"Мързеливата майка": Коя е правилната форма за възпитание?

Новата книга на руския психолог и педагог Анна Бикова
29 яну 2019 15:15, Анисия Иванова
11

3916 гледания   |  Още видео

Коя е правилната форма за възпитание на децата? Дали едното поколение възпитава другото или възпитанието е общонародно дело? В наше време все по-често се прокрадва идеята, че човек възпитава сам себе си. Възможно ли е да ограничим нашите свръх очаквания като родители в някакви здравословни рамки? Отговор на това дава популярният руски психолог и педагог Анна Бикова в книгата си "Мързеливата майка".

"Всяка майка трябва да полага усилия детето да расте здраво и учещо. Заглавието е подвеждащо – няма такова нещо като мързелива майка. Дори е подходящо за нови бащи. Книгата е написана като художествена. Авторката е страхотен педагог", сподели Кремена Димитрова от българското издателството.

Гостът специално изтъкна, че в книгата няма джендър разделение, а тя съветва родителите как да учат детето си, без то да разбира, че учи.

В студиото на "България сутрин" тя поясни, че книгата не дава правила, които да се следват безпрекословно. Книгата не отрича други теории за възпитанието, а дава възможност да развием собствената си креативност и учейки децата, да изучаваме себе си, каза още Димитрова.

"Развитието на детето е вързано и с личностното развитие на родителя. Говоря с детето си като с равностойна. Не принизявайте речта си. Говорете все едно с възрастен. Децата имат интуиция", подчерта още гостът пред Bulgaria ON AIR.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
АзВечеСъмТе преди 2 месеца
Мързел и възпитание някак не вървят заедно
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво означава "нови бащи" ???
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Научила детето си още в детската градина да се надсмива на хората - БРАВО, ВЕЛИКО.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"В наше време все по-често се прокрадва идеята, че човек възпитава сам себе си."

Може, но когато вече е възрастен. За деца това е една голяма глу-пост. Детето се възпитава от всички, с които се намира в контакт. И от родители, и от учители, и от съседи. Правилна е другата приказка: "За възпитанието на детето отговаря цялото село.".
Иначе книгата е хубава. Но могат да я обсъждат само хора, които са я чели. Другите не ги знам как я обсъждат. На всяко гърне-мерудия.
4
1
 
10
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 3 месеца
много интересна новина, как ви плащат- на дума или на буква?
3
10
 
9
 
! Отговори
miko преди 3 месеца
В русия няма психолози, там има само психопати.
2
6
 
6
 
! Отговори
Лори преди 3 месеца
Унищожете феминизма и ще спрете демографската катастрофа. Но политиците няма да го направят, защото са пуделчета в ръцете на феминистки те НПО-та.
1
8
 
9
 
! Отговори
Фори преди 3 месеца
Поредната лъжа и манипулация на побърканите феминистки и техните протежета.