На книжния фронт – триумфалната арка

Преиздават култовия роман на Ерих Мария Ремарк
Обновена: 5 апр 2011 21:03 | 5 апр 2011 21:02,
4
На книжния фронт – триумфалната арка
Корица: Фама

Една от най-известните книги на германския писател Ерих Мария Ремарк ще бъде преиздадена у нас.

“Триумфалната арка” разказва за водовъртежа на 1939-а година, когато доктор Равик – способен хирург - пребивава в Париж без документи и без право да упражнява професията си.

Преживява като оперира нелегално в частна клиника. Той е един от многото бежанци от нацистка Германия, които живеят под постоянната заплаха да бъдат заловени и депортирани.

В тези несигурни времена, когато над Европа тегне заплахата от нова война, Равик среща Жоан - отчаяна актриса, на която помага да стъпи на крака. Макар че Равик не вярва в любовта, съдбата по странен начин го въвлича в една бурна романтична история с трагична развръзка.

Ерих Мария Ремарк е един от най-известните автори на антивоенни романи.

Книгите му са изгаряни и забранявани в нацистка Германия. Въпреки че е прогонен от родината си и немското гражданство му е отнето, той продължава да пише в Париж, а след 1939 година - и в САЩ.

Участник със сериозни травми от Първата световна война, в годините преди емиграцията си той желае да стане музикант, после - художник, но сменя различни професии: прогимназиален учител, счетоводител, кореспондент, амбулантен търговец, посредник на фирма за надгробни паметници, в същото време свири на орган в една църква.

Първата му книга е малкият роман "Мансардата на бляновете" (1920), а световната слава му носи „На западния фронт нищо ново”, за която е номиниран за Нобелова награда, която не получава по политически причини.

След като е принуден да емигрира в САЩ, той създава още десет романа, сред които особена популярност добиват "Трима другари" (1937), "Триумфалната арка" (1946), "Време да се живее и време да се мре" (1954), "Черният обелиск" (1956), "Нощ в Лисабон" (1962) и посмъртно публикувания "Сенки в рая" (1971).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се прочете. А след нея - и останалите книги на този голям писател. Приятни мигове с чудесния роман!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Малък преразказ:Годината е 1939-а. Доктор Равик, способен хирург, пребивава в Париж без документи и без право да упражнява професията си. Преживява като оперира нелегално в частна клиника. Той е един от многото бежанци от нацистка Германия, които живеят под постоянна заплаха да бъдат заловени и депортирани. В тези несигурни времена, когато над Европа тегне угрозата от нова война, Равик среща Жоан - отчаяна актриса, на която помага да стъпи на крака. Макар че Равик не вярва в любовта, съдбата по странен начин го въвлича в една бурна романтична история с трагична развръзка.Препоръчително ДА СЕ ПРОЧЕТЕ !
2
0
 
2
 
! Отговори
Ръпончо преди 13 години
Най- великата книга на най- великия писател!Това е книгата на 20 век!
1
1
 
2
 
! Отговори
о, свещена простота преди 13 години
Голям писател !а съм чувал някои да казват, че автора на "На западният фронт - нищо ново", "Триумфалната арка" и др, - Ерих Мария Ремарк, е жена...Ерих Мария....