапрожекция на български филм - "Семейни реликви" на Иван Черкелов, с две награди от фестивала "Златна роза" и с участието на актрисата Жана Караиванова, инициатор на So Independent.

По повод на възобновяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба за пръв път в програмата са съвременни кубински филми, представени от проф. Джери Карлсон от Ню Йорк, специалист по латиноамериканско кино.

Филмите са зрителски, с много награди, включително на публиката, и вероятно ще се харесат и на българските почитатели на седмото изкуство, според експерти. Два от филмите са комедии. "Булчинска рокля" е за обрата в едно щастливо семейство след "дребни разкрития" от миналото на жената.

"Венеция" води зрителите на места извън туристическите маршрути и те научават доста за съвременна Куба през забавленията на трите героини. В екшъна "Хуан на мъртвите", копродукция с Испания, определян като зомби комедия, под "прикритието" на жанра се казват остри истини за ситуацията в Куба доскоро.

Българи, които правят кино в Америка, ще са в центъра на вниманието на фестивала. Изабела Ценкова, продуцент на "Глутницата" - с голямата награда на журито за документален филм на фестивала "Сънданс" и наградата за най-добър документален филм в Единбург, ще дойде за премиерата на So Independent. Тя ще води и майсторски клас за млади кинематографисти и студенти в рамките на SО Academy.

Сред филмите с българска "следа" в програмата е и сниманият у нас "Септември в Шираз" с Ейдриън Броуди и Салма Хайек - по едноименната книга, определена като шедьовър от "Ню Йорк таймс"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари