Орхан Памук ни повежда из "Музей на невинността"

Излезе ново издание на един от най-личните му романи
3 сеп 2020 15:45, Петя Славова
10
Орхан Памук ни повежда из "Музей на невинността"
Снимка: ИК "Еднорог"

Излезе ново издание на "Музей на невинността", един от най-личните романи на Орхан Памук, считан за
върховно постижение в творчеството на нобеловия лауреат. 

Творбата на Орхан Памук е историята на една любов, започнала като случайна връзка и превърнала се в огромно, всепроникващо и несломимо чувство, по-силно от смъртта и съизмеримо единствено с божественото и вечността.

В един прекрасен пролетен ден Кемал, син на заможно истанбулско семейство, трябва да се сгоди за Сибел, която също произхожда от висшето столично общество. Тогава той среща случайно Фюсун, красива продавачка в магазин, далечна негова роднина. Тази среща поставя началото на едно всеобхватно чувство, което променя изцяло ценностната система на Кемал.

Далечните братовчеди нарушават табутата на доброто общество и общоприетите традиции на Турция – от този момент подреденият живот на многообещаващ заможен млад човек се превръща за Кемал в обикновен параван, зад който протича истинският му живот, в който значение има само и единствено любовта.

Постепенно бляскавите заведения и празненствата на истанбулската "златна младеж" отстъпват място на тайни, откраднати срещи, евтини хотели и бедняшки кръчми, посещавани от обикновени хорица, осъдени да съзерцават с горчивина краха на мечтите си.

Животът на Кемал се превръща в поредица от ревниво съхранявани мигове, и той постепенно започва да изгражда музей на своята любов, изпълнен с предмети, съхранили аромата на тези мигове. Осъдената му любов превръща Истанбул в град на мечти и сенки, сред които той търси да зърне случайно изгубената си любима. Гняв и разкаяние, отчаяние и измамни надежди - всичко това се овеществява в предметите, които Кемал съхранява в своя музей. Животът му, овладян единствено от любовта, постепенно се превръща в отражение на безкрайното търсене на Фюсун, и това безкрайно търсене го кара да преосмисли своя свят, който дотогава е приемал като даденост.

Този колоритен и невероятно вълнуващ роман отправя предизвикателство към читателя не само с размислите си за любовта, но и за брака, секса, страстта, семейството, приятелството и щастието. Освен трогателната и незабравима любовна история, изобилието на незабравими образи и събитията, осветляващи дълбините на човешката душа, "Музей на невинността" е анализ на развитието на обществото и културата на Турция през последните десетилетия на фона на неотразимо красивия роден град на автора – Истанбул...

Орхан Памук е най-продаваният турски писател в световен мащаб, придобил международна популярност през 90-те години на XX век. Носител е на Нобеловата награда за литература за 2006 г за цялостно творчество. През 2003 г печели международната награда IMPAC за романа си "Името ми е червен". Лауреат на Наградата за мир за 2005г., присъждана от организацията на немските книготърговци.

Носител на френската награда "Медичи” за най-добър чуждестранен роман за 2005 г за „Сняг”. През 2005 г  става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а престижното списание "Тайм" го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Айде айде брат че .. преди 3 години
А кой е най добрия български писател според вас ?........Завистта,Тя няма почивен ден !
7
6
 
7
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Орхан Памук е талантлив писател и доблестен човек и гражданин.Преди години той имаше смелостта публично да признае арменския геноцид от страна на Турция,за което неуспешно го съдиха.Неведнъж са се опитвали да го убият.Дано още дълги години да е жив и здрав и да радва света с творчеството си!
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква новина,ще ида на ресторант да празнувам,гад ***
5
3
 
12
 
! Отговори
Lora преди 3 години
Книгата е прекрасна. Много интересно написана. Ако я прочетете и отидете в Истанбул - непременно да посетите истинския Музей на невинноста. Намира се в Бейолу - близо до Истиклал - къщата в Която Кемал и Фюсун са се срещали.
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То па един писател...
3
2
 
11
 
! Отговори
Ма преди 3 години
Кога България ще има подобен писател от такъв ранг ?
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хубава работа ама
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братовчеди?!?!!Ай ще ви са и културните особености!