Как се е появила Вселената?

Лорънс М. Краус за произхода на мирозданието
3 дек 2012 16:11, Петя Славова
0
Как се е появила Вселената?
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Фундаменталните въпроси за произхода на мирозданието намират отговор във „Вселена от нищото”  на признатия учен Лорънс М. Краус.

Откъде се е взела Вселената? Какво е имало преди нея? Какво ни вещае бъдещето? Защо има нещо, вместо нищо? Провокативните отговори на видния физик Лорънс М. Краус на тези и други вечни въпроси в изключителната и сензационна книга „Вселена от нищото” успяха да стъписат милиони читатели в цял свят. Последният от тези въпроси се намира в центъра на религиозни и философски дебати за съществуването на Бог и се използва също като контрааргумент спрямо всеки, който се усъмни в нуждата от него. Както твърди Краус, в исторически план учените са се съсредоточили над други, много по-належащи проблеми, например разкриването на механизмите, по които функционира Вселената, което впоследствие би помогнало да подобрим качеството на живота си.

В една космологична история, едновременно увлекателна и просветляваща, Краус обяснява радикалните научни разкрития, които обръщат фундаменталните философски въпроси с главата надолу. Бидейки един от малцината изтъкнати съвременни учени, които активно пресичат бездната между научната и популярната култура, Краус разкрива, че съвременната наука действително се занимава с въпроса „Защо има нещо, вместо нищо?”, постигайки великолепни и вълнуващи резултати. В бестселъра „Вселена от нищото” по достъпен начин са описани смайващи с красотата си експериментални наблюдения и умопомрачителни нови теории, които предполагат не само, че нещо може да възникне от нищото, но и че от нищото винаги ще възниква нещо.

С характерния си ироничен хумор и кристална яснота на обясненията Краус ни отвежда назад към началото на всичко, представяйки най-новите свидетелства за еволюционния път на Вселената и за вероятния ѝ край.

Изложението е една провокация, предизвикателство и наслада за читателя, предлагайки съвсем нов поглед към самите устои на съществуванието. Познанието, че в бъдеще вселената ще бъде съвсем различна от това, което е днес, оказва дълбоко влияние върху начина, по който живеем понастоящем. Както я описва знаменитият биолог и етолог Ричард Докинс: „Това може да се окаже най-важната научна книга с преки последствия за супернатурализма от времето на великия Чарлз Дарвин насам!”

Една силна противоотрова срещу класическото философско и религиозно мислене, „Вселена от нищото” е провокативна и радикална намеса в дебата за съществуването на Бог и за всичко съществуващо. „Забравете за Иисус”, казва Краус, „звездите са умрели, за да се родите вие.”

Краус е космолог, лауреат на наградата „Университетски преподавател на годината” и директор на проект „Произход” в Аризонския университет. Признат от сп. „Сайънтифик Америкън” за рядък научно-обществен интелектуалец, той е автор на над триста научни публикации и осем книги, носител е на множество международни награди за изследванията и писмените си трудове.

Краус е международно известен, с обширни изследователски интереси, включително връзките между физиката на елементарните частици и космологията, като изследванията му засягат ранната Вселена, естеството на тъмната материя, общата теория на относителността и астрофизиката на неутриното.

През 1982 г. Краус получава докторска степен по физика от Масачусетския технологичен институт, след което става член на Харвардското научно дружество. През 1985 г. се присъединява към факултета по физика в Йейлския университет, а през 1993 г. става председател на отдела по физика към университета „Кейс Уестърн Ризърв”. През 2008 г. започва работа в Аризонския университет, където е и до днес. Краус е чест редактор във вестници и списания с научна насоченост и има редовни изяви в медите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари