За комунизма от първо лице в "Червеният терор без маска"

Петър Богданов и Христо Христов с изследване за режима
20 сеп 2021 13:27, Петя Славова
60
За комунизма от първо лице в "Червеният терор без маска"
Снимка: ИК "Сиела"

Спомени на комунистически функционер и жертва на режима излизат в изследването "Червеният терор без маска" от Петър Богданов и Христо Христов

Изданието съдържа свидетелство от първо лице за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България след 9 септември 1944 г.

Повечето свидетелства на съвременници на тоталитарната система в България от периода след края на Втората световна война  се появяват едва след нейния крах, когато страхът от нови репресии върху самите жертви или техните близки постепенно изчезва. Малцина са тези, осмелили се да запишат своите спомени по време на самия режим, а на пръстите на едната ръка се броят авторите, които, преди да бъдат хвърлени в месомелачката на насилието на комунистическата партия, са нейни верни кадри.

Три десетилетия след краха на комунистическия режим в България на пазара се появява мащабното издание "Червеният терор без маска". То съдържа както разтърсващия  мемоар "Две смърти няма, а без една не може" на Стефан Богданов –  бивш комунистически функционер, превърнал се в жертва на режима, така и допълнителни текстове на сина му Петър Богданов и изследователя Христо Христов.

Обстойното изследване не само не позволява да падне завесата пред престъпленията, извършени над българския народ от Българската комунистическа партия и Държавна сигурност, но и разкрива механизма на държавния тероризъм в периода 1944–1989 г. през погледа на човек, преживял по време на комунистическия режим удивителна метаморфоза: от фанатизиран комунист и съветски агент, през член на престъпния апарат на ДС, а след това „враг с партиен билет“, измъчван и осъден като политически затворник от собстве¬ната му партия, до инакомислещ и противник на режима.

През призмата на личната семейна драма и спомените "Две смърти няма, а без една не може", са разкрити нелегалната дейност на съветското военно разузнаване в България преди 9 септември 1944 г. и целите и задачите на агентурната мрежа, която Богданов създава по указания на руснаците;  репресивния характер на диктатурата на БКП след Деветосептемврийския преврат; огромната зависимост на компартията от Кремъл при съветизацията на страната;  пълната подчиненост на ръководството на МВР–ДС на Берия и съветските сътрудници на НКВД;  поръчковите съдебни процеси, чрез които комунистическият режим се разправя с политическата опозиция и с различни противници в обществото като пасторите на евангелистката църква и др.; зловещите нечовешки и садистични методи за изтезания, из¬ползвани от ДС за изтръгване на показания от "враговете" на партията, включително и партийни члено¬ве, по време на водените срещу тях следствия, сравними със средновековната инквизиция.

Написани в различни периоди, тези спомени са потвърждение от първа ръка за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България.

Настоящото издание съдържа и щателни редакторски бележки, дело на изследователя Христо Христов, а също и свидетелствата за преживяното от Петър Богданов –син на Стефан Богданов, който през 1973 г. става политически емигрант, след като бяга от ГДР, където следва инженерство, в Западен Берлин, за да започне нов живот в свободния свят. Те не само разкриват истинската трагедия на семейство с фанатизирани комунистически родители, но и пораженията, които нанася репресията на всички негови членове.

"Червеният терор без маска" не е "връщане назад в историята, а разказ от съвременници", който хвърля светлина по различен начин върху един от най-тъмните периоди в новата българска история, вплел в мрежите си и палачи, и жертви.

"Чувствувам, че целия си съзнателен живот – от детството до старостта си, съм жертвувал за една порочна идеология, която противоречи в практиката си на основните права на човека и на свободния дух в човешкото общество. Тя винаги е маскирана с демократични фрази, но по същество е едно брутално насилие върху човешката личност и световния прогрес. Или както заключава едно вицово определение на социализма – това е победа на „прогресивните сили“ над здравия разум..."
Стефан Богданов, 1986 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ком.терор се смени със сегашният,досущ приличащ на фашисткия от преди 09.09.44г.Ком.терор и Фаш.терор са 1към 1.Няма разлика.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОЛИТИЦИТЕ - само лъжатИКОНОМИСТИТЕ - само знаят да крадатКОМУНИСТИТЕ - убиват
24
4
 
7
 
! Отговори
безимотните преди 2 години
Само те бяха цвета на БКП.-шивачи,обущари,кръчмари,бербери,даскали важе и попове. Сега са Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Екатерина Захариева, Цвета Караянчева, Деница Сачева, Тома Бикова, Даниела Дариткова, Георг Георгиева, Томислава Дончева, Даниела Митова, Беновска Питова, Цецка Цачева-майката, Лиляна Павлова-внучката и още и още високоубразовани с вишо убразование ентилигенти на ПП ГЕРБ. И всички са много имотни.
23
2
 
5
 
! Отговори
спря се развитието.. преди 2 години
върнаха ни векове назад БКП-ДС
22
6
 
6
 
! Отговори
Магнитски преди 2 години
Е ДА.ЧЕРВЕНИЯ терор се смени със син,после с жълт и сега пак със син.ТЕРОРИ С НЕЖНИ имена и различни цветове.Сега терора е голям.Безпътица,борба за власт,далавери,мафия,чорбаджии кръвопиици,ниски доходи и пенсии ипостоянно вдигане на цените.Голяма смъртност и обезлюдяване на села и градове.Топим се.Заеми които не могат да се обслужват и ЧСИ-та които те довършват психически и физически.
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ,което се по времето на комунизма ,сега ,не могат,дори ,само да го боядисат !!!!!
20
6
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Идеологията на комунизма както и практиката му не е порочна а престъпна .По писаното във форума се разбира че още има комунистически престъпници и тестаповци ,които се подвизават като новите милионери и милиардери.Просто фашистката партия БКП трансформира полтическата си власт в икономическа.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, бандитите и поддръжниците на бандитите във форума никога няма да си признаят злините.
18
1
 
5
 
! Отговори
безимотните преди 2 години
Само те бяха цвета на БКП.-шивачи,обущари,кръчмари,бербери,даскали важе и попове
17
2
 
7
 
! Отговори
хубаво на комунизма? преди 2 години
До Българин------може би не за всички!Половината България сега е навън а другата половина остана да краде!
16
9
 
10
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
До хихахоАлооо оставили сте ни само дългове и пълна развалина .Панелени блокове,разбито селско стопантсво ,земя напоена с вредени пистициди и пълна гама облъчване от урановите мини.Как па не измислихте нещо читаво през соца ама то как да сте направили нещо като са ви взимали от кол и въже само да са верни пертииици .Е що си не взимате пенсиии от фондовете който се заделиии .През 1990 година съм посетил доста страни в който не е имало "цъвтящ соц." и сам видял каква красаота са направили там.
15
4
 
9
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Кога ще напише мемоари как се е борил с висшата комунистическа номенклатура. Една глава да има за дядо му, паднал свидна жертва на комунистическия терор.
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нужника в двора на село взе да привършва хартията... С удоволствие бих взел няколко зидания да се запася.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двух смертей не бывать, одной не миновать. Предателят си е предател.
12
19
 
21
 
! Отговори
хихахо преди 2 години
Добре,че беше лошия къммунизъм,да построи и направи икономика и енергетика,та да има ся какво да крадете.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До8. Не ти знам градчето но по онова време магазини за оръжие нямаше, както сега. Дворовете задължително се ограждаха с телена мрежа 1.5 М. висока да се вижда вътрешността на двора. Крадеше се според положението в колектива на кое ниво си.
10
13
 
18
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Имам много траен спомен от своето детство. Това е споменът за един албум, с меки корици, в който на десетки страници бяха поместени групови снимкинауниформени стражари, полицаи и други хора,а пред тях, на земята, наредени една до друга много отрязани човешки глави.На избити партизани и на техни ятаци и помагачи.И това съм виждал в дома на семейство с фамилия Богданови.И един въпрос: дали този Стефан е разглеждал подобно издание.
9
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между фашизъм и комунизъм е само в терминологиата.Ж. Желев го бе написал и го пратиха ... в заточение.
8
13
 
8
 
! Отговори
Румен преди 2 години
До1. Нищо не ти се разбира от писаното . Нито си натовец, нито си бил тормозен в Соца. Сега и за Соц . Мечтаеш. В България се увеличи населението защото стана по свободно и по богато след БКП. власт. КОЛКОТО СМЕ В БЪЛГАРИЯ ТОЛКОВА СМЕ И ИЗВЪН НЕЯ. ОСВЕН ТОВА И МНОГО ОТ СССР се върнаха в България.
7
13
 
20
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Лошо било эначи, но по онова време в моето градче, имаше само един убиец. И той прекара десетки години в эатвора, че е наръгал тъста си с нож! А сега убийците ги пускат с гривни, ако ги намерят въобще.