Окопна война на местния вот в София

"Медиана": Челната тройка е Фандъкова, Кадиев, Прошков
13 окт 2011 20:00,
141
Окопна война на местния вот в София
Снимка: БТА

Йорданка Фандъкова засега води в надпреварата за кмет на София. Ако изборите бяха днес, тя щеше да получи подкрепата на 41,2% от софиянци.

Втори остава опонентът й от БСП Георги Кадиев с 26%, а трети – кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков с 10,8 на сто. Това сочат данните на агенция „Медиана“ от проучване, проведено между 6 и 11 октомври сред 703 души.

До Прошков се приближава кандидатът на Атака Николай Пехливанов, който има подкрепа от 8%. Следват Владимир Каролев от НДСВ с 4%, Ангел Джамбазки от ВМРО с 2,5% и екскметът на София Стефан Софиянски, който отново атакува поста, с 2,1%.

Това са прогнозните резултати в урните на изборите – в тях са включени хората, които най-вероятно ще гласуват на местния вот. Изключени са избирателите, които рядко гласуват, колебаят се дали ще гласуват и не смятат, че предстоящите избори са важни.

„До голяма степен вотът в София ще е партиен, битката не е мажоритарна“, смята Колев.

Наблюдава се и необичайно за местни избори втвърдяване на избирателите около техните партийни кандидати – най-вече при БСП и ГЕРБ. Това важи и за президентските избори. При Синята коалиция обаче мобилизацията е по-слаба и има разпръскване на гласовете.

Очаква се и висока избирателна активност за местните избори в София – общо около 70% от запитаните твърдо заявяват, че ще пуснат бюлетина.

Ако активността е висока, се заформя балотаж, на който Фандъкова ще се изправи срещу Кадиев. Ако обаче избирателната активност е ниска, около 50%, може да не се стига до втори тур и Фандъкова да спечели още на 23 октомври, прогнозира Колев.

„Политическата битка за София е ожесточена. От едната страна е разнородната „анти-ГЕРБ“ група, която иска да удари шамар на управляващите, а от другата – привържениците на ГЕРБ, които искат да си защитят властта“, обясни Кольо Колев.

„Възможностите за преливане на гласове на втори тур са минимални. Всеки си воюва срещу всеки, води се окопна война“, подчерта той. 

Едва под 2% от симпатизантите на Кадиев например биха гласували за Фандъкова, а за останалите изобщо не става и дума. Също съвсем малко – 10% от симпатизантите на Прошков, биха подкрепили Фандъкова.

„Голяма част от избирателите се притесняват от възможността ГЕРБ да овладее всички власти“, посочи социологът Кольо Колев. Затова и мнозинството от избирателите биха предпочели кметът на столицата да не е от ГЕРБ.

Макар че тя води в класирането, близо 43% от запитаните искат следващият кмет на София да не е от ГЕРБ, а от друга партия или независим. 44% от софиянци искат София да има нов кмет, 32% са на мнение, че Фандъкова трябва да спечели втори мандат.

Като цяло оценките за нея са умерени – нито подчертано позитивни, нито негативни.  Повечето хора я определят като кмет „средна хубост“ – 41,6 на сто. 30% смятат, че си върши работата добре, а 13,4 на сто са на противоположното мнение.

„Фандъкова не се оценява пряко като кмет, а чрез отношението към ГЕРБ, съответно против нея са симпатизантите на опозиционните партии и разочарованите от управляващите“, обясни социологът Кольо Колев. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
10
 
5
 
! Отговори
nomer2 преди 12 години
До Мо:Мо ли си или по-скоро Му? Може ли да си такова тъпо ***? Софиянски направи толкова много за столицата, но разни селянчета дошли в София вярват на комунистическите подхвърляния... Е, съдиха го, но се оказа, че няма нищо. Само Софиянски може да направи София модерен град, добър за живеене. Аз лично бих гласувал за кандидат, който обещае да върне софийското жителство и всеки, който не е роден в София да си отива в родното място - веднага.
108
7
 
4
 
! Отговори
избори преди 12 години
Аз ще гласувам за Николай Пехливанов с 9 !!!!
107
3
 
12
 
! Отговори
Прошко Прошков преди 12 години
Тая става само за продавачка в Самоковска бакалия :-)
106
2
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Разбирач,май не си разбрал,че на сточна гара кръстовището се прави на две нива.Ще изтърпиш малко,стига мрънкане.
105
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По принцип, на местните и президентски избори ще си гласувам за моя човек, ако има балотаж - срещу ГЕРБ.
104
6
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Срам за софиянци, ако пропуснат шанса си и не изберат Прошко Прошков за кмет.
103
2
 
5
 
! Отговори
ГЛЕДАЩ преди 12 години
Вас червеното знаме май ви е родило не само това отгледало ви е и ви е напълнило кратуните с червени мухоморкиБЕЗУМНИЦИ превод на тъпанаримислите че като е кадриев или прошко нещо каквото и да е ще се промени дори по датите на ремонтите ли или селяците ще станат по-малкоБЕЗУМНИЦИ превод на тъпанариили някой червендалест *** си въобразява че някой друг освен другарката може да стане кметкъде отивате бепобедата им е предопределенаи на мен не ми харесват много работи ама....давам 2 години
102
2
 
10
 
! Отговори
Mo преди 12 години
"...и екскметът на София Стефан Софиянски, който отново атакува поста, с 2,1%." Тия 2,1 % са или ненормални, или са лапали зверски по негове време. Но по-скоро са ненормални.
101
2
 
8
 
! Отговори
Razbira4 преди 12 години
От 00.00 часа на 5.11.2011г. до 24.00 часа на 28.11.2011г. се забранява влизането на пътни превозни средства в крайните десни ленти на източния и западния мост на бул. Сливница при Сточна гара с ширина 5 метра. За 1 месец и 10 дни се блокира движението през Сточна гара ,ако това не е поредното малоумие на Столична община и тази иска да е кметица още един мандат . При положение , че цялото кръгово може да се асвалтира за 10 дни, те асвалтират половината за месец и 10 дни . Тези от общината са
100
1
 
5
 
! Отговори
Razbira4 преди 12 години
До 102 това е нищо сравнено с това, цитат : Във връзка с изпълнението на обект Основен ремонт на мостове по бул. Сливница (при Сточна гара) източен и западен до 24.00 часа на 17 октомври се забранява влизането на пътни превозни средства в крайните леви ленти на източния и западния мост на бул. Сливница при Сточна гара с ширина 5 метра, съобщиха от Столична община.От 00.00 часа на 18.10.2011г. до 24.00 часа на 4.11.2011г. се забранява влизането на пътни превозни средства в средните лент
99
3
 
16
 
! Отговори
HARI преди 12 години
Fandykowa e edna 'kalinka". Единствената й разлика с Калинка е, че има истинска диплома по...руска филология. Никакви менажерски качества. Една симпатична усмивка и толкоз.Софиянци, опомнете се !!!
98
1
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Искам да попитам Фандъкова, кой болен мозък разкопа за ремонт моста на Драган Цанков септември месец? Трафика е убийствен. Но поне нещо се върши, за разлика от "ремонтите" на Андрей Ляпчев. Там нищо не мърда. Ако някой минава от там му е ясно за какво говоря.
97
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами отдавна настана време за промяна,но софиянци сме като мазохисти!Все налитаме да избираме кметове, които 20 дини изсмукват жизнените сокове на столицата и трупат огромни печалби чрез подставени фирми на всякакво равнище!И затова София е едно огромно бунище на България!Н е е ли време да се смени управлението с избирането на един честен и достоен българин като Георги Кадиев?!
96
0
 
14
 
! Отговори
Марко Тотев преди 12 години
Който плаща, той си поръчва числата на т.нар. социологически агенции! Така обявените цифри искат да внушат на хората, че всичко е ясно вече и ако си решил да гласуваш, не за победителите - просто няма смисъл! Много хитри тези Цвъ.Цвъ. и Б.Б. бре! Време е да им покажем, че мястото им е отново в районното! ГЛАСУВАЙТЕ!
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да изберем промяната. Да върнем София на софиянци. 22 г. стигат. Синята *** направи София *** на Европа. Да ги изринем на бунището. Завинаги.
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом Прошков има едва 10% е ясно за кого гласува синята ***. За прислужницата на мутрата Боко тиквата.
93
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преизбирането на Фандъкова май е предрешено. Останалите партии както обикновено не успяха да издигнат нито една свястна кандидатура за кмет на София, а Фандъкова и ГЕРБ в София са гола-вода и всяка свястна кандидатура би спечелила срещу Фандъкова.
92
5
 
14
 
! Отговори
избирател преди 12 години
Тази алчна даскалица е пример за наглостта на герберушките и наивността на избирателите.Не може в цяла София да няма един по-кадърен и по-свестен човек.Просто новата политическа класа убива всичко различно.Сивотата стана качество, а послушанието- предимство.ГЕРБ върна комунизма в най-тежката му форма!
91
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е една - да се гласува против ГЕРБ!По-некадърни управници досега не сме имали.--Писна ми от тоя "Грешен код" при напълно верен код! dnes.bg нямат ли специалисти да им оправят този бъг?
90
16
 
4
 
! Отговори
ГЛЕДАЩ преди 12 години
възможността ГЕРБ да овладее всички власти е най-доброто дето може да се случи на БГ-тоЩо ами просто така може да се контролира абсолютно всичко но и да се носи пълната отговорност после след 2 г ще може да се произнесемПОМИСЛЕТЕдали се дава на свой или се ограничава чужд погледа е винаги по-далеч в бъдещето т.е след 2 годиниИЗВОДвсеки за себе си а според мен май е по-добре вся власть в 1 рукипосле можем да кажем е сега ви бахме мамата или което ще е добре за всички ОЛЕ