"Това се случи пред очите ми" продължава темата за Петър Стоянов

Йордан Василев пише втората част на книгата си за прехода
17 май 2013 16:49, Петя Славова
4
"Това се случи пред очите ми" продължава темата за Петър Стоянов
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Излиза втора част на „Това се случи пред очите ми“ на Йордан Василев. Книгата на известния български литератор, политик и журналист от зората на прехода допълва описаните в първата част исторически събития по време на управлението на президента Петър Стоянов в периода 1997–2002 година.

Както първата, така и втората част на „Това се случи пред очите ми“ са посветени на Петър Стоянов – първият български държавен глава след Втората световна война, който не е бил член на Българската комунистическа партия.

Авторът събира и анализира документалните свидетелства от периода, като отделя особено внимание на детайлите. Целта е читателят сам да направи своите изводи за онези факти, които в голяма степен предопределят хода на събитията през последващите години и до ден-днешен.

Сред описаното във втората книга „Това се случи пред очите ми“ (с подзаглавие „България през мандата на президента Петър Стоянов”) са въвеждането на валутния борд, подаването на официална молба от страна на България за членство в НАТО, срещите на Стоянов с тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън, с първия президент на Руската федерация Борис Елцин, усилията за присъединяване на България към ЕС и НАТО, влошаването на отношенията между президента Стоянов и премиера по това време Иван Костов и др.

Самият Василев е роден на 26 септември 1935 г. През март 1948 г. неговото семейство е изселено от София, а софийското им жителство е възстановено през 1964 г. Студент е по българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, но през 1956 г. (след въстанието в Унгария) е изключен от университета. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември”. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години безработен.

Започва работа като уредник в сп. „Литературна мисъл”, но отново е уволнен. Работи като специалист в Института за литература на БАН, защитава дисертация за Иван Хаджийски; хабилитира се през 1990 г. Василев е един от основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, а и на СДС.

Бил е председател на Националния клуб за демокрация, както и депутат в 7 Велико Народно събрание и в 36 НС, в което е избран за председател на Комисията за национална сигурност. Автор е на 15 сборника, между които и две книги за Елисавета Багряна в съавторство с Блага Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
аман бе преди 10 години
Стига сте ни лъгали и манипулирали! Видяхме ви колко струвате! СТИГА вече!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Edinstveniat normalno izglezdast BG president!
2
0
 
8
 
! Отговори
Цайс преди 10 години
О, това по-скоро ще е любопитно да се прочете.
1
8
 
3
 
! Отговори
мето преди 10 години
Това се случи пред очите ми и аз не реагирах.... Бита карта!