Излиза сборник на Георги Стаматов "Разкази и повести"

Творбата може да намерим от 11 декември
12 дек 2020 02:05, Петя Славова
1
Излиза сборник на Георги Стаматов "Разкази и повести"
Снимка: ИК "Колибри"

На 11 декември излиза сборник с разкази и повести от Георги П. Стаматов - един от всепризнатите майстори на късия градски разказ в следосвобожденската ни литература! Изисканото художествено оформление дължим на Кирил Златков.

"Разкази и повести" се основава преди всичко на подбора, направен от самия Георги Стаматов в белетристичните книги, които е издал. В хронологичен ред са включени най-представителните му творби от сборниците: Избрани очерци и разкази (1905), Разкази. Том I (1929), Разкази. Том II (1930) и Прашинки (1934), като някои от разказите се преиздават за първи път след първата им публикация.

Книгата представя развитието на писателя като разказвач и изграждането на неговия специфичен почерк – от по-разгърнатите, класически повествователни форми до късия разказ в „телеграфен стил“ – запазената марка на Стаматов.

Георги П. Стаматов (1869–1942) е белетрист с ярко изразен индивидуален стил, един от големите майстори на късия градски разказ в следосвобожденската ни литература.

Активен сътрудник на водещи периодични издания, автор на няколко книги с разкази и на остра публицистика, в продължение на близо половин век той се утвърждава като писател, детайлно изследващ психологическите проблеми и моралните избори на модерния човек. Художник на града, Стаматов създава свят, който е европейски и универсален.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 месеца
Похвално! Един забравен писател...