Да обичаш в Средновековието

Книга за драматичната любов между Фридрих II и Бианка Ланча
18 апр 2013 20:14, Петя Славова
0
Да обичаш в Средновековието
Снимка: Издателство Емас

Въпреки че Фридрих II Хоенщауфен е крал на Германия, Италия, Сицилия и Бургундия, император на Свещената Римска империя, той не е сред най-известните управлявали личности у нас.

Причината е, че е забранил войните между феодалите в империята, отвоювал Светите земи с дипломация. Монархът е откривал училища и университети, въвел е анатомията като задължителен предмет на бъдещите лекари. Устройвал е състезания по математика и сам е участвал в тях. Също така е владеел шест езика, създал е поетична школа и е положил основите на съвременния италиански език. Такъв монарх в очите на масите не блести с ярката светлина от меча на един победоносец. Ала за учените Фридрих II Хоенщауфен е първият модерен човек в историята на Европа.

Зад гърба си има няколко брака, но само последния е бил желан от него. Именно за голямата му лубов с Бианка Ланча разказва книгата на Зузане Щайн, която може да намерим по книжарниците у нас.
От творбата ще разберем как Фридрих II Хоенщауфен акостира с рицарите от поредния кръстоносен поход в Обетованата земя. Но не за да търси битки, а разбирателство със сарацините. Като залог за мир и приятелство султанът на Египет Ал-Камил му изпраща носила със скъп дар. Когато наложниците дръпват завесите и от носилката слиза млада робиня, Фридрих, най-големият политик и дипломат на своето време, усеща, че е победен.

Непознатата красавица е Бианка Ланча, графиня на Пиемонт, попаднала в плен при дръзкото си бягство от родния си замък. Така започва единствената - според изследователите - любов в живота на харизматичния владетел, встъпвал три пъти в династични бракове, подчинени на целите на Империята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари