Как се обслужва английския крал...

Излиза у нас книгата на Бохумил Храбал
Обновена: 5 юни 2012 14:22 | 5 юни 2012 14:22, Петя Славова
2
Как се обслужва английския крал...
Снимка: Издателство Колибри

Един от романите, които прославят Бохумил Храбал - „Обслужвал съм английския крал“ може да намерим у нас от 11 юни.

Книгата е в превод на Васил Самоковлиев и е написан през 1971 г., но се среща с читателите си едва през 1989 г. след падането на цензурата.

Действието се развива през първата половина на миналия век: разказът ни запознава с участта на наивен младеж, по занятие сервитьор, който забогатява и става собственик на хотел. Впоследствие порочният комунистически режим му отнема всички придобивки веднага щом се сменя властта.

През личната драма, пресъздадена с уникално чувство за хумор, сюрреалистични и натуралистични елементи, романът отразява превратностите на европейската история по онова време.

Бохумил Храбал (1914-1997) е едно от бляскавите имена в чешката литература, а и изобщо в прозата на двайсети век. Завършва право в родината си, но писането се оказва истинската му стихия.

Персонажите му са бедни работници, политически анархисти, войници, антигерои, поети, маргинали и ексцентрици, чието въображение и лични истории придават цвят на иначе безцветния им живот. Писателят ловко стилизира делнични разкази и анекдоти, отломки от които често долавя в таверните, подобно на друг знаменит чешки автор - Ярослав Хашек

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 11 години
Можеха да споменат, че има и чудесен филм с Иван Бърнев в главната роля. Ама нали трябва да гледаме само "made in Холивуд" (:
1
1
 
1
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 11 години
Като прочетох заглавието си помислих, че е обслужвал Боко... Братя, днес нищо не пише за Боко, това е твърде съмнително...