Какви са тайните на светлинния спектър?

Николай Александров разкрива цветовете около нас
9 ное 2012 12:40, Петя Славова
5
 Какви са тайните на светлинния спектър?
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Николай Александров e автор на основополагащата „Фундаментална теория на цветовете”  – книга, която описва същността, възникването, разпространението, възприемането, измерването и въздействието на цветовете около нас.

Във време, в което науката и технологиите се развиват с пълна сила и се задълбочават в детайлите, на които всички вече сме свикнали да обръщаме особено голямо внимание, сякаш изпускаме от поглед цялостната картина на заобикалящия ни свят.

„Фундаментална теория на цветовете” на Николай Александров си поставя за цел да помогне в преодоляването на този недостатък. Изданието ни разкрива редица нови или малко познати аспекти на заобикалящия ни свят и ни позволява да надникнем в онези негови скрити кътчета, които все още не можем да проумеем напълно по една или друга причина. Книгата въвежда в науката за цветовете, обхващайки голяма част от нейните направления.

„Фундаментална теория на цветовете” дава богата информация за физическата същност на цветовете, за видимата и невидимата част на светлинния спектър и начините на получаване, обработване и възпроизвеждане на цветни изображения.

Заглавието предлага също различните колориметрични системи – както разработените в миналото, така и въведени за пръв път от автора. В изданието са разгледани допълнителният спектър на светлината, както и спектрите на черната, сивата и бялата светлина. Александров описва също процеса на възприемане на цветовете при човека и останалите живи същества, възникването и еволюцията на цветните възприятия, както и тяхната физиологична основа, биологично значение и съвременните технологични подходи за анализ на електромагнитни лъчения.

Едновременно амбициозен научен труд и луксозно издание, образователната и аналитична „Фундаментална теория на цветовете” събира в себе си изключително изобилие от гледни точки към цветовете и съдържа богат илюстративен материал – близо 1000 графики, снимки и диаграми (почти всички: дело на самия Александров).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Мартина Динева преди 11 години
Чудесна книга е великолепно издание. Браво!
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Mnogo nesta e otkril avtora za sebe si, i barza da gi spodeli s drugite.Ima edna podrobnost, povecheto sa otkriti predi 150-200g.Neka chete poveche knizki po optika, ste otkrie oste mnogo...
3
0
 
2
 
! Отговори
........... преди 11 години
Разгледах малко от книгата и бих си я купил честно казано. Цената е малко висока за нашите условия , но е вложен много труд .
2
0
 
2
 
! Отговори
Камерън преди 11 години
Интересна книга, а самото издание е внушително... цената е оправдана.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава книга (така смятам, след като разгледах съдържанието). Само цената й не ми хареса ;)