Фандъкова води, но балотажът в София е почти сигурен

С малка преднина Прошков води на Кадиев
Обновена: 6 окт 2011 16:58 | 6 окт 2011 16:45,
203
Фандъкова води, но балотажът в София е почти сигурен
Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

Нараства вероятността от втори тур на кметските избори в София, сочи проучване на агенция Алфа Рисърч.

То е проведено сред 800 пълнолетни граждани на София в периода 22-29 септември.

Претендентите с най-големи шансове да достигнат до балотажа са кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, на Синята коалиция – Прошко Прошков, и на БСП – Георги Кадиев.

Йорданка Фандъкова стартира кампанията с най-висока подкрепа – 30,8 на сто и така запазва водещата си позиция.

На второ място, макар и с малка преднина, се нарежда Прошко Прошков (12,9 на сто), който бележи ръст през последните месеци. На трето място е Георги Кадиев (12,4 на сто).

Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък от този на тримата водещи, показват данните от проучването.

Намерение да гласуват за кандидата на Атака Николай Пехливанов заявяват 2,3 процента от избирателите, за Стефан Софиянски – 1,3 процента, за Ангел Джамбазки – 1 процент.

Удовлетвореност от работата на кметицата Йорданка Фандъкова изразяват 44 на сто от анкетираните.

40% процента от софиянци са на мнение, че ситуацията в столицата се подобрява, срещу 20 на сто, според които се влошава.

Положителните оценки се дължат основно на подобренията в централните градски зони.

Критичните оценки за състоянието на районите обаче остават твърде високи. 60 на сто от столичани твърдят, че на кварталите не се обръща достатъчно внимание и в тях няма съществено подобрение.

Неблагоприятна за сегашната местна управа тенденция е, че сред огромното мнозинство от избирателите (76 на сто) преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на Столичната община.

Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината, коментират от „Алфа рисърч“.

Към момента 55-59 на сто от избирателите в София заявяват готовност за участие в местните избори.

Двете основни интриги във вота – дали ще има балотаж и кои ще са участниците в него, зависят от начина, по който тримата лидери в електоралните предпочитания ще се справят с предизвикателствата пред всеки от тях.

Пред Фандъкова неизвестните са: дали ще успее да мотивира доволните от развитието на града столичани да я подкрепят по-масово, за да се опита да спечели на първи тур и как ще й се отразят съмненията за корупция в управлението на общината.
Подкрепата за Прошко Прошков вече надхвърля потенциала на общинската листа на Синята коалиция. Оттук основното предизвикателство пред него е да разшири кръга на своите симпатизанти извън по-тясната партийна подкрепа и да мобилизира за участие в изборите неудовлетворените от управлението на общината, които за момента остават пасивни.

Предизвикателството пред Георги Кадиев е по-ниската подкрепа, регистрирана към началото на октомври, от потенциала на листата на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КМЕТА НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА Е СОИЯНЕЦ,НО НЕ СОФИЯНСКИ! САМО ПРОШКОВ!
155
3
 
3
 
! Отговори
да да преди 12 години
От коментарите смърди на пропаганда.
154
3
 
2
 
! Отговори
KIRO преди 12 години
A we Zlobari BATE BOIKO KVOTO KAJE TOVA 6TE E.Ne go li razbrahte ve4e, za6to li imam 4ustvoto 4e ste na zaplata tuk i samo i pluete u forumite.Sme6nici nekadurni
153
2
 
7
 
! Отговори
да да преди 12 години
Аз живея до строящата се площадка в Сухата река.Знаете ли как бързо се работи........аз знам-ПРЕДИЗБОРНО.Но аз съм оптимист.На всеки 4 години ще имаме по нещо ново.
152
5
 
9
 
! Отговори
У С П Е Х! преди 12 години
Успех, г-н Прошков.
151
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сриването на герб започва от софия, скоро и в други градове
150
3
 
13
 
! Отговори
ДА на Прошков! преди 12 години
Само заради гафовете с данъците и таксите от тази година... Фандъковата би трябвало да я ОТСВИРИМЕ!ДА на Прошков!
149
7
 
6
 
! Отговори
Една Българка преди 12 години
Точно пък за Прошков НИКОГА няма да гласувам! Корупцията е заляла общината му, а той е един от главните участници в нея! Негови подставени лица държат почти всички общински търговски обекти (това го знам от личен горчив опит) в Лозенец. Като лоялна конкуренция на един от наемателите на общински обект, бях заплашвана нееднократно, правят ми проверки през 1-2 дена, глобите направо ВАЛЯТ и то за несъществуващи нарушения и прочее. Ако искате София пак да стане феодално владение-гласувайте си за него
148
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпреки, че ГРОБ са купили цели 6 агенции, това няма да им помогне да додрапат до кметското място в столицата, единственият им шанс е да фалшифицират и то масово резултатите
147
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кадиев е бита ДС-карта...Той е ОЛИГАРХ,или по-точно от мутренския СОЙ!Хайде стига с тези ДС-ченгета!
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо Кадиев не си каже колко години жена му препродава ток на НЕК ???Яко крадене пада)))
145
0
 
5
 
! Отговори
CHAO DANCHE. преди 12 години
TAZI NESHTASTNICA NE TREBVA DA E NIKUDE A TIA STANA KMETICA. BEZ "UMNITE" I "MUDRI" SLOVA NA NAI-VELIKOI BULGARIN NA SICHKI VREMENA, BOIKO METODIEV BORISOV, TAZI BEZLICHNICA NE PRAVI I EDNA KRACHKA.ZASHTO NI E TOLKOVA ZAVISIM CHOVEK? BEZ MNENIE I SOBSTVENI RESHENIA? UPRAVLENIETO I E ZAGUVBENO VREME ZA SOFIA.KUCHETA I NEUREDICI, PRAZNI PRIKAZAKI I OBESHTANIA.TAZI SMOTAMA JENA TREBVA DA SI HODI NA SELO V SAMOKOVSKO. NE MOJE EDNA SELIANKA DA UPRAVLIAVA SOFIA KOGATO V SOFIA E DOSHLA NA 20 GODINI.
144
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прошко Прошков има потенциал за ръст на подкрепата, въпреки тоталното затъмнение на кампанията му! Така че масово гласуване на изборите в София е единствения начин за юмрук в мутрата на мутрата!
143
2
 
14
 
! Отговори
Балот преди 12 години
Балотажа трябва да е между Кадиев и Прошков. Фандъкова е кукла на конци.
142
2
 
14
 
! Отговори
Гражданин от село преди 12 години
Ще гласувам за този кмет, който публично се ангажира да забрани и спре движението на всички видове транспорт с животинска тяга /по-известен като каруци/ в рамките на града. И то безусловно, без разни мрън-мрън на тема "нарушаване на нечии права"! Щото и аз искам да си отглеждам прасенце на терасата, за да има пресни мръвки през зимата, ама си давам сметка, че живея в ГРАДСКА СРЕДА!
141
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога най-накрая Фандъкова ще излезе на директен дебат с останалите кандидати?? Стига се е крила под голямата сянка на ББ?
140
0
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Фандъкова,Този път в твоята София наблюдаваме *** БАНДИТИЗЪМ от *** ЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА, трима българи са пребити, защото българско семейство дръзнало да защити съседката си, а в Катуница ТОЗИ ПЪТ ПАЛЕЖ на българска къщаНаскоро пак в Катуница наблюдавахме *** слово на омразата, прераснало в умишлено убийство от етническа омраза!!! А според Бойко проблем били *** горящи къщи, а не етническите УБИЙСТВА или пребитите българи и горящите им къщи?!?!?СПОМНЕТЕ СИ ТОЗИ ПОВТАРЯЩ СЕ СЦЕНАРИЙ...:1. След многократни обиди ***(Слово на омразата от страна на внуците на *** цар) и заплахи с убийство на ОТВЪРНАЛИЯ НА *** ОБИДИ АНГЕЛ. Информирали полицията и тя отговорила - "До-о-обре"...- Няколко часа по-късно Ангел е убит (Убийство от етническа омраза, предизвикано и ОРГАНИЗИРАНО от семейството на царя на местните бандити), а още ДВАМА ГРАЖДАНИ И ТРИМА ПОЛИЦАИ ОСАКАТЕНИ...!!!2. Полицията научава, че ИЗБИВАНИТЕ ЩЕ СЕ ЗАЩИТАВАТ и...: - Над 200 жандармеристи, които са тежко въоръжени, охраняват селото и семейството на Цар Киро... В Катуница се командироват специални части от цялата страна."Изводи:- Очевидно е, че ПРАВОТО НА ЖИВОТ на българин или ИМУЩЕСТВОТО МУ е нищо, пред правото на Бандитските банди да живеят където си поискат и да ПРЕБИВАТ или УБИВАТ КОГОТО СИ ПОИСКАТ - Ето това е НАЛОЖЕНОТО ни СВРЪХЛИБЕРАЛНО РАВЕНСТВО и извратеното разбиране на ПОЛИТИЦИТЕ НИ за КОНСТИТУЦИОННОТО единство на ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ.- *** има право да изнасилва и убива, а българина задължението да търпи насилията и убийствата на децата си!!!Вижте въпиющия ЦИНИЗЪМ изречен от Министъра на МВР Цветанов: - Случаят в Катуница е станал предвид факта, че се е насъбирало напрежение в продължение на дълго време, което е ескалирало след убийството. Ще бъдат взети всички необходими превантивни мерки, за да не се допускат повече инциденти и безредици.Признания на министъра и неговите Изводи: 1. В България цари *** терор и ТОВА Е ДОБРО2. След това поредно убийство на българин, българите протестират и ТОВА Е ЗЛО3. *** терор ще продължава и занапред, под закрилата на МВР и ТОВА ЩЕ Е ДОБРО4. Важното е българите да са потиснати и отчуждени от държавата и себе си, да МЪЛЧАТ КОГАТО ГИ УБИВАТ и ТОВА ЩЕ ВИСШЕ ДОБРО ЗА ВЛАСТТА!!!Цинизъм, нагъл цинизъм, ВЪПИЮЩ ЦИНИЗЪМ НА КВАДРАТИ НИТО ДУМА ЗА *** ТЕРОР, КОЙТО НЕ СПИРА!!!
139
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прошко ще е!
138
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да обещава за София Фандъкова, е ясно, че няма да се случи. Заедно с тиквата имаха 6 г. да го реализират. Какво направиха за града за тези цели 6 г. Нищо. София си остана *** на Европа. Това са жалки хора, визията на които се простира до идеята "властта като като средство за грабеж". Тиквата за десетте си години във властта показа как мутренските практики от 90-те се продължават и с други средства - с механизмите на властта. Бюджетът на общината надхвърли 1 300 000 000 лв. С 30% повече от огромния бюджет на МВР. Това са страшно много пари, които Фандъкова, по свирката на мутрата, излива в джобовете на "котараците" с безумия като "интелигентна система за управление на трафика на 20 ключови светофара" за кръглата сума 11 млн. лв. - няма и по 600 000 лв. на светофар.
137
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фандъкова е въздух под налягане!!!! Гласуваш за Фъндъкова - получаваш Андрей Иванов (служител на ДС) !!!!