Да се довериш на красива непозната: "По действителен случай"

Роман Полански в сянката на славното си минало
Обновена: 2 фев 2018 13:50 | 2 фев 2018 13:25, Петя Славова
4
Да се довериш на красива непозната: "По действителен случай"
Снимка: Синелибри

Основан по заплетения трилър на Делфин дьо Виган, "По действителен случай" на Роман Полански ни среща с известна писателка, преживяваща труден момент в кариерата си. На върха на славата героинята се среща с мистериозна нейна почитателка и съдбите им бързо се преплитат.

Полански се заиграва жанрово с историята, за да поднесе  "параноичен трилър", засягащ обикновените хора. Трилърът е адаптиран от него и Оливие Асаяс, опитващ се да вмъкне съспенс и сюрреализъм, характерен за ранните творби на режисьора ("Бебето на Розмари", "Танцът на вампирите").

Сюжетът започва с увереност, лъхаща от киното на Полански, изпълнени с драматизъм и мистерия. Присъствието на Ева Грийн и Емануел Сене е водещо за действието. Между тях има привличане, странно бързо опознаване.

Режисьорът спестява какъв е бил шедьовърът на писателката. От емоционалните хвалебствия на фенове до заплашителните анонимни писма, които получава се разкриват детайли от книгата, включващи автобиографична изповед на авторката.

Заплахата като че ли постоянно е надвиснала над главната героиня, която твърде наивно приема новата си познайница в дома си. Някак твърде услужливо за сюжета тя остава сама без съпруга си (Венсан Перес), на който му предстои пътуване. Порасналите им деца също са далеч, тръгнали да следват собствените си мечти.

Героинята на Грийн лесно навлиза в живота й. Макар и да не става ясно отговорна ли е за заплашителните писма, образът й носи своя хипнотизиращ чар и съмнително минало. Между двете има повече симпатия, трудно се улавят моментите на подозрения и омраза, за да се усети причината за финалните последици. Полански не дава достатъчно основание да се страхуваме от  образа на Грийн, затова и тя няма да може да ни стресне. Поне не така, както го прави Робърт Де Ниро в "Нож във водата".

Филмът откри Синелибри през 2017 г., а официално по кината може да го гледаме от 2 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Спрете Земята, искам да сляза! Вече се чувствам силно дискриминиран като хетеросексуален мъж. Не желая да живея в *** общество! Стига с тази пропаганда, стига с това налагане на нови псевдо ценности!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за секси лесбийките е измама! Всички са мъжкарани, злобни и не биха допуснали мъж да ги гледа като го правят, камо ли да участва!
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ке започнат да ни заливат с джендеризъм от всички страни.Българи, НЕ ЗАСПИВАЙТЕ, НЕ ЗАСПИВАЙТЕ, НЕ ЗАСПИВАЙТЕ!