Легенда във Формула 1: "Цялата история на Айртон Сена"

Филмът – по национална телевизия Bulgaria ON AIR
12 апр 2018 10:00, Петя Славова
10
Легенда във Формула 1: "Цялата история на Айртон Сена"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Животът на един от най-легендарните състезатели на Формула 1 ще узнаем от биографичния филм "Цялата история на Айртон Сена".

Продукцията разказва за великите постижения на състезателя, трагично довели до неговата смърт на само 34 години, по време на Grand Prix в Сан Марино, Италия.

Айртон Сена е роден в заможно бразилско семейство. Състезавал се е в 161 Grand Prix надпревари в рамките на 10 години. Описван е като харизматичен и целеустремен от неговите колегите, които често го наричали един "невероятен състезател и невероятен човек".

Айртон Сена беше идол на милиони фенове на Формула 1, един от които е и сегашния шампион Луис Хамилтън.

За много от колегите и феновете си Сена е запомнен като един от най-емблематичните шампиони на Формула 1 за всички времена.

През 1994 година по време на Grand Prix в Сан Марино Сена очаква да започне успешния си нов сезон с 14  състезания, но прогнозите му бързо тръгват в лоша посока. Неговото протеже Рубенс Варичело претърпява сериозен инцидент и не може да продължи да се състезава.

На следващия ден австрийският състезател Роланд Ратценбергер инцидентно загива по време на тренировка. В резултат на това Сена решава да открие Асоциацията на шофьори от Grand Prix, с цел подобряване на състезателните условия на Формула 1.

Ден след смърта на Ратценбергер Сена е начело на състезание около опасния завой Тамбурело, когато колата му излиза от пътя и се врязва в циментова стена с 217км в час. Сена е откаран в болница, където умира от тежки наранявания, а по-късно е погребан в присъствието на колеги и най-заклетия му съперник – френският състезател Алън Прост.

Не пропускайте да научите повече за живота на легендарния Айртон Сена с филма "Цялата история на Айртон Сена" – на 13 април в 9:30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един ден истината ще излезе на яве колкото й на семейство Сена да не им се иска това да се случи. Ореола му на светец в Бразилия ще бъде унищожен. Ще намекна само, че това което той е правил в личният си живот си е било негова работа, но има неща който човек не бива да прекрачва границата НИКОГА.
67
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли, че произхода на Айртон Сена всъщност е еврейско-арабски? Неговите пра отци от майчина страна са от Йемен, Сена древният еврейски град. След пресушаването на града те отиват в Италия.
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В интервю с Жоао Дория в Ангра дос рейс Сена признава за СПИН-а който има. Жоао: А СПИН-а? Страх ли те беше да го хванеш?Сена: А кой не е? Който го няма се страхува да го хване. А този който го има не се страхува от нищо.Жоао: А тебе страх ли те е?Сена: Не.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да прекара уикенда преди състезанието с него. Точните думи на Пиададе в интервю за португалска медия са Сена ми каза: Искам да дойдеш в дос лагос и да прекараме уикенда заедно.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След случилото се на 1 май 94 г. Адвокат на сем. Сена оттегля иска срещу вестника като заявява, че ищеца неговия клиент е починал и няма смисъл да се води това дело за клевета. Едно може да се забележи при Сена, е че той смесва личното с работата. И с португалският му мениджър Доминго Пиададе от 1981 г, и с личният му тогава фотограф Кийт Сътън той е имал сексуална връзка. Също и с други хора, журналисти, механици и т.н. Сена се е обадил на Пиададе 2 седмици преди Имола 94 и му е казал, че искал
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ален веднага се обажда на Франческа журналистката от Ла Република и и казва защо си написала това? Франческа: Ти това ми каза и аз това написах. Ален: Но нали ти казах да не пишеш някой неща. Тя: Каза ми само за Менсъл нищо да не пиша за Сена нищо не си ми забранявал. Дори имаме интервюто записано на диктофон. Ален и Сена правят изявление в което оплюват журналистката и вестника. В началото на 1994 г. Сена решава да съди вестник Ла Република като делото е насрочено малко след 1 май 94 г.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сена и Лилиан не е бил консумиран. Сена дори не е можел да стой в една стая с така наречената съпруга камоли да спи до нея. Бившата съпруга вече на Нелсън Пике също казва в интервю, че е заварила в леглото Сена с мъж. А в самата книга Айртон: Разкрития герой ясно е обяснено с редица случай, че Сена е гей. Когато журналистката пуска интервюто във вестника Сена го прочита и се обажда на Ален с думите кучисин пак го направи. Ален му казва, че нищо такова не е казвал и, че това са инсинуации.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от последните случки между Сена и Ален *** се случва в края на 1993. От вестник Ла Република Италия искат да вземат интервю от ***. Основната цел е да се разбере за сексуалността на Сена. Ален казва за Сена: той има слабост към механиците. Журналистката казва да това го разбрахме вече, но имали нещо което не знаем? Ален: Единствената съпруга на Сена казва в интервю, че в Англия е хванала на калъп Сена с едно от момчетата работещи там отново механик в тяхното легло. Всъщност брака между
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сена също така е страдал и от ОКР обсесивно компулсивно разтройство. Като някой твърдят, че това състояние е по-лошо и от шизофрения. В едно видео в тубата са заснели Сена как се държи точно като Монк от едноименния сериал.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има снимка в нета на Сена от 22 март 1981 на пистата в Малори парк Сена остава втори, а аржентинеца Енрике Мансила печели състезанието. Сена се преоблича набързо и отива да се разправя с Мансила като го хваща за гушата.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не видях нищо странно, но реших да затворя филиите като знам колко се е мъчил да ги намаже. След състезанието ми се обади да ми каже, че е спечелил състезанието и са му дали 100 лири. А аз му казах страхотно тъкмо ще си купиш обяд. И между другото си беше забравил на масата сандвичите, но аз ги изядох за закуска му казва Маурисио. Сена от другата страна започва да го псува и обижда. Маурисио казва едно беше сигурно обяда ми беше осигурен от Сена.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше една седмица в която аз си останах у дома, а Сена имаше състезание във Формула Форд 2000. Когато се събудих той вече беше излязал, а аз погледах телевизия на спокойствие. Станах да закуся казва Маурисио и на масата откривам пакет увит в алуминиево фолио в стил Айртон Сена. До пакета имаше кафе и бисквити. Но очите ми останаха в пакета. Реших отворих го а там имаше няколко сандвича с равномерно размазано масло. Реших, че пак ми е скроил номер и внимателно огледах филиите.
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маурисио Гужелмин продължава защото не желаехме да се събудим с пълни усти напълнени с паста за зъби и лица омазани с крем за бръснене аз държах ключа за шкафа с препаратите. И сега като се сетя как той си мажеше филиите с масло още тръпки ме побиват. На филия отделяше по 15 минути докато я намаже. Нервите ми се изпиляваха само като го гледах.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Сена, но животът с него не беше лек. В кухнята бяхме трагични. Най-доброто което направихме беше макарони със сметана, но все още се чудя защо ставаха като камъни щом изстинеха. Но щом Сена седнеше на масата за него състезанието започваше и се чудеше винаги как да ни остави гладни. Само миг да не внимаваш и той щеше да поръси храната ти с прясно мляко,огромно количество черен пипер или чили на прах. А храната не ставаше да се яде. Пастата за зъби и крема за бръснене стояха под ключ.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1982 г. Сена се запознава и с Маурисио Гужелмин. Маурисио е в Формула Форд 1600 А Сена в Формула Форд 2000. Маурисио казва възхищавах му се той беше много бърз. Сена продължи междувременно да тренира и с картинга като веднъж беше взел на куп 10 картинга с колата си, но с другите неща който трябваше да прибере нямаше място и аз му помогнах. От тогава станахме приятели.Маурисио обяснява наемът беше 360 лири и решихме тримата да заживеем заедно за да си делим разходите. Аз, жена ми Стела.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Чико в същото време се е чудил къде да се навре от срам. Вече изчервен от Срам Чико му е казал на Ралф той е най-бързия това е. Договорът е бил подписан.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чико обяснява до края на обяда ми се искаше да се изпаря от там. Много ме беше срам от Сена. Айртон Спореше с Ралф Фирман срещу 12 хиляди долара той трябваше да получи 20 състезания и 25 тренировки, но Сена искаше 35 състезания 30 тренировки и цената до остане същата. Фирман не искаше това да се случва. Айртон с абсолютно спокойствие си дояждаше десерта. Ралф Фирман беше побеснал и докато се взираше в Айртон ми изкряска на английски език Чико този за кого се мисли?
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чико *** му обяснява, само да отиде и да пробва никой няма да го кара насила да се състезава там. Като междувременно Чико е в Ф1 по това време. Ралф Фирман се е свързал с Чико да го пита за Сена. Защото когато той е бил при него постоянно е говорил за някой си Сена само трябва да го видите той какво може. Сена отива пробва харесва му и ще подписва договор. А Чико ще бъде преводач. Отиват тримата на обяд и да договорят условията. Чико казва Сена не млъкна питаше и за най-малките детайли.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милтън след известно време му забранява да се вижда с Че.Сена продължава да тренира, но Че му забранява да споменава семейството си и да ги води на пистата. На 16 годишна възраст Сена се премества в Италия. Опитва се 4 пъти да стане световен шампион по картинг и не успява всеки. Достига до вицешампион два пъти. Тогава той се възхищава на Чико *** и Фитипалди. Неговите двама ментори. Чико му предлага да опита в Англия Формула Форд 1600 като за начало Сена се дърпа и не желае да отива там.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И започва да вика на висок глас, че така не му харесва както му казва Че. Милтън се намесва и пита какъв е проблема. Че отговаря, че се опитва да научи синът му как да управлява картинга по правилен начин, а Милтън му отговаря остави го както иска така ще кара. На 1 юни Сена се явява на първото си състезание и го печели. Айртон отива при Че и му благодари за помощта.Сена започва да прикарва повече време с Че от колкото със семейството си в рамките на 12-13 часа дневно.