Джобен капитализъм

Макар и в джобен формат, трудът на Джеймс Фулчър „Капитализмът“ изследва дълбоко самата същност на капитализма
8 май 2008 14:59,
Джобен капитализъм
Корица: Издателство "Захарий Стоянов"

В книжарниците вече е трудът на Джеймс Фулчър „Капитализмът“.

Макар и в джобен формат, книгата изследва дълбоко самата същност на капитализма – какво представлява той, един и същ ли е навсякъде, съществува ли негова алтернатива.

Авторът търси отговори на тези въпроси, като за целта прибягва и към анализ на няколко конкретни и показателни примера за капитализъм – от създадената през ХVІІ век Източноиндийска компания през характера на капиталистическото производство и възникването на финансовия капитализъм до фалиралата през 1995 г. банка Барингс.

Авторът се спира на различните форми на капитализъм, утвърдили се съответно във Великобритания, Япония, Швеция и Съединените щати, отвръща на питането: надхвърлил ли е границите на националната държава, станал ли е глобален капитализмът?

Книгата разглежда и въпроса ще настъпи ли в бъдеще окончателна криза на капитализма и възможно ли е да се открият негови алтернативни системи.

За труда на Фулчър професорът по англо-американски науки в Университета Уейк Форист, Северна Каролина, Дейвид Коутс пише: „От време на време се случва някой да създаде книга-перла. Държите в ръцете си една такава книга. Ако ви е нужно ръководство в проблематиката на съвременните знания за капитализма, то започнете с нея. Макар и кратко, тя е превъзходно въведение.“

Издава: „Захарий Стоянов“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание