Блестящите грешки на великите учени

Книга разказва за "издънките" на гениалните
25 апр 2014 15:27,
4
Блестящите грешки на великите учени
Снимка: Издателство "Изток-Запад"

„Гениални и когато грешат“ е едно от новите заглавия, които издателство „Изток-Запад“ предлага на българския читател. В нея са представени блестящи „издънки“ на петима от най-видните учени за последните две столетия - Чарлз Дарвин, лорд Келвин, Лайнъс Полинг, сър Фред Хойл и Алберт Айнщайн.

Книгата ни показва, че макар и когато грешат, тези гениални умове по парадоксален начин са довели до впечатляващи пробиви в разбирането ни за света.

Под „издънки“ авторът Марио Ливио разбира по-скоро сериозна концептуална неточност, която е в състояние да постави под въпрос цели теории или мащабни проекти, или дори заплашва – при едни или други условия – да забави прогреса в науката.

Като допълнение на своя анализ Ливио заключва: „Не просто пътят към победата е застлан с провали, а колкото по-голям е успехът, толкова по-големи са издънките, които дебнат зад ъгъла.“

„Гениални и когато грешат“ е посветена не на научните върхове, които петимата учени олицетворяват, а по-скоро на мисловните процеси и препятствията, през които те са минали по пътя към великите си открития – все пак Айнщайновата космологична константа продължава да тласка напред развитието на физиката, а теорията на Дарвин става надеждна основа на днешната синтетична теория на еволюцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
пи-гъзон преди 10 години
И еволюцията,и креационизма са си чиста политика,която няма нищо общо с науката!Самия Дарвин се отрича от теорията си,но днес си правят оглушки,че не им отърва на далаверата!
1
0
 
1
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
И аз - реклама