Човекът, пожертвал ръката си, за да спаси живота си

Истинската история на Арън Ралтън в книга
15 окт 2015 14:55, Петя Славова
13
Човекът, пожертвал ръката си, за да спаси живота си
Снимка: Издателство "Вакон"

„Човек никога не открива истинските си граници, докато не стигне твърде далеч.“ Това е ясно от истинската история на Арън Ралтън, който остава заклещен между скалите с оскъдно количество вода и храна пет дни. Макар и опитен катерач, 27-годишният тогава Ралстън, е пристрастен към разредения въздух, предизвикателните солови изкачвания и девствената красота на планината.

Десетки пъти само късметът го е спасявал в рисковите ситуации, които за него са рутина. Но в един съботен ден на 27 април 2003 г., докато се спуска между тесните стени на каньона Блу Джон, една скала се разклаща и Арън полита надолу. Само за няколко секунди катерачът попада в най-страховития капан на живота си: дясната му ръка остава заклещена.
Водата е оскъдна, храната – още повече, дрехите не топлят в нощния хлад, никой не знае къде се намира, а мястото е рядко посещавано. Ще минат дни, преди издирването да започне. И всеки опит за измъкване премества само стрелките на часовника, но не и чудовищната скала. На Арън му остава само едно – да отреже ръката, която го държи в плен.

Книгата, от която може да прочетем неговите мисли и действия в тази съвършено трудна ситуация е „127 часа: Между живота и скалите“. Неговата история за силата на човешкия дух вдъхнови и режисьорът Дани Бойл, който направи филма си "127 часа".

Арън Ралстън се превръща във вдъхновение за мнозина не заради безразсъдните си подвизи преди инцидента, а заради жаждата за живот, която го провежда по ръба на невъзможното и го води до избавление. Той печели най-страшната борба – тази със собственото си съзнание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
D22 преди 4 години
Не съм чела книгата, но филмът е наистина много вдъхновяващ и емоционален :(
9
0
 
17
 
! Отговори
ттт преди 8 години
Най-напред прочетох случая в една невероятна книга от български автор - Кривата на щастието от Иво Иванов. Случаят с Арън е само един от многото описани в книгата. Има и по-трогателни.
8
0
 
22
 
! Отговори
До 6-ти преди 8 години
Да, първо чупи костите. Сцената е брутална и макар, че все пак е уж наужким, щях да повърна. Даваха филма преди няколко дни. Започна бавно и мудно и тъкмо бях започнала да се чудя защо аджеба е забранен за лица под 16 г. и се разбра защо.
7
0
 
25
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Камъкът затиска и натрошава ръката под лакътя. Той си прави турникет с част от облеклото си, дотрошава костите и с джобно ножче разрязва тъканите, за да се освободи. Не се дръж като теле, а вземи прочети книгата или ако те мързи да четеш, гледай филма.
6
0
 
26
 
! Отговори
Phill преди 8 години
До ллл точно, чупи костите! Филма е жесток, гледайте го! Не е за хора със слаби нерви.
5
3
 
18
 
! Отговори
ллл преди 8 години
До Анонимен2Да бе отрязва я, с ножовка ли реже костите, с трион или със флекс? Щото с нож няма как да ги прережеш. Освен да не е бил краен мазохист и не ги е счупил...
4
2
 
19
 
! Отговори
Джани Рудари преди 8 години
Така е колега 4, скуката съсипва и ме кара да се занимавам с щуротии. Извинения на всички.
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледал съм филма. Наистина трябва много кураж, за да направиш това, за да спасиш живота си.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отрязва я. :( сам. гледала съм го по дискавъритата.. ръката му е отрязана по средата между китката и лакътя. :(
1
29
 
19
 
! Отговори
Джани Рудари преди 8 години
Е накрая отрязва ли я тази ръка или аха почнал да реже и минала млада пастирка заблеяна из облаците и мярнала заклещения левент. Три дни яли пили и се веселили и децата им разказват и до днес. Край.