Тънките граници между реалност и мистерия в "Гоблин"

Джош Малерман с четвърто произведение у нас
28 май 2018 10:37, Петя Славова
2
Тънките граници между реалност и мистерия в "Гоблин"
Снимка: ИК "Deja Book"

Ако класическите антологични сериали "Зоната на здрача", "Разкази от криптата" и "До краен предел" бъдат обединени в съвременна книга, резултатът ще е удивителната "Гоблин" на американския писател Джош Малерман.

Добре дошли в градчето Гоблин, щата Мичиган. Тук мъртъвците ги погребват прави и почти никога не спира да вали. Слънцето залязва цяла минута по-рано, отколкото във всички съседни градове, защото Харди Карол загубил облог и се съгласил да плати с дневна светлина.

Павираните улици до една са неравни, защото строителните бригади, работили в града, решили да не изчакват протестиращите да се махнат от пътя... а Северните гори са приютили Великите сови – и се говори, че ги пази вещица, която може да ти раздуе сърцето с шепот и то да се пръсне в гърдите ти. Никой не ловува там. Ала най-важното – всичко може да случи в град, който никога не спира да плаче.

Младата сензация на щатската жанрова литература Джош Малерман е във вихъра си с нестандартния като формат и съдържание роман "Гоблин" – страховитите истории, вилнеещи из страниците, са под формата на дълги разкази, които формират една цялостна и удивителна картина, развита с изключителна фантазия и майсторство.

Самият Клайв Баркър ни уверява, че посегнем ли към книгата, ни предстои "наелeктризираща разходка по въжето над пропасттa". Малерман отново включва зловещия си писателски арсенал от познати, любими и провокативни архетипи, като този път ги забърква в сюжети, които са разнообразни като съдържание и извънредно обаятелни като описание... а ако се залутате из уличките на малкото, но запомнящо се градче, където е ситуирано действието, вероятно ще се присетите за Дери от "То" на Стивън Кинг.

"Гоблин“ е четвъртото заглавие на Малерман, което издателство "Deja Book" реализира на българския книжен пазар. След звездния дебют "Кутия за птици", новелата "Къщата на езерното дъно" и екстравагантната "Червеното пиано" сега можем да се насладим на произведение, което блести едновременно с творческа зрялост и с удивително познаване на тънките граници между реалност и мистерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Моджо преди 5 години
Страшна книга :)
1
0
 
3
 
! Отговори
158 преди 5 години
аман от зомбиращи книги..