Паулу Коелю: "Одисей" на Джемс Джойс е вреден за литературата

Бразилският писател твърди, че творбата е чист стил без съдържание
Обновена: 7 авг 2012 16:29 | 7 авг 2012 16:23, Петя Славова
16
Паулу Коелю: "Одисей" на Джемс Джойс е вреден за литературата
Снимка: Reuters

Романът на ирландския писател и поет Джеймс Джойс "Одисей" е вреден за литературата. Това заяви бразилският писател Паулу Коелю в интервю за бразилския в. "Фоля се Сао Пауло".  Авторът на 22 романа твърди, че "Одисей" е само чист стил без съдържание.

 Коелю смята, че в последно време много автори се опитват да направят впечатление предимно на другите писатели и по тази причина ги вълнува повече формата на произведението, но не и неговото съдържание, пише БТА.

Според Паулу Коелю един от виновниците за това е именно Джеймс Джойс с неговия "Одисей", сложен от стилистична гледна точка роман, пълен с главоблъсканици, в който действието се развива само в един-единствен ден - Блумсдей.

Паулу Коелю, чиито книги са преведени на 73 езика, обяснява известността си с факта, че е съвременен писател, въпреки различните мнения на някои критици.

"Затова мога да общувам с целия свят" - заключава Паулу Коелю. Вестникът отбелязва, че сега за печат се подготвя 22-ата книга на Паулу Коелю - "Ръкописът от Акра" ("Manuscrito Encontrado em Accra"). Той припомня, че по света са издадени над 140 милиона екземпляра от произведенията на бразилския творец.

"Одисей" на Джеймс Джойс, един от класиците на модернизма, неизменно влиза сред 100-те най-велики произведения на ХХ век. В същото време за него Стефан Цвайг казва, че това е произведение, създаващо повече слово отколкото свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Творбите на Коелю са вредни за ума.
15
2
 
3
 
! Отговори
четящ преди 11 години
Бреи маистора на булевардната литература се изказъл нещо,и тука едни статии в днес.бг.Ами всеки има право на мнение за книгата която е прочел.Колкото прочели,толкова коментирали.Да се сравнявтат двамата за мен безмислено,различни са.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя любимец на манекенките и след сто години няма да достигне Джеймс Джойс. Каквото прави МТВ с музиката, това прави Коелю с литературата.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек който няма нищо общо с литературата дава мнение за литература?
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя *** що се излага не мога да разбера. Всеки средно интелигентен читател го знае, че е въздух под налягане. Неговата работа е "видяла жабата, че подкоеават коня и вдигнала крак"
11
0
 
7
 
! Отговори
Bekett преди 11 години
Все пак не е съвсем в грешка, смятам! Одесей на Джойс е кулминация на писателския нарцисизъм, но самият Джойс го констатира това. Книгата му е замислена имено като акт на писателско самозадоволяване, което в историческия контекст е било и необходимо и правилно, и оригинално решение на кризата на Ирландската идентичност. Но все пак именно благодарение на този литературен монумент говорим за Ирландска култура и литература. Но този за мен непознат автор - да мълчи докато не напише нещо по-добро!
10
0
 
18
 
! Отговори
джойс преди 11 години
много е вреден коелю за литературата, особено Алхимикът - нито стил, нито съдържание...
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коелю пише неща, които са бързо смилаеми с някакви сентенции - всеизвестни на всички, но някои смятат - брей как добре го каза. Чела съм му книгите - поне две изцяло - прави се, че разбира женската логика и мисъл, но е далеч от истината. Работи с някакви стереотипи, които далеч не са истината. Той не казва истината за жената, само така си мисли, а тези, които го четат не е ясно какво точно му харесват - може би, че още веднъж четат нещата, които им ги пише в списанията - лайфстайл.
8
1
 
18
 
! Отговори
Четящ преди 11 години
Да Коелю твори, пише по 3 книги на ден, защото следобед ходи на плаж. Повечето хора, които се възхищават на т.нар. му стил нямат навика да четат, нямат определени познания за други автори освен за Хорхе Букай, Сргей Минаев, Дан Браун и прочие автори на бестселъри. Няма лошо нека си пише човека, нека си го четат тези, на които им харесва, ама не ми го налагайте за колос на литературата какъвто не е и той си го знае.
7
17
 
6
 
! Отговори
Чакай... преди 11 години
Значи ако един автор кове бестселър след бестселър, става само за ***? Значи мнозинството хора, които харесват Коелю, са кухи ***? Желязна логика. А това за манекенките не знам от къде се пръкна, но е жалко, че когато някой спомене Коелю, човекът до него казва "Аа, да, оня дето манекенките го четат". Не е хубаво така да се отрича нещо, за което се знае само че "манекенките го четат".
6
1
 
7
 
! Отговори
Дон Кихот преди 11 години
@ Варгас Льоса, в случая Коелю критикува Джойс, следователно не е творец според твоята логика, нали така?! ;-)
5
7
 
6
 
! Отговори
Варгас Льоса преди 11 години
Коелю далеч не е на върха на литературата,но е някаква смехотворна и жалка мода тези, които се правят на интелектуалци да го подценяват.А той определено си има и свойте достойнства като писател, и най важното-той твори! Всъщност както е казал един умен човек-единственият талант на бездарникът и безделникът е да критикуват.Творецът никога не критикува труда на другите, той просто изказва критично мнение.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че българската не познава Джойс, а чете Коелю, е проблем на самата българска публика. Интелигенцията харесва Джойс, Коелю е ширпотреба за масовата публика без особени претенции и потребности (поради слаба начетеност най-вече).
3
1
 
22
 
! Отговори
оня преди 11 години
А кой е Коелю? А сетих се, оня дето го четат манекенките
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напълно съм съгласен с Паулу Коелю в случая ... Все пак малко смешно е да се създава отделна статия по тази тема, като се има предвид, че едва ли "Одисей" на Джойс е познат на повече от 0.0000000000001 % от българската публика.
1
2
 
27
 
! Отговори
читателче преди 11 години
Тъкмо напротив. Ти си вреден за литературата, защото пишеш за пари. Таргет-групата ти са милионите кухи *** по света. А Джойс не е за всеки. Стой далеч от него. Не че имаш и друг избор, де.