Писател: Не изчегъртване, трябва събаряне на стени и да се зидат наново

"На преден план се блъскат само аматьори - любители", смята Кирил Кадийски
16 юли 2021 13:56, Ния Христова
13
Кирил Кадийски е български поет, преводач и писател, който не просто борави майсторски с думите, а омагьосва и малки, и големи с новата си книга за деца "Сме ли смели?".
 
"Има детски писатели, които пишат само за деца, но има и писатели, които пишат на детски теми, пишат проблематика за деца. Уж са детски, а са и за възрастни тези неща. Защото там има неща, които те връщат в детството и възрастните преосмислят някои неща", каза в студиото на Bulgaria ON AIR Кирил Кадийски. 
 
Писателят сподели повече подробности за илюстрациите в книгата. 
 
"Една находка на "Kолибри"., Една млада художничка, която така се е вживяла в стиховете, цялата книга е илюстрирана, за да покаже, че неразривно са свързани илюстрациите и текстът", посочи Кадийски. 
 
Авторът коментира и политическата обстановка в страната. 
 
"Всеки утвърден автор трябва да покаже на преден план нови хора. Те не са само за политиката. Писателят не може да съществува, ако е изолиран от живота около себе си. Ние трябва да се интересуваме от това какво става около нас. Възрастните трябва да дадем път на младите. Не изчегъртване, а събаряне на стени, и да се зидат наново. Защо да не яхнат протестите, то има амазонки със стрии, но има и млади. Дъртата кранта няма да вършее, но по-младата ще вършее, трябва да се вършее на политическия харман на България и житото ще излезе", смята Кадийски. 
 
И подчерта генетичната обвързаност на българина с миналото и историята.
 
"Ние сме генетично травмирани. Кубрат ги събира, дава им снопчетата и след него какво става - разселват се, защо, защо е това. Това, което е останало в генома като направление, което може да ни изведе към един колективен живот, трябва да се насърчава. Трябва да се скъса с тази индиферентност, ще се бориш до последно. На преден план се блъскат само аматьори - любители", каза още писателят. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
требва некой по ячък и като изпецка по един задвратник на всички дето се строиха да се дава от държавната баница, та да се поизпонапикаят и да се заврат обратно под камъните от които изпълзяха. тълпи безполезници, блюдолизци на всяка власт, им се дава национален ефир - по човешките държави ни се смеят и кучетата
9
0
 
2
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
След оня мравин в гората на дъгата - нищо от Колибри не ме интересува.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в тая държава няма бачкатори, има само коментатори
7
0
 
4
 
! Отговори
Shrek преди 2 години
Този винаги е държал да се хвали, че не е работил и един ден на държавна работа. А като го лансираха едно време за работа в чужбина не се мръщеше да *** с голямата лъжица! Вършал бил баш тоя доносник!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от анархисти! Всички искат да рушат.
5
1
 
4
 
! Отговори
Ива няколко преди 2 години
Паметника за събаряне. Г-н Кадийски да вземе нежната си душа и една кирка...
4
3
 
2
 
! Отговори
Въпросът е преди 2 години
Защо са се разпръснали във всички посоки като след паднала атомна бомба? И нито един от тях не е поискал да наследи Кубрат.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
умен, начетен и интелигентен писател - по брадата и пижамата която е облякъл си личи...
2
1
 
8
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе анонимници каква гражданска война сънувате?По вашите думи си личи какво необратимо е донесло чалгарството в страната и как се опростачи цяло едно поколение!
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то в българия всички взеха да разбират от политика, та затова сме на това дередже! *** и пульо почнаха да тълкуват кой какво бил искал да каже...