Почина музата на Джак Керуак

Беатрис Козера е вдъхновила героинята Тери в романа "По пътя"
20 авг 2013 11:57, Петя Славова
0
Почина музата на Джак Керуак
Беатрис Козера е вдъхновила Джак Керуак за героинята му Тери в "По пътя". Снимка: БТА

Беатрис Козера, чиято мимолетна връзка с писателя Джак Керуак е описана в най-известния му роман "По пътя", е починала на 92-годишна възраст от естествена смърт, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на семейния приятел Тим Ернандес.

Жената, известна като Беа Франко, е позната на читателите като мексиканската девойка Тери от "По пътя". Родената в Лос Анджелис Беатрис се запознава с Керуак през 1947 г. в плантация в град Селма, Алабама. Романът й с писателя продължава 15 дни, пише БТА.

Следващите няколко години тя прекарва във фермата на родителите си в Калифорния, след което се установява във Фресно. Джак Керуак написва прочутия си роман през 1951 г. Книгата е издадена през 1957 г. - 10 години след мимолетната му връзка с Беа Франко.

Тим Ернандес се запознава с Беатрис Козера преди няколко години, докато прави проучване за книгата си "Manana Means Heaven", която ще излезе в края на месеца. Попадайки на няколко писма и пощенска картичка от Козера до Керуак, авторът се свързва с жената и я интервюира за книгата си. Ернандес показва писмата на близките й, които разпознават почерка й.

До този момент Беатрис Козера не е знаела, че е вдъхновила героинята Тери в романа "По пътя", нито е имала представа, че Джак Керуак е станал известен писател.

"Живяла е с представата, че е една съвсем обикновена жена, която в определен момент от живота си е срещнала мъж. До запознанството ни тя така и не е знаела, че този господин се е прочул", казва Тим Ернандес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари