Фандъкова води, но балотажът в София е почти сигурен

С малка преднина Прошков води на Кадиев
Обновена: 6 окт 2011 16:58 | 6 окт 2011 16:45,
203
Фандъкова води, но балотажът в София е почти сигурен
Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

Нараства вероятността от втори тур на кметските избори в София, сочи проучване на агенция Алфа Рисърч.

То е проведено сред 800 пълнолетни граждани на София в периода 22-29 септември.

Претендентите с най-големи шансове да достигнат до балотажа са кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, на Синята коалиция – Прошко Прошков, и на БСП – Георги Кадиев.

Йорданка Фандъкова стартира кампанията с най-висока подкрепа – 30,8 на сто и така запазва водещата си позиция.

На второ място, макар и с малка преднина, се нарежда Прошко Прошков (12,9 на сто), който бележи ръст през последните месеци. На трето място е Георги Кадиев (12,4 на сто).

Потенциалът на всички останали кандидати е значително по-нисък от този на тримата водещи, показват данните от проучването.

Намерение да гласуват за кандидата на Атака Николай Пехливанов заявяват 2,3 процента от избирателите, за Стефан Софиянски – 1,3 процента, за Ангел Джамбазки – 1 процент.

Удовлетвореност от работата на кметицата Йорданка Фандъкова изразяват 44 на сто от анкетираните.

40% процента от софиянци са на мнение, че ситуацията в столицата се подобрява, срещу 20 на сто, според които се влошава.

Положителните оценки се дължат основно на подобренията в централните градски зони.

Критичните оценки за състоянието на районите обаче остават твърде високи. 60 на сто от столичани твърдят, че на кварталите не се обръща достатъчно внимание и в тях няма съществено подобрение.

Неблагоприятна за сегашната местна управа тенденция е, че сред огромното мнозинство от избирателите (76 на сто) преобладава мнението за наличието на корупция в управлението на Столичната община.

Това е и един от основните фактори, които стимулират търсенето на алтернатива на сегашния модел на управление на общината, коментират от „Алфа рисърч“.

Към момента 55-59 на сто от избирателите в София заявяват готовност за участие в местните избори.

Двете основни интриги във вота – дали ще има балотаж и кои ще са участниците в него, зависят от начина, по който тримата лидери в електоралните предпочитания ще се справят с предизвикателствата пред всеки от тях.

Пред Фандъкова неизвестните са: дали ще успее да мотивира доволните от развитието на града столичани да я подкрепят по-масово, за да се опита да спечели на първи тур и как ще й се отразят съмненията за корупция в управлението на общината.
Подкрепата за Прошко Прошков вече надхвърля потенциала на общинската листа на Синята коалиция. Оттук основното предизвикателство пред него е да разшири кръга на своите симпатизанти извън по-тясната партийна подкрепа и да мобилизира за участие в изборите неудовлетворените от управлението на общината, които за момента остават пасивни.

Предизвикателството пред Георги Кадиев е по-ниската подкрепа, регистрирана към началото на октомври, от потенциала на листата на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
7
 
0
 
! Отговори
W-gangsta Hooligan преди 12 години
само Расате и БНС това е истината. Батака и МВРО со лъже националисти и мошеници
135
0
 
13
 
! Отговори
Венци преди 12 години
По-безличен кмет и по-безгласна буква, София не е имала никога.Да й покажем пътя за Самоков!Прошков е човек технократ, израснал в София и изучил се в Германия.Умен, кадърен, инициативен и честен.Той е верният избор.Нека да го подкрепим.Да си върнем София от мутрите и строителната мафия.
134
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мястото на Фандъкова е на учителското поприще. Нека помогнем на българското образование да не губи своя ценен кадър! И да изберем кмет, който да е мениджър, защото да управляваш град като София изисква по-различен подход. Считам, че Прошков е по-добрата кандидатура.
133
0
 
12
 
! Отговори
Реших преди 12 години
Фандъкова наистина е една прилежна учителка, но тя е оръдие в ръцете на Боко, което безпрекословно изпълнява всички негови команди, независимо дали в тях има или няма далавера. Затова, за да се намали всякаква зависимост и опасноста от корупционни игри, аз ще гласувам за Прошков !
132
15
 
1
 
! Отговори
fredy преди 12 години
Нормално е, Фандъкова доказа, че може да е водач!
131
0
 
14
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Долу главния архитект Петър Диков ! Превърнал София в ултра КИЧ! Фандъкова е вързана с него и ще трябва и тя да отстъпи на някой, който може да взима самостоятелни решения.
130
3
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
do 129Явно си много по млад и спомените ти са откакто свалиха бай Тошо!!!
129
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-умните софиянци ще гласуват за ПрошковФандъкова е представител на статуквото и брокерството. Още повече, че ще и наредят да си доведе и Диков с нея в случай че спечели.
128
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фандькова си е един Боиков ретранслатор...
127
1
 
17
 
! Отговори
СОФИЯ ЗА ПРОШКО ! преди 12 години
Аз искам независим и кадърен кмет, а не послушна и смешна кметка-марионетка!
126
2
 
6
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
Лозенец си беше много хубав кватал до преди 20 години.Но провинциалните мутри, поблазнени то названието "престижен" квартал, лепнато му кой знае защо пак от селяни-жулнаристи, го съсипа.Сега Лозенец е населен основно с мутри и провициални ***, изкупили имотите на истинските лозенчани, повечето от които едва свързват двата края.Така че недей да говориш като не са ти ясни нещата.
125
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е интересно ,какво щеше да направи Фандькова за София ,ако Борисов не беше министьр председател.... аз не вярвам в неината кадьрност ,повече вярвам в задните мисли на Борисов тои гледа да си вьрже неговото с 2 милн.и половина избиратели дето са ежедневно в София затова налива всичко там ,дето обикаля насам натам е за замазване,парите са в София ...
124
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо Кадиев не си каже колко години жена му препродава ток на НЕК ???Яко крадене пада)))
123
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ФАНДЪКОВА,А ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ПРОШКОВ!КМЕТА НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА Е СОФИЯНЕЦ!ТОЧКА!
122
4
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Аз пък на този от Лозенец много много не му вярвам. Знаетели какво бе Лозенец преди 9.09.44г. и кои се населиха след, кои го направиха престижен квартал? Има райони на София оставени на произвола от десетилетия и там трябва много да се наваксва, До този момент от господина не съм чул нищо по въпроса!!!
121
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прошко ще е новия кмет според мен. Не е възможно да не е останала капчица здрав разум в софиянците.
120
11
 
6
 
! Отговори
геро преди 12 години
НЕЩО ЛИПСВАТ ЧЕРВЕНИ ДРАСКАЧИ,ИЛИ СА ПРИ КУТЕВ НА ОПЕРАТИВКА,А МОЖЕ БИ НЕ СА ПОЛУЧИЛИ ЗАПЛАТИ
119
1
 
13
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Само всеотдайност не стига, трябва и акъл. А тя си има акъл само за учителските работи.
118
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо Кадиев не си каже колко години жена му препродава ток на НЕК ???Яко крадене пада)))
117
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aз съм за софиянец...Прошков!