Омагьосани в Холандия

Книга на известната Анна Шмит у нас
26 сеп 2013 14:10, Петя Славова
0
Омагьосани в Холандия
Снимка: Издателство „Емас”

В Холандия наричат Анна Мария Хертройда Шмит „Майката на театралната песен”, „Кралицата на литературата за деца” и я смятат за един от най-великите холандски писатели.

Ето, че у нас излиза книгата й „Виплала магьосникът”. Писателката ще ни запознае с един (не)обикновен ден в живота на семейство Цветини. В кухненския шкаф нахлува мъничко човече. То се казва Виплала и идва от нечуваната страна на виплалите.

Господин Цветин и неговите две деца Нела Дела и Йоханес бързо го приемат за част от семейството, макар че първата му работа е да превърне котката им на камък. Виплала омагьосва всичко и всеки, които застрашават него или новото му семейство, но се оказва, че е забравил как се развалят магиите… Което, разбира се, води до поредица перипетии, множество забавни ситуации и извършването на някои добри дела.

Във „Виплала магьосникът” Ани Шмит говори по детски за другите, за по-различните от нас. И за отношението ни към тях. И колко е важно да принадлежиш. Книгата е обявена за най-добрата детска книга на Холандия за годината през 1957-ма, а вече можете да я прочетете и в България като част от поредицата „Големите разказвачи на XX/XXI век” .

Шмит е писала поезия, песни, романи, пиеси, мюзикъли, радио и телевизионни пиеси за възрастни, но детските ù книги я правят голямо име. През 1957 г. повестта „Виплала магьосникът” била обявена за Книга на годината и й донесла първото от дълга серия отличия, сред които най-голямата холандска награда за детска литература „Златният калем”, Държавната награда за детско-юношеска литература, два пъти Наградата на публиката… А през 1988 г. дошло най-голямото признание за авторката – медалът „Х. Кр. Андерсен”, наричан „Малката Нобелова награда”.

През 2007-а е съставен „Канон на холандската история” – списък от петдесет теми за изучаване в основното училище, поставящи рамката на холандската история и култура. Една от темите е животът и творчеството на Ани М. Х. Шмит, включена в „Канона” редом с Еразъм Ротердамски, Винсент ван Гог и Ане Франк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари