Клеопатра - между страстта и политическата стратегия

Нейна биография излиза у нас, главната роля в екранизацията е на Джоли
8 юли 2013 20:58, Петя Славова
5
Клеопатра - между страстта и политическата стратегия
Снимка: Сиела

Детайли от живота на Клеопатра, може да узнаем от „Клеопатра: Биография”. В книгата ще се развенчаят много митове за една от най-харизматичните фигури на всички времена. Египетската царица не е египтянка, а гъркиня, не е била тъмнокоса, а по-скоро руса. Предците й са се избивали взаимно, но не са виждали нищо нередно в това, консумирали са кръвосмешения без дори да им прави впечатление. Клеопатра трудно би могла да се впише в Холивудските критерии за красота, за разлика от Анджелина Джоли, което ще я изиграе в най-новия филм за магнетичната царица.

У нас излиза книгата, обявена от  New York Times за една от десетте най-добри четива за 2010 г. Автор на творбата е Стейси Шиф. Нейната героиня е родена 69 година преди Христа. Клеопатра се възкачва на престола, когато е едва на 18 години.

Когато младото момиче идва на власт тя е омъжена за 10-годишния си брат Птоломей и според волята на баща им те трябва да управляват заедно. Вероятно родителите й също са имали роднинска връзка. Египетската традиция за кръвосмешения е възприета от македонските предци, управлявали земите след смъртта на Александър Македонски. Но Клеопатра не иска повече да живее в измислен брак с брат си или да дели властта с малко момче. Младото момиче внимателно се е учило от грешките на баща си, както и от неговите успехи, отправяйки поглед в бъдещето, когато тя ще управлява Египет. И когато това време идва царицата трябва да удостовери верността си към Рим, за да запази короната си. Прави го по такъв начин, че историята й все още една от най-ярките.

След като попада в немилост при неуспешния си опит за заговор срещу брат си и съветниците му, Клеопатра се вмъква в собствения си дворец, пъхната в чувал, за да получи шанс да се представи на Юлий Цезар, който използва политическата криза в Египет, за да окупира столицата. Дори и най-върлите й противници признават, че младата жена е притежавала невероятен магнетизъм и изключителен интелект, но все пак никой не може да даде обяснение защо Цезар предпочита да подкрепи нейната хегемония пред това да направи Египет провинция на Рим. Какви способи е използвала Клеопатра пред един от влиятелните мъже за времето си – никой не може да каже. Цезар остава месеци наред в Александрия, оставяйки собствената си империя. Историята знае само, че след напускането му Клеопатра е вече бременна.

Смъртоносната битка срещу брат й определя съдбата й до края на дните. Връзката й с Юлий Цезар е между страстта и политическата стратегия, След трагичната му смърт започва деветгодишна връзка с вече омъжения Марк Антоний, на когото ражда още три деца. Силното им желание да построят заедно нова империя убива и двамата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
До бай Георги преди 10 години
Не става дума за Клеопатра II, а за Клеопатра VII, прочутата Клеопатра, която е имала връзка с Цезар и Марк Антоний.
4
2
 
4
 
! Отговори
Историк преди 10 години
Евала открихте топлата вода! Естествено, че е гъркиня, нали е потомка на един от приятелите на Александър. Освен това, фактът че е била омъжена за брат си не е очудваш. В Древен Егитеп това си е напълно в реда на нещата и си е типично за повечето фараони. А колкото до това, че не е била красива, ами факт. Запазено е нейно изображение и не е първа красавица. Обаче е била известна с ума си, според легендата е била полиглот и е очаровала с това.
3
7
 
0
 
! Отговори
бай Георги преди 10 години
Това на времето сме го чели много пъти и на кого да вярвам,някой иска да измисли нова история... според еврейския Стар Завет. Александрийците наричат Клеопатра II Сирийката. Тя е приета в царския култ и получава титлата theoí Epiphaneis или Epiphaneis kai Eucharistoi, както нейния съпруг...
2
4
 
3
 
! Отговори
Ха, сега де преди 10 години
След трагичната му смърт започва деветгодишна връзка с вече омъжения Марк Антоний То бива бива кръвосмешения, ама така и не мога да разбера на кого ражда три деца след като Марк Антонии е омъжен, т. е. си е жена и си има мъж.
1
3
 
7
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
РЕШАВАЛИ СА ЗАДАЧИ ВЕЧЕР...А ДЕЦАТА....ЩЪРКЕЛЪТ.....