Раят – търсенето на вечно блаженство...

Историографски труд на Жан Делюмо у нас
Обновена: 30 авг 2012 09:34 | 30 авг 2012 09:34, Петя Славова
3
Раят – търсенето на вечно блаженство...
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Мечтата за щастие и начинът, по който е изглеждал Раят в представите на западноевропейските ни предшественици, са тема на впечатляващия историографски труд „Една история на Рая” на Жан Делюмо.

Днес някои смятат, че е настъпил Адът на Земята, а според други живеем в нещо като Земен рай. През Средновековието хората вярвали, че Земният рай, дори и недостъпен за човека, съществува някъде в Ориента. Впоследствие тези представи се изменили и били забравени. Тогава мнозина започнали да търсят отвъд океаните приказни страни, наподобяващи Едемската градина, като по този начин се стигнало до географските открития.

Един от водещите възгледи през Ренесанса бил свързан с мечтите по изчезналия Златен век и изгубения Рай. Ерудитите от ХVІ и ХVІІ век пък се опитали да локализират мястото, където Бог бил създал „градината на насладите“. Книгата на Жан Делюмо разглежда щастията и нещастията, присъщи именно на „градината на насладите“...

Първоначалната идея на автора била да узнае от какво най-много са се страхували западноевропейските ни предшественици. За целта Делюмо проучил как те са се предпазвали от опасностите, произлизащи от природата, от себеподобните си или от отвъдното (които били възприемани като непосредствена заплаха в миналото).

Така му хрумнала идеята да възкреси мечтите на предшествениците ни за щастие – което довело до работата по „Една история на Рая”. И въпреки че темата за вечно бленуваното щастие е почти безкрайна, в книгата Делюмо се наема с нелеката задача да изложи своя историографски проект, отделящ специално място на периода XIV–XVII век в Западна Европа. Авторът работи изцяло и постоянно с документи от първа ръка, защото, казва той, „сладостта от съприкосновението с тях, както и достоверността им, не могат да бъдат заменени с нищо”.

Изданието е първата част от трилогията на Делюмо, в която той разглежда три основни теми – носталгията по Земния рай; очакването на мечтаното царство на щастието, което ще бъде осъществено тук, на Земята, и ще продължи хиляда години; надеждата за една съвършена и незалязваща радост в божествената светлина на християнското отвъдно.

Делюмо е член на Френския институт и професор в Колеж дьо Франс. Автор е на „Страхът в западния свят /XIV–XVIII век/” и „Грях и страх”, които разкриват страховете и тревогите на западната цивилизация, както и на „Да успокояваш и закриляш” и „Изповед и опрощение”, които пък са посветени на лековете за тези страхове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Печен тип преди 11 години
Нека все пак и нещо смислено да се каже тук (тези под мен отрано са на амфетамини): книгата изглежда повече от любопитна. Не вярвам в отвъдното, но това няма значение - заглавието ще си струва заради културологичния и историографския анализ, най-малкото.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ада е в *** начело с Главата а Рая не знам къде е.
1
4
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
СВЕТЪТ ЩЕ СВЪРШИ ГЛУПАЦИТЕ НЯМА ДА СВЪРШАТ !!! ДВЕ НЕЩА СА БЕЗКРАЙНИ ,ВСЕЛЕНАТА И ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ ,ЗА ПЪРВОТО НЕ СЪМ ЧАК ТОЛКОВА СИГУРЕН ,НО ЗА ВТОРОТО /ЗА ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ/ СЪМ АБСОЛЮТНО СИГУРЕН ,ЧЕ Е БЕЗКРАЙНА !