Катя Паскалева за "Жените в мен"

Документална книга за актрисата в авторство на Георги Тошев
7 дек 2015 08:44, Петя Славова
0
Катя Паскалева  за "Жените в мен"
Снимка: НДК

Документалната книга-албум “Катя Паскалева. Жените в мен” беше представена в Литературен клуб „Перото”. Автор на книгата е журналистът Георги Тошев, който осъществи цялостния проект за честване на 70-годишнината от рождението на голямата актриса.

„Катя Паскалева винаги ще живее в нас, винаги ще живее във филмите си, във фотографиите си, в картините си... Както видяхме от изложбата, организирана наскоро в Двореца - тя е великолепен художник. Сигурен съм, че хората тук днес, които са се докосвали до нея и я познават лично, ще я носят винаги в сърцето си”.

С тези думи директорът на Национален център за книгата Светлозар Желев изрази уважението си към именитата актриса.

Главният инициатор на проекта за отбелязване на годишнината - Георги Тошев приветства гостите на събитието: „Всичко е благодарение на добрите спомени, които Катя оставя в сърцата ни. Но да не забравяме, че тази книга нямаше как да се осъществи без издателите”. Тошев изрази благодарността си към издатество „Сиела” за упорството и устойчивостта да създават книги, посветени на големи български творци. Той заяви още: „Днес да си спомниш - означава да погледнеш в настоящето, но и да помислиш за бъдещето”. Според Тошев клуб „Перото” е най-доброто място, където може да се проведе подобна среща, посветена на личността на Катя Паскалева, защото приживе тя е обичала да прекарва свободното си време именно в подобна обстановка, заобиколена от себеподобни.

Георги Тошев поясни повече за написването на книгата, чиято първоначална версия е била под формата на роман. Впоследствие обаче, той събира повече житейска информация от архива на фондация „Катя Паскалева” и решава да напише творбата от първо лице, за да “говори с гласа на Катя”.

За да прочете подбрани откъси от документалното издание, на събитието бе поканена актрисата Меглена Караламбова – дългогодишна близка на Паскалева.

В серията инициативи, свързани с отбелязването на 70-годишнината на именитата българска актриса са включени филмът “Катя Паскалева. Последната роля”, който беше показан на тазгодишното издание на “Киномания” и изложбата “Аз, Катя!”. Целта на проекта е да се разкрие непознатата страна от живота и личността на една от най-значимите фигури в българското кино.

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но израства в Перник. В миньорския град баща й има много приятели сред гръцките емигранти, те пък създават свой самодеен театър. През 1967 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Методи Андонов. Творческият ѝ път започва в Пазарджишкия театър. Прави забележителни роли в киното – „Козият рог“, „Матриархат“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Вилна зона“, „Спирка за непознати“, „Бедният Лука“ и много други. В края на живота си подготвя моноспектакъла „Скитница“. През 2002 г. след продължително боледуване умира в София.

Странница, скитница, актриса или жена с тайни? Книгата се опитва да проследи пъзела на един рано прекършен живот, да разкаже историята на една от най-популярните и обичани български актриси. Журналистът Георги Тошев ще ни представи личен архив на актрисата – нейните дневници, бележки, последното й интервю, преди да бъде повалена от коварна болест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари