За 24 май: "Под игото" на... шльокавица

Колко голяма заплаха е абсурдната писменост за езика ни
22 май 2017 13:45, Петя Славова
41
За 24 май: "Под игото" на... шльокавица
Снимка: Жанет 45

Знаковият за българското самосъзнание роман "Под Игото" излиза на шльокавица по повод 24 май.

Издателство "Жанет 45" преобразява словото на Вазов в тази нелепа писменост, за да покаже, че употребата й е реална заплаха за нашата грамотност, за езика ни и за българската култура.

Книгата вече е в продажба, а срещу всяко закупено копие, което изчезва от книжарниците завинаги, издателите ще дарят други две български книги на училища, читалища и библиотеки в цялата страна.

Шльокавицата, известна и с други подигравателни дефиниции, сред които методиевица, маймуница, есемесица и кирливица, е нестандартен начин на изписване на българския език със съчетание от латински букви, цифри и препинателни знаци.

Тази псевдо-писменост се използва вече близо 20 години, откакто започна да набира скорост общуването през дигитални устройства – от навлизането на електронната поща, есемесите и чат форумите през 90-те до мобилните чат приложения днес. Много често тя е и езикът на публично заявяване на мнение в социалните мрежи.

Разчитайки този феномен като застрашаващ съществуването на българския език, издателство "Жанет 45" избира празника на българската писменост 24 май за старт на своята инициатива.

Изборът на вечния български роман "Под игото" не е случаен. Книгата заема специално място в съзнанието на всеки българин и преобразяването и в шльокавица ясно показва колко много губим, когато тази абсурдна писменост започне да измества кирилицата.

Ако изгубим езика си, губим културата си. Така губим и идентичността си!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До redordeadТо ако си чел преработено издание е друго.На оригиналното издание често не се разбира какво пише, защото се използват думи които не се използват в съвремието.
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-тъпите пишат на маймуница!Освен това имат и смелостта да се обиждат като им кажеш да пишат на български!Познайте от кой етнос са повечето, които пишат на маймуница!
12
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като цяло нямаме никаква полза от кирилицата
11
4
 
2
 
! Отговори
redordead преди 6 години
аз я прочетох след като бях завършил гимназия и книгата хич не е толкова лоша и може да поапдне в жанра приключенска литература - особено ако се абстрахирате от това, че е трябвало да ч изучаваме...представате си тази история, че не се развива в България, а на Карибите и че главният герой не е Бойчо Огнянов, а Сандокан, и че автор не е Иван Вазов, а Емилио Салгари и ще си стане съвсем снадартен ученичски приключенски роман...
10
1
 
15
 
! Отговори
Сандокан преди 6 години
И на шльокавица да я напишете, средностатистическия български *** няма да я прочете. Мога още сега да хвана бас че г-н Трифонов (извесния плешив чалгаджия от набеденото му шоу по bTV) също не я е чел.
9
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Като ученик се опитах да я прочета но книгата е много скучна и ще е добре да я заменят със книга на Стивън КингВазов е един от най-надценените български автори
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз мисля, че идеята е много иди0тска. Средностатистическият малoyмниk изобщо няма да схване тънкия им замисъл, а ще си рече - ето бе, тва дет пишим на негу си е азбука ве чуек.Кирилицата е част от нашата идентичност - ето, сърбите почти съвсем минаха вече на латиница, макетата и те гледам взели да я ползват неофициално - така се губи културна идентичност, за да се уляснят тези, ползващи латиница. Гърците единствени ползват своята азбука, ама я им кажи да я сменят?
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на тази книга хората ще й прочетат само заглавието, както на статията. Дано дарените от издателството книги да попаднат при по- мислещи хора.
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жанет 45 издават простотиите на Калин Терзийски. Така, че нищо ново за тях това е нормалното.
5
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е луда работа.Ми то, по тая логика да бяхме останали под Турско робство
4
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра идея, а самата книга е супер шега, сещам се поне за няколко човека, на които мога да я подаря.
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра инициатива на издателството. И на четете само заглавията бе, хора, 2, затова са ти минусите, иначе си прав, че у нас всичко може..
2
17
 
16
 
! Отговори
Разстрел преди 6 години
Тези в Жанет45 трябва публично да ги разстрелят за накърняване на България.Но у нас всичко може, нали сме в БГ.
1
4
 
9
 
! Отговори
Gong преди 6 години
Tova li e-mai adresa na ns i ms?