Новите лидери се учат от "Първите 90 дни"

Книга описва структурата на съвременните организации
Обновена: 22 мар 2013 16:55 | 22 мар 2013 16:55, Петя Славова
0
Новите лидери се учат от "Първите 90 дни"
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Проникновената книга „Първите 90 дни“ на американеца Майкъл Уоткинс дава полезни съвети и обяснява на лидерите на екипи, които току-що са встъпили в длъжност, как да се справят с всички предизвикателства и пречки, пред които се изправят още в първите дни начело на екипа, който са поели.

Структурата на съвременните организации е особено сложна. Бързината, с която се вземат управленските решения, а също и предизвикателствата пред новия лидер на екип, днес са по-тежки от всякога. Преходите и периодите на дребните несъответствия в действията на новия лидер могат да окажат особено голям ефект върху резултатите на неговата работа. Как новопоелите поста лидери да избегнат всичко това и да се справят подобаващо добре още в първите дни начело на екипа разяснява доц. Майкъл Уоткинс в изданието „Първите 90 дни“.

В книгата (с подзаглавие „Най-успешните стратегии за нови лидери на всички нива“) Уоткинс говори за т. нар. подход „плувай или се удави“ и обяснява на новите лидери и на организациите, на които са начело, как да го преодолеят.

Без значение от нивото, на което се изявяват, лидерите са най-уязвими през първите месеци от встъпването си в длъжност, тъй като все още не познават детайлно предизвикателствата, с които ще се сблъскат, пък и не са наясно с цената на успешното им преодоляване. По това време те не разполагат и с необходимата мрежа от контакти, за да посрещнат подобаващо предизвикателствата. Ако не успеят да наберат скорост през първите месеци, то им предстоят тежки битки. Изграждането на доверие у околните и осигуряването на някои ранни победи полагат най-стабилната основа за бъдещия дългосрочен успех.

Следвайки стратегиите, изложени в „Първите 90 дни“, новите лидери могат значително да увеличат способностите си за преминаване в нова роля и достигане на равновесно състояние. Хората, които работят за тях, също могат да извлекат големи ползи, ако лидерите им помогнат да бъдат по методични към ускорението на прехода. А колкото по-бързо наберат скорост, толкова по-полезни ще им бъдат в осъществяването на целите.

Уоткинс е преподавател по лидерство и водене на преговори в Харвард Бизнес Скул. Той води също и популярен курс по корпоративна дипломация за второкурсници, който разкрива как преговарят изпълнителните директори. Преди да се присъедини към Харвард Бизнес Скул през 1996 г. Уоткинс е бил доцент в Харвардс Кенеди Скул ъф Гавърмънт, където е преподавал водене на преговори в комплексната международна дипломация на Близкия изток, Корея и Балканите. Уоткинс е също и автор на редица издания на тема бизнес и лидерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари