Иън Макюън със специална награда на CineLibri

Ето и кои автори може да видим в четвъртото издание на феста
28 сеп 2018 12:52, Петя Славова
0
Иън Макюън със специална награда на CineLibri
Снимка: CineLibri

Книгите, по които са създадени селектираните филми на тазгодишното издание на CineLibri, ще се продават с отстъпка в Дома на киното, Одеон и Люмиер Лидл.

Четвъртият кино-литературен фестивал  стартира на 10 и приключва на 24 октомври. За официалното откриване е планиран "На плажа Чезъл" - екранизация на едноименния роман на Иън Макюън, който ще бъде удостоен с награда "Синелибри" за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация. Прожекцията е в зала 1 на НДК от 19.00 часа.

На следващия ден по същото време британският писател, сценарист и общественик ще се срещне с читатели в литературен клуб "Перото" на НДК.

Честване на 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман ще бъде отбелязано с "Бергмания" -  на 13 октомври от 19.00 ч. в зала "България". Премиерата на документалния филм на Георги Тошев "Лив Улман. Къщата на спомените", посветен на гениалния шведски режисьор и неговата спътница и муза, ще бъде увенчана с  музика от знакови кинопроизведения, изпълнена на живо от оркестъра на Софийска филхармония.

Сред специалните гости на CineLibri тази година е един от най-почитаните, многократно награждавани френски писатели, сценаристи и режисьори – Давид Фоенкинос. Макар авторът на "Деликатност" и "Шарлот" да пристига в качеството си на член на фестивалното жури, българската публика ще има две възможности за съприкосновение с творчеството му – на 14 октомври от 17.00 ч. във Френския културен институт той ще представи филма си "Ревност", а на 15 октомври от 19.00 ч. ще подписва книги в рамките на среща с читатели в литературен клуб "Перото".

Другата предвидена среща с автограф е с един от най-успешните съвременни холандски писатели – Херман Кох. Авторът на "Вечерята" и "Вила с басейн" се завръща в България като член на журито на CineLibri на 14 октомври в 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото".

Официалната церемония по награждаване на победителите в конкурсната програма ще се състои на 16 октомври от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Представители на авторитетното международно жури ще обявят имената на призьорите, а непосредствено след това ще бъде излъчен филмът на Тери Гилиъм "Човекът, който уби Дон Кихот".

Любопитен акцент в програмата на CineLibri 2018 e премиерата на "Уестуд: пънкарка, икона, активистка" на 24 октомври от 19.00 ч. в Дома на киното. Филмът, посветен на грандамата на британската мода, разкрива неподозирани страни на нейната личност. Безусловен поддръжник на каузите, в които вярва, тя неслучайно е една от най-влиятелните фигури в света, кралица на пънк модата, "Коко Шанел на нашето време".


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари