Постапокалиптично с Московската империя в "Граничен пост"

Нов роман на Дмитрий Глуховски излиза у нас
18 дек 2019 13:05, Петя Славова
0
Постапокалиптично с Московската империя в "Граничен пост"
Снимка: ИК "Сиела"

 Един от най-върлите критици на политиката на руския президент Владимир Путин – писателят Дмитрий Глуховски – се завръща към постапокалиптичните визии на бестселъровата трилогия "Метро".

"Граничен пост" се появи през май месец под формата на аудиосериал в платформата "Storytel", а този декември оживява и специално книжно издание с илюстрациите на няколко млади руски художници.

Създателят на вдъхновилата едноименните компютърни игри поредица "Метро", "Бъдеще", "Здрач" и "Текст" рисува портрета на един стряскащо реалистичен и ужасяващ свят, в който въображение и реалност се преплитат.

В тази напрегната  и мрачна притча Русия е погубена след кратка и яростна гражданска война. Някогашната велика сила се е разпаднала на парчета. Част от малцината оцелели живеят в нищета в носещата гръмкото име Московска империя – жалка отпломка от някогашната държава. Нейните граници се простират до единствния оцелял мост на река Волга. Над нея се вие отровна зелена мъгла, а по моста години наред не е минавал никой. Досега.

На последния "Граничен пост" на цивилизацията предстои да се случи нещо немислимо и само от нищо неподозиращите негови обитатели зависи бъдещето на човечеството.

Кое е по-силно – гладът или обичта към родината? Дали сред отчаянието, ревността, гнева и  жаждата за мъст може да разцъфне вярата? И дали в крайна сметка държавата може да се защити от собствените си граждани?
"Граничен пост" е завладяващ и напрегнат призив към света. Да не руши мостовете. Защото от другата страна може да вирее надеждата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари