Книгите за Хари Потър - най-добри за тийнейджъри

В класацията влиза още Толкин и Селиндъжр
10 авг 2012 08:32, Петя Славова
9
Книгите за Хари Потър - най-добри за тийнейджъри
Книгата на Джан Роулинг за Хари Потър бе обявена за най-подходяща за тийнейджъри. Снимка: Reuters

Серията романи за момчето-вълшебник Хари Потър на британската писателка Джоан Роулинг оглавиха класацията на 100-те най-добри книги за тийнейджъри.

Тя бе съставена чрез онлайн допитване, организирано от Националното обществено радио на САЩ (NPR), съобщи РИА "Новости".

Втората позиция в класацията е също поредица. Мястото зае известната трилогия на Сюзан Колинс "Игрите на глада".  След нея се нарежда класическо произведение, което се изучава в почти всички американски училища - "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли, пише БТА.

Сред първите десет най-добри книги за тийнейджъри са попаднали два романа на младия американски писател и блогър Джон Грийн ( 4-о и 9-о място), "Хобитът" (5-о място) и "Властелинът на пръстените" (7-о) на Толкин, "Спасителят в ръжта" (6-о) на Селинджър, "451 градуса по Фаренхайт" (8-о) на Рей Бредбъри. На десета позиция е австралийският писател Маркъс Зюсак с романа "Крадецът на книги".

National Public Radio (Националното обществено радио на САЩ) е организация, която обединява 900 различни американски радиостанции. Слушателите й са около 10 на сто от жителите на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако си тийнейджър-гей, да, наистина Хари Потър е най-доброто за теб :) Сега сериозно, въпреки че Дж. Роулинг се разви доста в последните томове на Хари, тя все още е много далеч от изискания, елегантен изказ на големите майстори.
4
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Ама ти наистина си *** и ***! Ха сега ми кажи няколко детски книжки от съвременни автори, които си чел и в които присъстват "супер технологиите,компютри,смартфони итн".
3
7
 
4
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Онзи Игнатовият вместо да включва бате Бойко в учебника по история - да вземе да седне и да ъпдейтват образователната ни система !!!Не може в 21 век,във векът на супер технологиите,компютри,смартфони итн. да даваш на децата за лятната ваканция да четат книги от сорта на "До луната и обратно" на Жул Верн , не може да четат Чернишка,Чичо Томовата Колиба , Карллсон който живее на покрива - наистина това са класики ама за времето си към този момент са супер архаични !!!
2
2
 
9
 
! Отговори
Бивш тийн преди 11 години
А аз мислех, че са Стивън Кинг, Дъглас Адамс, Рей Бредбъри, Толкин, Тери Пратчет и още много други, но не и тия лигавщини като "Потър" и некъф "Глад".
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен "Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли, трябва да е на първо място. За съжаление в България не се изучава и не знам дали има по- ново издание от онова преди 25 години в "Колекция четиво за юноши". Хари Потър и разните вампирски книги са откровенна дивотия."Спасителят в ръжта" (6-о) на Селинджър, "451 градуса по Фаренхайт" (8-о) на Рей Бредбъри надали са издавани наскоро , а Властелина сегашното компютърно поколение няма да го изчете никога ,прекалено много страници :D :D