Отиде си Леда Милева

Писателката почина на 93 години на рождения си ден
Обновена: 5 фев 2013 14:34 | 5 фев 2013 10:13,
167
Отиде си Леда Милева
Леда Милева Снимка: архив, Булфото

На 93-годишна възраст тази сутрин почина Леда Милева, писателка, преводачка, автор на стихове и пиеси за деца, съобщиха близки на семейството. 

Леда Милева почина на рождения си ден – 5 февруари. Тя е родена в София през 1920 г. Дъщеря е на поета Гео Милев.

Получава средно образование в Американския колеж в София. Завършва Софийския университет. След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“. От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия.

От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи. До края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Била е председател на Съюза на преводачите.

Автор e на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски. Tя е автор на една от най-любимите детски песнички - „Зайченцето бяло”.

Написала е книгите "Заю на разходка" (1946), "Няма време" (1949), "Работна Мецана" (1954), "Мустакатият Иванчо" (1957), "Златоперко" (1965), "Влак-юнак" (1967), "Къде е хоботът на слона" (1983) и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: Леда Милевакончина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
24
 
! Отговори
красен преди 11 години
вижте будния и поглед - личи си че е добра жена и доста еродирана !!!
101
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зайченцето бяло цял ден си играло в близката горичка с една сърничка Вече се стъмнило Слънцето се скрило Зайчето разбрало Че е закъсняло Хукнало да бяга Както му приляга Но в тъмнината Сбъркало следата Седнало да плаче Малкото юначе На кого да каже Път да му покаже Ей в тъмнината С лампичка в ръката Малката светулка На щуреца булка Зайчето видяла Пътя му огряла Отишло при зайка Свойта мила майка преди около час
100
5
 
53
 
! Отговори
Стоянова преди 11 години
Достоен човек и интелектуалец.Поклон!
99
6
 
69
 
! Отговори
M преди 11 години
Към умниците от Днес.бг- редно беше тази новина да бъде първа през целия ден, а не за час и после да слагате глупости за Борисов и Ким Чен Ун. Срам нямате!
98
2
 
36
 
! Отговори
марга преди 11 години
смътно си спомням че беше уволнена от радиото или телевизията защоторазреши пускането на музика от филм неразрешен от партиятамоите съболезнования на семейството и
97
2
 
23
 
! Отговори
sole преди 11 години
Poklon
96
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дааааа, но защо ли не присъства в детските читанки?
95
3
 
73
 
! Отговори
рип преди 11 години
Интересно, колко често хората си отиват около рожденните си дни. Зайченцето бяло, няма дете, на което да не са му пяли тази песничка. Гласът на мама. Незабравими спомени. Лека й пръст на жената.
94
3
 
51
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
Напусна ни една от интелектуалните емблеми на българската култура. Широко скроена личност с добронамерен и съзидателен дух ! Достолепен представител на семейство от велики българи !Поклон пред светлата ти памет, лельо Леде !
93
3
 
57
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Дълбок поклон, голяма българко! Почивай в мир!
92
1
 
41
 
! Отговори
Чечко преди 11 години
Напусна ни една от интелектуалните емблеми на българската култура. Широко скроена личност с позитивен и съзидателен дух !Поклон пред светлата ти памет, лельо Леде !
91
5
 
41
 
! Отговори
М преди 11 години
"Реално е участвала в насилственото откъсване на няколко поколения българи от световната култура.... " Съвсем грешно съждение. Напротив, такива като нея, с примера си, с езика си, се делата си, ни възпитаваха в това да бъдем една идея по-елитарни. Сега като не сме откъснати от световната култура да не би да сме по-културни? :-)))
90
2
 
5
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
BOG DAQ PROSTI DADE MNOGO NA BYLGARIQ.AZ NE MOGA DA RAZBERA TYK NQKOI TYPI PARTIZANSKI PISANIQ SRE6TU UMOVETE NA BALGARIQ TE NQMAT CVQT GOSPODA TYPUNGERI TE SA NA CQLATA NACIQ.VAZOV ,BOTEB,ELIN PELIN I VSI4KI.A KAKVO RODI BALGARIQ OT 1989G NASAM POSO4ETE MI EDIN PISATEL PEVEC TALANT NI6TO NULA RAZVITIE DA NE KAJA DVE NULI.NIKOI 5 PARI NE DAVA ZA TEATAR KINO I KAKVOTO I DAE VSI4KI VLASTNICI LAPAT LI LAPAT NENAQDOXA SE IQ DOKARAXME NAPRAVO DO PALNA PROSTOTIQ
89
1
 
34
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
До читателДори и при тоталитарен режим, отделната човешка личност налага своя отпечатък в живота на обществото. И мога да ви уверя, че има огромна разлика между това, отговорни постове да са поверени на личност с изтънчена душевност и изискано възпитание като Леда Милева, и това да се заемат от хора, за които с пълна сила важат думите на Радой Ралин: "Абе, мене не ме страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министра."Хайде да не споменавам имена.
88
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон, пред цялата и същност и пред това което е правила през целият си живот!
87
1
 
39
 
! Отговори
Пост последен преди 11 години
Зайченцето бялоцял ден си игралов близката горичкас една сърничкаВече се стъмнилоСлънцето се скрилоЗайчето разбралоЧе е закъснялоХукнало да бягаКакто му прилягаНо в тъмнинатаСбъркало следатаСеднало да плачеМалкото юначеНа кого да кажеПът да му покажеЕй в тъмнинатаС лампичка в ръкатаМалката светулкаНа щуреца булкаЗайчето видялаПътя му огрялаОтишло при зайкаСвойта мила майкапреди около час
86
0
 
43
 
! Отговори
мария преди 11 години
Мир на праха й и поклон пред паметта й! Изключителна представителка на българската интелигенция,умна, родолюбка,със стил и вкус,смела, със собствено мнение - годините когато е била директор на БНТ са едни от най-плодотворните!Отиват си хората от старите поколения, хора с класа, характер и ум, кой ще ги замести - изглежда никой,вижте съвременното общество!Почти няма приемственост в поколенията,това е огромен проблем.И стига сте оплювали всички като "червени",самите вие действате като комунисти
85
2
 
47
 
! Отговори
Цецо преди 11 години
Моля всички сквернословци да замълчат!!! С възхищение към творчеството й прекланям глава, вечна й памет!!!
84
56
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отиде си още един червен ***! Пионерите и консомолците са в траур!Другари не казвайте лека и пръст , защото тя беше будист!
83
42
 
4
 
! Отговори
читател преди 11 години
Всички безделници комунисти се надпреварват да се оливат.Менталните стихчета на боеца на идеологическия фронт ги помнят тези които нищо друго не са чели. И днешните деца не се нуждаят от примитивните и рими.Директори на телевизия,радиор списания, ставаха тези, които задушаваха всяка дума и мисъл различни от партийните. А посланиците до един бяха сътрудници на ДС.Такива като нея процъфтяваха само когато страната бе в изолация. Нещо като Северна Корея сега! Сигурно и там има сега "колоси"!!!