Биографията на Whitesnake и у нас

Книгата излиза месец преди концерта в "Арена Армеец"
23 окт 2015 10:21, Петя Славова
1
Биографията на Whitesnake и у нас
Снимка: Сиела

Първата биография на „Whitesnake” излиза на български месец преди концерта им на 24 ноември в „Арена Армеец”

„Отплаване. Фантастичното пътешествие на „Whitesnake” е първият опит да бъде описана цялата история на групата на Дейвид Ковърдейл.

Много се е изписало досега за „Бялата змия”, но никой не се е осмелявал да събере на едно място фактите от дългия живот на групата – от корените на Ковърдейл в „Дийп Пърпъл” до световните турнета, които продължават и до днес. С тази задача се е заел канадският журналист от руски произход Мартин Попов. Той от десетилетия следи историята на рок музиката и многократно е разговарял с бивши и настоящи членове на „Whitesnake”, които в неговите интервюта разказват от първо лице за нея.

В „Отплаване” музикантите ще открият историята на група, описана в първо лице от титани на рока като Дейвид Ковърдейл, Джон Лорд и Стив Вай. Читателите ще разберат защо песента Fool For Your Loving е била написана в конюшня и от какво е вдъхновен текстът на Here I Go Again.

Книгата припомня бурните отношения между великите музиканти, както и сблъсъците с моралистите заради нецензурните текстове и неприличните обложки. Авторът отделя специално внимание и на връзката на Ковърдейл с Тоуни Китейън – сексапилната жена от клиповете на групата, която мнозина обвиняват, че се е превърнала в нещо като Йоко Оно за „Whitesnake” и отдалечава Дейвид от бандата.

Канадецът от руски произход Мартин Попов е включил  и подробна дискография на групата, както и рецензии и описания на песните от най-великите албуми на „Whitesnake”.

Той е автор на над 50 книги на тема рок и метъл и е един от най-опитните изследователи на твърдата музика. Попов е огледал подробно всяко клонче от огромното родословно дърво на рока  и е извлякъл от там всичко, което меломаните си заслужава да знаят за своите любими групи.

В книгата има и колоритни цитати. Ето няколко:

Дейвид Ковърдейл за бившата си жена Тоуни Китейън: „Навсякъде по света бившата ми жена беше съблазнителката от клиповете; където и да отида, виждах жени в публиката с коса като нейната в същия цвят. Тя е отговорна за повече прически от Дженифър Анистън.
Дейвид Ковърдейл за Here I Go Again: „Написах „Here I Go Again” пак в Португалия, много преди хората в Америка да я чуят през ’87. Тя също беше за разпадането на първия ми брак.”

Бърни Марсдън: „Дейвид много си пада по леко сексистките текстове и беше много забавно, че написа това. В последствие някой от текстовете ни започнаха да стават малко по-нецензурни, но ние просто се забавлявахме.”
Бърни Марсдън за албума Lovehunter:„Ние не възприемахме всичко това много насериозно. По онова време имаше някои журналисти, които ни имаха зъб и доста се заяждаха. Приемаха текстовете твърде буквално, а ние изобщо не се взимахме толкова насериозно. Гледахме да се забавляваме. „Обичам те, а сега лягай’ – не беше точно Шекспир. Наистина ли смятате, че някой би говорил така насериозно? Разбира се, че не.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари