Общуването между двойкаджии и учители

В първата прожекция авторско кино за гимназисти
Обновена: 18 фев 2016 10:13 | 18 фев 2016 09:55, Петя Славова
1
Общуването между двойкаджии и учители
Кадър от "Наследниците". Снимка: IMDB
Кое е авторско кино и кои са филмите, които са вълнували поколения наред ще научат около 150 ученици, които ще участват в проекта "Гимназисти на кино", организиран от Френския културен институт в София.
 
Първата прожекция е с филма "Наследниците" на Mари-Кастий Мансион Шаар на 18 февруари от 12.30 часа в зала "Славейков" на института.
 
Основан на истинска история, филмът "Наследниците" проследява отношенията между преподавател и трудни тийнейджъри двойкаджии. Учителката по история в гимназията "Леон-Блум" в Кретей решава да включи своя клас в Националния конкурс по темата за съпротивата и депортирането, в който в продължение на 55 години всяка година участват френските ученици. Преподавателката смята, че темата на тазгодишния конкурс - "Децата и юношите в нацистките концентрационни лагери", ще заинтригува възпитаниците й.
 
Първоначално бурна и фрустрираща, атмосферата скоро се променя благодарение на проучванията, педагогическия подход, свидетелствата на оцелял от лагерите и посещението на мемориала "Шоа" в Париж. Всичко това променя и живота на тийнейджърите. 
 
Три паралелки от 10-и клас от 9-а френска гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и две от 9-и клас от 18-а езикова гимназия "У. Гладстон" в София ще присъстват на прожекцията.
 
Целта на проекта е да развие чувствителността на младите към авторското кино, гледано на голям екран, в истински киносалон. В първото му издание ще участват 150 ученици от София, изучаващи френски. До юни те ще гледат три филма - един български и два френски, със субтитри, в зала "Славейков".
 
Инициативата е на Френския институт в партньорство с българското сдружение "Седем". Идеята е през следващите години да се включат повече гимназии и в други градове - чрез мрежа от филмови клубове, които може да работят със сдружението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари