Съботна история: Виж пилето

Непубликуван разказ на Кърт Вонегът
Обновена: 10 яну 2011 20:03 | 8 яну 2011 10:55,
22
Съботна история: Виж пилето
Корица: ИК "Прозорец"

Седях си в бара една нощ и говорех доста гръмогласно за човек, когото мразех, а мъж с брада се настани до мен и попита дружелюбно:

- Защо не поръчате да го убият?

- Мислил съм за това. Не мислете, че не съм – отвърнах аз.

- Нека ви помогна да го обмислите по-ясно – предложи той. Гласът му беше дълбок. Клюнът – огромен. Беше облечен в черен мохерен костюм с тънка вратовръзка. Малката му червена уста беше гнусна. – Гледате на това положение през червената мъгла на омразата – увери ме той. – Това, от което имате нужда, са хладнокръвните, вещи услуги на съветник по убийствата, който може да ви планира цялата работа и да ви спести излишно пътуване до горещото клекало.

- Къде да намеря такъв? – поинтересувах се аз.

- Вече намерихте.

- Вие сте луд.

- Съвсем правилно – рече той. – Цял живот съм редовен посетител на лудниците. Това прави услугите ми още по-привлекателни. Ако някога свидетелствам срещу вас, адвокатът ви лесно-лесно ще докаже, че съм известен откачалник, а освен това и осъден престъпник.

- Какво беше престъплението? – полюбопитствах аз.

- Дребна работа – упражняване на медицинска професия без разрешително – призна той.

- Значи не е убийство?

- Не, но това не означава, че не съм убивал. В интерес на истината, съм убил почти всички, които имаха нещо общо с осъждането ми за упражняване на медицинска професия без разрешително. – Той погледна към тавана и пресметна наум. – Двайсет и двама, двайсет и трима души – може и повече – отбеляза той. – Може и повече. Убивал съм ги с години, а не съм чел вестниците всеки божи ден.

- Изключвате, когато убивате, а? – попитах аз. – И на следващата сутрин се събуждате и прочитате, че сте ударили отново?

- Не, не, не, не, не – отрече той. – Не, не, не, не, не. Убил съм много от тези хора, докато съм бил удобничко скрит на топло в затвора. Разбирате ли, използвам техниката „котката през стената” – техника, която искрено ви препоръчвам.

- Това нещо ново ли е? – зачудих се аз.

- Ще ми се да мисля, че е – отвърна той и поклати глава. – Но толкова се набива на очи, че не вярвам пръв да съм се сетил за него.

- Използвате котка?

- Само като аналогия – обясни той. – Разбирате ли, налице е крайно интересен юридически казус, когато човек, по една или друга причина, хвърли котка през стена. Ако котката се стовари върху някого, издере му очите, отговорен ли е хвърлилият котката?

- Естествено – заключих аз.

- Хубаво. Друг случай – ако котката не се стовари върху никого, но издере някого десет минути, след като е била хвърлена, отговорен ли е хвърлилият котката?

- Не – признах аз.

- Това – рече той – е върховното изкуство на техниката „котка през стената” за безгрижно убийство.

- Бомби със закъснител? – предположих аз.

- Не, не, не – каза той, съжалявайки немощното ми въображение.

- Бавно действащи отрови? Вируси? – пробвах пак аз.

- Не – отсече той. – А вече знам следващото ви и последно предположение: наемни убийци от друг град. – Той се облегна, доволен от себе си. – Може пък наистина да съм изобретил това нещо.

- Предавам се.

- Преди да ви кажа, трябва да позволите на жена ми да ви снима. – Той ми посочи съпругата си. Беше мършава жена с тънки устни, с боядисана в червено коса и развалени зъби. Седеше в сепаре с неначената бира пред себе си. По всичко личеше, че тя самата също е смахната, наблюдаваше ни със сърцераздирателната миловидност на шизофренията. Видях, че има апарат „Ролайфлекс” със светкавица, закачен на стола до нея.

По знак на съпруга си тя се приближи и се приготви да ме снима.

- Виж пилето – рече ми.

- Не желая да ме снимат – възпротивих се аз.

- Кажи зеле – подкани ме тя и светкавицата проблесна.

Когато очите ми отново привикнаха към мрака на бара, видях жената да се изнизва през вратата.

- Какво, по дяволите, е това? – възмутих се аз и се изправих.

- Успокойте се. Седнете – каза онзи. – Направи ви снимка. Това е всичко.

- Какво ще прави с нея?

- Ще я прояви.

- А после? – настоях аз.

- Ще я залепи в албума ни – отвърна той, – в нашата съкровищница на златни спомени.

- Това някакво изнудване ли е?

- Снима ли ви, докато вършехте нещо, което не бива да вършите? – попита ме той на свой ред.

- Искам тази снимка – заявих аз.

- Не сте суеверен, нали?

- Суеверен ли? – зачудих се аз.

- Някои хора вярват, че ако ги снимат – обясни той, – апаратът улавя частица от душата им.

- Искам да разбера какво става.

- Седнете и ще ви обясня.

- Дано обяснението си го бива и дано да е бързо – настоях аз.

- Ще си го бива и ще е бързо, приятелю – увери ме той. – Казвам се Феликс Корадубян. Името говори ли ви нещо?

- Не.

- Работех като психиатър в този град седем години – обясни той. – Методът ми беше групова психиатрия. Кабинетът ми беше в кръглата бална зала с огледала в замъка с гипсови орнаменти между автокъщата за коли на старо и погребалния дом за цветнокожи.

- Сега си спомням.

- Хубаво. За вас самия де, в никакъв случай не искам да ме помислите за лъжец.

- Окошариха ви за шарлатанство – сетих си аз.

- Съвсем точно.

- Дори не бяхте завършили гимназия.

- Не бива да забравяте – рече той, – че самият Фройд е бил самоук в областта. А едно от нещата, които той е казал, е, че интуицията е по-важна от всичко, дето те учат в медицинската академия. – Той се изсмя сухо. Малката му червена уста не показа и помен от веселост да съпровожда смеха. – Когато ме арестуваха, млад репортер, който е завършил гимназия – чудо на чудесата, може да е завършил даже и колеж – ме попита какво е параноик. Представяте ли си? – възмути се той. – Занимавал съм се с лудите и почти лудите на този град цели седем години, а онзи келеш, който сигурно е учил една година психология в Селяндурския университет, реши, че може да ме шашне с подобен въпрос.

- Какво е параноик? – попитах аз.

- Искрено се надявам, че това е почтителен въпрос, зададен от невежа в търсене на истината – рече той.

- Така е – уверих го аз. Не беше.

- Хубаво. Почтителността ви към мен на този етап вече сигурно нараства с бясна скорост.

- Така е – уверих го аз. Не беше. 

- Параноик, приятелю – подхвана той, – е човек, полудял по най-интелигентния, най-осведомения начин. Параноикът вярва, че се кроят велики тайни заговори за неговото унищожение.

- Вие самият вярвате ли това за себе си? – полюбопитствах аз.

- Приятелю, аз бях унищожен! – възкликна той. – Боже мой, та аз изкарвах по шейсет хиляди долара годишно – шест пациента на час, по пет долара на калпак, две хиляди часа годишно. А онази клета женица, която ви снима, беше красива, умна и жизнерадостна.

- Много лошо.

- Много е лошо, наистина, приятелю – съгласи се той. – И не само за нас. Това е болен, болен град с хиляди и хиляди душевно болни хора, за които нищо не се прави. Бедни хора, самотници, наплашени от лекарите, повечето са такива – това са хората, на които помагах. Сега никой не им помага. – Той сви рамене. – Е, като ме хванаха да ловя риба незаконно във водите на човешкото нещастие, върнах целия си улов в мътния поток.

- Не прехвърлихте ли случаите си на някого? – зачудих се аз.

- Изгорих всичко. Запазих единствено списък на истински опасни параноици, за които само аз знам – буйстващи луди хора, скрити в дървенията на града, така да се каже – перачка, телефонен техник, цветарка, асансьорен механик и прочие, и прочие.

Корадубян ми намигна.

- Сто двайсет и три имена от вълшебния ми списък – все хора, които чуват гласове, все хора, които смятат, че ги преследват някакви непознати, все хора, които, уплашат ли се достатъчно, биха убили.

Той се облегна и разцъфна в усмивка.

- Виждам, че започвате да схващате – отбеляза. – Когато ме арестуваха и ме пуснаха под гаранция, купих фотоапарат – същия, с който ви снимаха. И с жена ми щракнахме импровизирани портрети на областния прокурор, на председателя на Окръжното медицинско сдружение, на писач на уводни статии, който настояваше за осъдителната ми присъда. По-късно съпругата ми засне съдията и съдебните заседатели, прокурора и всички злонамерени свидетели. Извиках моите параноици и им се извиних. Казах им, че много съм сбъркал, като съм казал, че срещу тях няма заговор. Обясних им, че съм разкрил чудовищен заговор и разполагам със снимки на заговорниците. Казах им, че трябва да изучат снимките и непрекъснато да са нащрек и въоръжени. И обещах да им пращам още снимки от време на време.

Призля ми от ужас, представих си града, гъмжащ от привидно невинни откачалки, които ненадейно убиват и побягват.

- Тази…. тази моя снимка… – промълвих аз злощастно.

- Ще я пазим на хубавичко скришно място – увери ме Корадубян, – при условие че запазите този разговор в тайна и ми дадете пари.

- Колко?

- Ще взема колкото имате в момента у себе си. 

Имах двайсет долара и му ги дадох.

- Сега ще получа ли снимката? – попитах.

- Не – отговори ми. – Съжалявам, но се боя, че това продължава до безкрайност. Човек трябва все някак да живее, знаете. – Той въздъхна и напъха парите в портфейла си.

- Срамни времена, срамни времена – промърмори. – И като си помисля, че някога бях уважаван професионалист.

Превод от английски Петя Петкова 

Разказът е включен в сборник с непубликувани разкази на Кърт Вонегът, издание на ИК „Прозорец”. 

_________________________________

 

Съботна история е нова рубрика на Dnes.bg, която ще среща читателите ни с качествената литература. Съботна история ви предлага кратко бягство от новините през уикенда с кратки сюжети от български и световни автори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Кърт Вонегът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
think green преди 13 години
Любимият ми автор! С неиздавани разкази! Супер!
21
4
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Не ми подейства добре, честно казано ----- Харесвам любовната и медицинската тематика / без фантастика и без крими/, както и военни и биографични издания
20
1
 
8
 
! Отговори
Кабули преди 13 години
Вонегът е велик, но Енергото, Парното, ВиК и Гробищата са много по-изобретателни от неговия герой.
19
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
2BR02B?
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кърт Вонегът винаги ми е бил много забавно оригинален ! много як разказ :)
17
1
 
15
 
! Отговори
Четящ преди 13 години
браво, страхотна нова рубрика. Наистина се нуждаем и от литература, поне хората които знаем, че словото не е създадено в този си вид от криминални хроники, а от добри писатели..
16
3
 
7
 
! Отговори
11 преди 13 години
Защо ми цъкате минуси? Харесва ви "горещото клекало", да речем?! (hot squat всъщност означава електрически стол). Или миловидността може да бъде "сърцераздирателна"? Преводът е окепазен от няколко такива недомислици, а все пак говорим за гиганта Вонегът :(
15
5
 
2
 
! Отговори
IND преди 13 години
Интересно, но не чак толкова, но все пак е поучително...
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това наистина беше една приятна изненада! Браво за идеята.
13
8
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Много пряка...реч,за някаквиси 20-сет долара;направо ме заболя...главата.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
супер, чакаме още
11
4
 
8
 
! Отговори
11 преди 13 години
Отправям към Петя Петкова лека парафраза на финалната реплика: Срамни времена - някога преводачите бяха уважавани професионалисти.... Буквалният превод е допустим при дипломи, апостили и т.н. Тънкостите на художествения превод са други. Придържайте се към дипломите, не пипайте повече белетристика, създавате лошо име на гилдията.
10
1
 
6
 
! Отговори
187 преди 13 години
слушай който си искаш, проблема си е лично твой
9
13
 
7
 
! Отговори
баба Хакерка преди 13 години
Хубава идея на сайта да популяризира нечие творчество, но като истински родолюбец предпочитам творбите да са на нашите писатели. Имаме толкова много неизвестни млади българчета които пишат. Ще се изненадате от факта, че нашите деца са по-талантливи от чуждите... Разказът на Кърт Вонегът не е нещо особено... може да се каже, че е посредствен...
8
22
 
1
 
! Отговори
майна преди 13 години
щото не сме умни и учени кат теб, майна... аз слушам преслава! проблем?
7
2
 
24
 
! Отговори
187 преди 13 години
майна, ходи плюй по другите статии, не чети неща които не схващаш, още по - малко не ги коментирай. Вонегът е голям. п.с. защо под този разказ, който е най - ценното нещо, което аз съм чел в тоя сайт, в последните няколко години, има само 2 коментара?...
6
1
 
6
 
! Отговори
Retro преди 13 години
Страхотно е! Браво, браво... купувам си книжката.
5
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигурно е хубав разказа, но е много дълъг... мързи ме да чета толкова много...
4
9
 
2
 
! Отговори
muenchen преди 13 години
facebook.....
3
3
 
38
 
! Отговори
ТНГ преди 13 години
Идеята за тази рубрика наистина е чудесна. Поздравления за екипа на Dnes.bg!