Почина мексиканският писател Карлос Фуентес

Той винаги бе готов да излага на показ идеите си
Обновена: 16 май 2012 08:12 | 16 май 2012 07:55, Елка Василева
7
Почина мексиканският писател Карлос Фуентес
Карлос Фуентес. Снимка: Reuters

Космополитен писател, близък приятел на Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар и човек, който не се страхува да влезе в остра полемика: най-значимият романист на Мексико Карлос Фуентес почина вчера на 83-годишна възраст, отбелязва ДПА.

Дори през последните дни от живота си Фуентес изглеждаше елегантен и в добро настроение и смъртта му от сърдечно-съдови проблеми свари мексиканците неподготвени.

Фуентес си спечели световно признание с романи като "Смъртта на Артемио Крус" (1962), "Старият гринго" (1985) и редица други. Но вместо да се крие зад бюрото си, той винаги бе готов да излага на показ идеите си, дори и спорни предложения като легализирането на наркотиците.

Години наред той бе спряган като кандидат за Нобеловата награда за литература, присъдена на Гарсия Маркес през 1982 г.

Фуентес обаче обичаше да казва, че все едно е получил наградата чрез колумбийския си приятел, когото среща за първи път в град Мексико през 1962 г.

Фунтес е роден в град Панама на 11 ноември 1928 г. в семейството на мексикански дипломат. Прекарва детството си в пътувания по света и по-късно сам се отдава на дипломатическото поприще.

Самоопределящ се като левичар, Фуентес води кампания за демократизиране на Мексико и край на 70-годишното управление на Институционно-революционната партия, макар че е назначен за посланик във Франция от президента от същата партия Луис Ечеверия.

Личният живот на Фуентес е белязан от трагедия. И двете му деца от втория му брак умират млади: дъщеря му Наташа е открита мъртва на 29 години в квартал на мексиканската столица, известен като свърталище на наркотрафиканти, а синът му Карлос издъхва от усложнения, свързани с хемофилия, на 25-годишна възраст.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
относно 2 преди 11 години
Независимо дали 2 е *** и *** или е умен и хитър, или е просто особен вид ***, все пак не е хубаво да се говорят лоши неща за покойници, още повече за положителни световно утвърдени личности.
6
4
 
3
 
! Отговори
Ришко преди 11 години
А аз мисля , че 2 е умен и хитър и не е това за което се представя, но с анти писания се опитва да предизвика всички останали. Вид провокоция. Хитро.
5
3
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Не мисля, че е *** и неграмотен. Просто си е *** и се гордее с това. Липсва му внимание и с *** си го привлича.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако имаше повече личности, които дават не малко от себе си ,светът щеше да се промени към по-добро.
3
4
 
7
 
! Отговори
Читател преди 11 години
***, за кой ли път доказваш, че си ***, неграмотен, ***!
2
14
 
3
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Тоя на времето не се ли беше нейде целувал с Ран Босилек? Благодарение на такива като него та ни влачат само сапунки по ТВто ,но уви всичко приключи.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един от хората, които се опитваха да променят света към по-добро ! Да почива в мир !