Живот в разказ: "Години любов. Невена Коканова"

Навършват се 80 години от рождението на актрисата
28 ное 2018 16:37, Петя Славова
17
Живот в разказ: "Години любов. Невена Коканова"
Снимка: Книгомания

Разказ за необикновения живот и вълнуваща кариера на Невена Коканова може да проследим в колекционерското издание "Години любов. Невена Коканова". Поводът за излизането на книгата е 80-години от рождението на актрисата.

Биографията  с твърда подвързия  включва над 250 снимки от личния архив на дъщеря й Теодора, някои от които се публикуват за първи път. Лимитирана част от тиража на книгата е с колекционерска стойност, тъй като е лично подписана от автора и включва три картички с неизвестни фотографии на Невена Коканова. Отличава се и по различната корица от основното издание – с фотос на актрисата от 60-те години.

"Невена беше обичана и ще продължава да бъде обичана. Тя е от малцината в съвременното ни изкуство със статут на истинска звезда. Извоюва си го сама. Напук на системата, на предразсъдъците, на догмите....
Днес мнозина имат претенции, че са я познавали. Особено след смъртта ѝ, когато няма как да бъдат опровергани. Но тя допусна малцина до себе си. Събрах спомените на хора, които са се докоснали до нея през годините. Някои за миг, други за по-дълго.", пише Георги Тошев.

Заглавието на книгата кореспондира с първия важен филм в кариерата на Невена Коканова "Години за любов", но и очертава звездния път на актрисата – да бъде обожавана от публиката си завинаги.

"С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него…" – споделя тя в последното си интервю с Георги Тошев през 1999 г.

Макар за журналиста това да е втора книга, която подготвя в почит към голямата звезда на българското кино (първата е от 2009 г., "Невена Коканова. Коя съм..."), за първи път публикува цялото си интервю с нея. То е много лично – като изповед, дълго и наситено с нюанси, тъй като засяга различни, чисто общочовешки теми от живота, етапите от кариерата й, разкрива светогледа и мъдростта й, отбелязват от издателството.

"Години любов” припомня "Лицата на Невена" от дебюта й в "Две победи" (1956), първата голяма роля – на Ема (в "Години за любов"), първата изява на театралната сцена, първата любов, участията в главна роля в "Тютюн", "Дами канят" – една от най-успешните комедии на българското кино, единствената й изява като режисьор – довършвайки филма на съпруга си Л. Шарланджиев "Трите смъртни гряха" (1980), изборът да напусне или да остане в България и други важни моменти от творческия й път.

Първият стрес в киното за бъдещата звезда, разказва Г. Тошев,  идва от факта, че тя не умее да свири на пиано. По сценарий героинята ѝ Ема трябва да може. Взимат аксесоарите от ръцете й и ги слагат на друго момиче, професионална пианистка. След време "босоногата Жулиета", както я наричат, споделя: "Още с първия филм разбрах, че киното е лъжа и измама. Важното е умело да лъжеш".

На 23 години Невена е звезда на най-големия кинофорум в света. Председателят на журито –френският писател Андре Мороа целува ръката на Коканова с думите: "Вие ме развълнувахте!".

"Отразих се в съзнанието на хората като киноактриса. Вратите на киното са по-широки, там влиза само публика. Така киното ме дари с популярност, а театърът – с живот…(...) Киното е ламя. Не отглежда децата си, изяжда ги." , разказва Невена Коканова.

Сред ценните партньорства за актрисата например е това с Апостол Карамитев, който я научава на "сценичната граматика" –как се играят препинателните знаци, как се отмерват паузите, как лицето говори дори когато устата мълчи.

В раздела "Огледалата на Невена" са представени истории и емоции, споделени от най-близките хора на актрисата – от дъщеря й Теодора Шарланджиева, от дългогодишния й приятел Павел Павлов, от съпругата на режисьора Въло Радев – Жени Радева, от археолога Дикран Балабанян, неин съсед в любимата й махала Чомаци в Габровския Балкан.

Нови ракурси към образа добавят актрисата София Кузева и журналистът Кирил Аспарухов. Много от фотографиите в "Години живот" се публикуват за пръв път – те са от личния архив на Невена Коканова и Теодора Шарланджиева. Ще видим първата дама на българското кино като дете, а после и като начинаеща артистка в Ямболския театър; сполетяна рано от успеха, току-що омъжена, щастливо усмихната съпруга и майка.

Включените в книгата портрети от 50-те години са запечатали първите моменти от осъзнаването на силата на своята женственост пред влюбеното око на камерата. Георги Тошев е подбрал и снимки от бенефиса за 60-ия й рожден ден, скромно отбелязан с "Важното е да си желана" в театър "Възраждане". В края на изданието е поместена пълната филмография на Невена Коканова, богато илюстрирана и с кадри от Българската национална филмотека.

"Част от това една жена да бъде красива, е да използва красотата си. Трябва да вярва, че може да преобърне света, когато пожелае. Е, действителността често се оказва в конфликт с фантазията, но не и при Невена. У нея има съблазън. Еротична естетика, която привлича силните и отблъсква слабите, чуждите." – Георги Тошев.

Официалното представяне на книгата ще се състои в няколко поредни дни през декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекрасната Невена Коканова.Прекрасни роли,мога да гледам филми с нейно участие пак и пак и пак.Магнетично присъствие.Не мога да кажа същото за никоя друга българска актриса.За Невена може да се каже със абсолютна сигурност, че е българската икона на киното ни.
14
0
 
2
 
! Отговори
До Шиби Риби преди 5 години
Не вярвам да си неграмотен, ама знае ли човек..
13
8
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Аз и в мера според мера съм я гледал ама там не успя да се докаже като голяма актриса. Иначе актрисите ни са едни меркантилни и объркани, то цялото бг кино е една депресирана каша в глинена чаша. Дайте нещо голо сега да гледами
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРибиМале какъв си тъпунгел . Козият рог значи. А Невена Коканова участваше ли там? То бива бива ама толкова тъпанарщина на едно място трудно можеш да събереш.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШибиРибиНаистина не ти е било мястото сред актьори. Видял си едното, явно то те интересува в този живот, но има и друго, което ти със сигурност няма да видиш. не ти е дадено.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8 Човек понякога в стремежа си да бъде интересен казва невероятни глупости. Ефектът е обратен. Не е интересно, тъпо е...
9
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
аз ще я запомня с тютюн и крадецът на праскови красота
8
0
 
10
 
! Отговори
Чърчил преди 5 години
Лично я познавам...жена със страхотен чар и огромен магнетизъм...велика актриса и жена...няма вече такива като нея...
7
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко време си има своите сузанити....
6
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Даа, култов секс символ си беше - хубавата Невена...
5
6
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
До прекрасни спомениАз пък се записах веднъж в Пловдив в новотела статист. Играеха едни пловдивски Кокони, мен не ме повикаха ама накрая ми дадоха нещо като пет десет лева дето висях по канапетата цяла вечер . Бе актьорите са едни нещастници, цял живот се правят на други и играят по свирката на други. Объркани хора с комплекси и само пият и се чуkaт по другарски
4
0
 
16
 
! Отговори
Прекрасни спомени преди 5 години
за Невена Коканова, когато се снимаше "ТЮТЮН във Варна , около 1961г. Бяха годините на "лудостта по Брижид Бардо'".Тогава "прозряхме", че Невена има по-голямо излъчване от нея.Тя ни "водеше" след себе си: от ранни зори отвахме да гледаме като се репетират сцените, накрая и момичета, и момчета, се записахме статисти, за да можем да я гледаме!Сигурно дължим на нея много неща в поведението и външния си вид.Почивай в мир и свтлина, чаровна Невена!Благодарим ти!Помним те!
3
22
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Покани ме веднъж на нейната вила не помня къде точно в Балкана търновския габровския. Опече едни гъби чушки и суджук. Хапнахме, пийнахме и като се почна... едни борби пред камината, юргана се подпали, опърлиха ми се кусматите гърди замириса на згорели костилки. Иначе тя доволна остана
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ne bih si dal parite sa tadi kniga ima mnogo po isvesni obrasovani dobri artisti artiski bog da gi prosti koito ne bjaha po masite na jivkov ne pllu4iha apartanenti i umraha bedni terorisirani kato parzalev feri janakiev katja pasksleva i dr
1
25
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
аре пуснете нещо голу да гледами бе днес. Може и черно бяло там козия рок дет я пориха башибузуците