Цветнокожите в Холивуд бойкотират "Оскар"-ите

И Спайк Лий отказа да присъства на церемонията
19 яну 2016 10:14, Петя Славова
87
Цветнокожите в Холивуд бойкотират "Оскар"-ите
Снимка: архив, Reuters

За втора поредна година цветнокожите творци на Холивуд критикуват "Оскар"-ите, защото не се чувстват достатъчно почетени в номинациите.

Режисьорът Спайк Лий е поредната знаменитост, изтъкнала липсата на разнооброазие сред номинираните за наградите, съобщиха Асошиейтед прес и Контактмюзик.

Той оповести, че поради тази причина няма да присъства на церемонията за отличията. В свое писмо, качено в Instagram, Лий благодари на Академията за кинематографично изкуство и наука, след като през ноември м.г. стана ясно, че е удостоен с почетна награда "Оскар". Той и съпругата му Тоня Луис Лий обаче няма да присъстват на тазгодишната церемония, пише БТА.

"Не можем да я подкрепим, но това не означава неуважение към моите приятели, водещия Крис Рокс и продуцента Реджи Хъдлин, Академията за кинематографично изкуство и наука и нейния президент Черил Бун Айзъкс", е написал Лий.

"Как обаче е възможно за втора поредна година всичките 20 номинирани в актьорските категории да са бели?. Четиридесет бели за две години.

Мартин Лутър Кинг е казал: "Ще дойде време, когато някой ще трябва да вземе позиция, която не е нито сигурна, нито популярна. Той обаче ще трябва да я вземе, защото съзнанието му казва, че е прав".

От толкова много години телефонът в офиса ми започва да звъни, когато номинациите за наградите "Оскар" са оповестени. Медиите искат мнението ми за липсата на афро-американци сред номинираните. Тази година нещата не са по-различни."

Джейда Пинкет Смит също обяви, че ще бойкотира церемонията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
22
 
! Отговори
Дедо Шмърк преди 8 години
"Как обаче е възможно за втора поредна година всичките 20 номинирани в актьорските категории да са бели?" ..... ами как е възможно шампионите по бягане в последните години да са все черни или пък баскетболистите ..... ами ходете да бягате какво се натискате сред артистите, ще взимате медали бол!
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Скандалът около Оскарите, който избухна заради липсата на номинирани афроамериканци, е причина за преразглеждане на състава на Американската академия на филмовите изкуства и науки." Това обяви президентът на Академията Шерил Буун Айзъкс.
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро даваха репортаж, не помня на кой, май Миролюба Бенатова беше. Та тя вземаше интервюта от български емигранти в САЩ. ТАм тя говори с един успял българин, той и разказваше как е пристигнал, какво е работил, как се е развил и т.н. спомена и за черните квартали, как никой не бачкал от черните, как всеки ден стават убийства, как там полиция не влиза от страх, как едва 1 на 3 убийства се разкривали, иначе гледаме, как осъдили бял полицай в САЩ стрелял по чернокож. А то не стреляш ли, умираш
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бойкотират олимпийските игри , защото там медалите в спринтовите дисциплини са винаги за ч ерни
41
0
 
28
 
! Отговори
кактус преди 8 години
Оффъ! Сега нали тези награди били уж за заслуги, не за почести? Пък и в журито, което решава на кой да се даде Оскар си има доста представители от тяххната раса. Ди Каприо от 20 години го прескачат, но не е мъцнал човека, продължава да си работи и да прави добри роли, но нали не е цветнокож няма право да писка!
40
2
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
НАЙ ДРЕВНИТЕ РАСИ СМЕ НИЕ(ТРАКИЙЦИТЕ),КХМЕРИТЕ(КАМБОДЖАНЦИТЕ),АРАБИТЕ,БЕРБЕРИТЕ И ИНДИЙЦИТЕ!!!!!! ОСТАНАЛОТО Е МИШМАШ ПАРТИ ХАХАХАХА
39
5
 
4
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
НИЕ ТРАКИЙЦИТЕ СМЕ НАЙ ВЕЛИКАТА РАСА В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕВСТВОТО!!!!! БЕЛИТЕ СА НАШИ РОБИ!!!! НИЕ СМЕ КАТАЛИЗАТОРА НА КУЛТУРАТА КОЯТО БЕЛИТЕ ВЗЕХА ОТ НАС!!!!! НИЕ СМЕ ПЪРВАТА РАСА В ЕВРОПА!!!!!! ДА ЖИВЕЕ ТРАКИЙСКАТА АНТИЧНА РАСА!!!! ДА ЖИВЕЯТ ВСИЧКИ ТРАКИЙЦИ!!!!!
38
1
 
2
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
В интерес на истината са добри в киното, спорта и пеенето. А и доста Оскари имат. В последните години явно са пренебрегвани ама ко от това.
37
0
 
22
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
тези цветнокожи творци не се ли сещат че може би тази година не са били достатъчно добри, за да бъдат номинирани..понякога са прекалено и безсмислено чувствителни тема расизъм...все едно че ти бягаш, но никой не те гони...
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако продуцентите в Холивуд не бяха евреи нямаше да ги има не само в номинацийте, но и във филмите. В момента ги толерират и играят главни роли дори и във филми за викинги. Но с тяхната нагла природа винаги ще им е недостатъчно.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯкой измислил расизма и сега това вече е оръжие в ръцете на малцинствата. На времето чернокожите са ловени и продавани за роби, преди това същото е правено и с белите. Едни бели нападат други и ги вземат за роби. По късно, започнали да вземат по яките чернокожи. Сега тълпи от чернокожи всяка година прииждат в белите страни, белите ги приемат, за да не ги обвиняват в расизъм, след това гостите стават нагли искат работата, заплатите, вещите и жените на домакините, сега и наградите им.
34
0
 
15
 
! Отговори
62370 преди 8 години
Страхотно изнудват с цвета на кожата си. Дайте оскар на 50 cent за да мирясат и да се приключва. То и без това през последните 10 години все едно рапъри управляват САЩ.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че нещо ама чернокожите да си направят свое кино. Истината е че те играят, защото има квоти, за присъствие на чернокожи. За да не изглеждат расистки филмите трябвало да слагат и чернокожи и азиатци и т.н. все неща, които в реалноста ги няма. В смисъл, че по принцип самите цветнокожи се дистанцират и затварят в свои общества, както са и ромите. Живеят в гета и т.н. Киното обаче, за да не изглежда расистко ни проектира един свят в които бели и черни живеят, празнуват и работят заедно и т.н.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номиниран за катран от агенция Ку-Клукс клан.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този н.егър е расист!
30
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми не можете, затова не вземате! Като няма черни е по-добре. Черния е най-добър на плантацията или в мината за въглща.
29
0
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
Има да, пусни си LLP feat. Mide Diamondz - Fire
28
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм чувал да има точно определени квоти за определена раса, в които и да било награди. Номинациите Оскар не се раздават на база бяла вина, а на заслуги във филмовото изкуство.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прощавайте, кой е този?
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Възможно е бе бате, чиста статистика! У нас в ТОТО-то два пъти под ред се падат едни и същи числа, извинявай!