Друг живот в "Лес тъмен"

Излиза у нас романа на Никол Краус
8 апр 2021 21:00, Петя Славова
3
Друг живот в "Лес тъмен"
Снимкса: ИК "Колибри"

Случва се да си представим какъв би бил животът ни, ако бяхме посещавали друго училище, ако бяхме свързали живота си с друг човек, ако бяхме избрали друга страна. А може би точно такъв друг живот наистина съществува?

На 9 април излиза романът на Никол Краус "Лес тъмен", получил признание от големия американски писател Филип Рот.

"Лес тъмен" подхваща разказ за един адвокат, превърнал се във филантроп, който няма търпение да се раздели с притежанията си ("за да си разчисти място за размисъл"), но и за една писателка, озовала се в задънена улица – и в творчески, и в личен план ("…ами ако, вместо да съществува в едно универсално космическо пространство, всеки от нас е роден сам в своя блестяща празнота, която накълцва на парчета, сглобявайки стълбища и градини, и гари по свой уникален модел, докато оформи своето пространство в един собствен свят?

С други думи, ами ако на човешкото възприятие и способност за творчество се дължи създаването на мултивселената?") Двамата герои от паралелните нишки на повествованието напускат Ню Йорк в посока Тел Авив с мисълта за върховно преобразяване, опирайки се на Кафка, Фройд и юдейската философия.

Никол Краус е родена през 1974 г. в Ню Йорк, учила е в Станфордския университет в Калифорния и в Оксфорд. Публикувала е поезия и разкази в различни издания като "Гранта", "Ню Йоркър", "Ескуайър" и др. Книгите й са преведени на 35 езика и й носят поредица от награди.

Бестселърът "История на любовта" печели приза "Сароян" за международна литература, оглавява множество класации и е носител на редица награди в САЩ и Великобритания. През 2016 г. е екранизиран с успех от режисьора Раду Михайлеану. "Лес тъмен" е четвъртият поред роман на Никол Краус, определен от "Гардиан" като блестящо постижение и завладяваща рефлексия върху самата природа на литературата. Художник на корицата на българското издание е Живко Петров.

"Лес тъмен" излиза у нас в превод  на Здравка Букова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Никол КраусЛес тъмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Вълк бял - в лес тъмен...